10 redenen waarom elke vrouw moet lopen

dossier Alle redenen die je kunt bedenken waarom ‘lopen niets voor jou is’ maakt Sam Murphy één voor één met de grond gelijk. Deze Amerikaanse loopcoach wil alle valide vrouwen over de streep trekken. De excuustruzen probeert ze met bikkelharde argumenten in de loopschoenen te lokken. Lees waarom ook jij moet lopen voor je leven, voor een gezond leven!

Tien redenen waarom elke vrouw moet lopen!

123-vr-fitness-stretch-sport-03-16.jpg
1. Lopen past in ieders leven
Lopen is haalbaar voor iedereen, zelfs voor de vrouw die het superdruk heeft! Een paar voordelen op een rijtje:
- Je hoeft niet af te spreken met een andere persoon om samen te sporten. Lopen kan je in groep doen maar ook alleen!
- Je moet geen veld of toestel reserveren en je bent niet gebonden aan een bepaald uur.
- Er is geen wachtrij, geen abonnement en de weg of de piste is nooit dicht.
- Je verliest geen extra tijd: de tijd die je nodig hebt om naar de fitness te rijden, je programma af te werken, frisse kleren aan te doen en terug te keren, is langer dan de tijd die je nodig hebt om te lopen en te douchen.
- Lopen doe je op je eigen tempo: je kunt snel of traag lopen, je kunt tien minuten of twee uren lopen, buiten of binnen. Hoe of waar je ook loopt, je houdt het steeds onder controle. Zowel wat betreft het parcours, de snelheid, de afstand als de inspanning die je wilt doen.
- Lopen past ook bij een klein budget: het is een van de goedkoopste manieren om fit te blijven. Het kost weinig meer dan de prijs van een paar goede loopschoenen, tenzij je van top tot teen in de allernieuwste loopoutfit uitgedost op pad wilt gaan.

2. Als je loopt, verbrand je calorieën en krijg je energie
Lopen kan tellen als cardiovasculaire workout. Het werkt beter dan quasi elke andere lichaamsoefening omdat je bij elke pas je eigen lichaamsgewicht moet meedragen. Ook bij wandelen is dat het geval, maar daar is de inspanning lichter omdat je altijd één voet op de grond houdt. Een vrouw die 66 kg weegt, verbrandt met 45 minuten lopen tweemaal zoveel calorieën wanneer ze aan een tempo van 9 km per uur (snelheid van 10 minuten per mijl) loopt dan wanneer ze wandelt aan een tempo van 6 km per uur (tempo van 15 minuten per mijl). Ook bij zwemmen en fietsen, sporten waarbij je ‘meer gewichtloos’ bent, verbruik je minder energie. Volgens het British Medical Journey Report vermindert lopen je risico op een hartaandoening met niet minder dan 42%. Je zult ook alle spieren vanaf je lenden tot aan je voeten versterken.

3. Lopen wordt gelinkt aan een verminderd risico op borstkanker
Lopen is een fantastische sport voor iedereen, maar voor vrouwen zijn er nog een paar extra gezondheidsvoordelen. Er is namelijk voldoende overtuigend bewijsmateriaal dat regelmatige fysieke activiteit het risico op borstkanker vermindert. Wie een equivalent van 3,25 uren per week lopen bereikt, heeft 23% minder risico op borstkanker. Ook na de menopauze heeft een vrouw baat bij een meer actieve levensstijl: Poolse wetenschappers hebben aangetoond dat vrouwen die pas na hun vijftigste beginnen sporten eveneens hun risico op borstkanker aanzienlijk reduceren. Wie in de hoogste categorie van beweging zat, had 27% minder kans.
Ander bewijsmateriaal toont aan dat regelmatig lopen je ook beschermt tegen andere typisch vrouwelijke kankers. Vrouwen die 150 minuten per week trainen (5 dagen per week 30 minuten) hebben een lager risico op endometriumkanker (een soort baarmoederkanker) dan vrouwen die niet sportief zijn.

4. Lopen beschermt je hart
Lopers hebben een lager risico op hartaandoeningen. Dat klinkt misschien evident, maar het werd ook bevestigd door een Medische Faculteit in Harvard. Het onderzoek liep over twee decennia en kwam tot de conclusie dat bewegen van vitaal belang is voor je cardiovasculaire gezondheid. En meer nog, beweging die meer inspanning vraagt, zoals lopen, beschermt het hart beter dan beweging die minder intensief is, zoals wandelen. Uit een Californische studie bij 1.800 loopsters bleek dat ze 45% minder risico hadden op een hartaanval dan niet-actieve vrouwen. Hoe groter de afstand die een vrouw wekelijks liep, hoe beter; maar ook de groep die maar kleine afstanden aflegde (tot 15 km per week) had daar al baat bij. Volgens nog een andere uitgebreide studie blijkt dat door te sporten vrouwen meer beschermd worden tegen hartkwalen dan mannen. Bij beiden heeft lopen een positief effect op de hartslag in rusttoestand, op de bloeddruk, op de vetmassa in het lichaam, en op de HDL (de goede cholesterol). Maar enkel bij de vrouwen, en zeker bij vrouwen na de menopauze, zorgt het lopen voor een aanzienlijk lagere LDL (de slechte cholesterol).

5. Als je regelmatig loopt, word je slimmer
Regelmatig sporten is ook goed voor de hersenen. Er werd door de universiteit van Göteborg een duidelijke link gevonden tussen het niveau van fysieke conditie en het resultaat bij een IQ-test. Hoe groter de aerobe conditie, hoe meer het vermogen tot logisch en verbaal denken in stijgende lijn gingen. Daarom is lopen de ideale workout om je brein een boost te geven. Men gaat ervan uit dat de opgedreven zuurstofaanvoer naar de hersenen de mentale functies stimuleert.

6. Lopen geeft een boost aan je zelfbeeld
We hebben er allemaal wat last van: we zijn niet zo enthousiast over ons lichaam of zelfs helemaal niet tevreden over hoe we eruit zien. Vooral bij vrouwen is het een ‘epidemie’. Maar actieve, sportende vrouwen blijken niet zo’n negatief zelfbeeld van hun lichaam te hebben, en niet alleen omdat ze er beter uitzien. De Universiteit van Florida bekeek meer dan 50 studies rond lichaamsgewicht en beweging en kwamen tot de conclusie dat intensief bewegen volstaat om mensen een beter zelfbeeld over hun uiterlijk te geven, ongeacht het feit of ze al dan niet fitter worden door te sporten.
Lopen is eenvoudig, het vraagt concentratie en het is een van de beste manieren om aan je fysiek te werken. Je kunt gemakkelijk meten hoe je vordert en je beleeft een succesverhaal met je eigen lichaam, wat een opsteker is voor je zelfbeeld en je zelfvertrouwen. Buiten lopen is nog beter, want zo ontloop je de zelfkritiek die opborrelt wanneer je jezelf in de spiegel bekijkt. Je beter voelen in je vel en een positiever beeld hebben over je lichaam kan nog een paar extra voordelen opleveren: volgens een studie aan de Universiteit van Arkansas voelen mensen die sporten zichzelf seksueel aantrekkelijker en ervaren ze meer seksuele voldoening.

123-ouder-koppel-sport-lopen-park-03-16.jpg
7. Lopen verstevigt je botten
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, krijg je van lopen geen slechte knieën of
kapotte gewrichten. De Universiteit van Stanford monitorde meer dan 500 lopers en 500 niet-lopers gedurende een periode van meer dan 20 jaar en kwam tot de vaststelling dat de niet-lopers zelfs meer last hadden van gewrichtsklachten in plaats van minder. Vanaf je 35e begint je beenderdensiteit te verminderen (en na de menopauze gaat het nog sneller bergaf) en stevige inspanningen zoals lopen verbeteren je beenderdensiteit efficiënter dan inspanningen die minder belasten zoals zwemmen. Beenderen die onder spanning staan, passen zich namelijk aan en worden sterker. Een studie gepubliceerd in Osteoporosis International stelt dat senior lopers (65 plussers) een beduidend grotere minerale beenderdensiteit hebben dan senior zwemmers en senioren die niet sporten.

8. Lopen ontspant je en maakt je happy
Lopen is ideaal om te ontstressen. Na een rondje lopen ben je meestal rustiger en meer gefocust. De Universiteit van Boston deed daar onderzoek naar en stelt vast dat mensen die lopen minder symptomen van angst en depressie vertonen. Minder stress ook en ergernis. Endorfines – neurotransmitters die ons een euforisch gevoel geven – worden meestal als de wonderdoeners hiervoor beschouwd. Maar het feit dat je door te lopen van je zorgen wordt afgeleid , speelt ongetwijfeld eveneens een rol.
25 minuten aerobe oefening volstaat al om je gemoedsgesteldheid op te krikken en je energiepeil een boost te geven. Als remedie tegen depressie speelt ook het sociale aspect van lopen een belangrijke rol.

9. Door te lopen zie je er jonger uit en voel je je ook jonger
Als je fit bent of fit wordt, kan je de gevolgen van het ouder worden veel beter counteren. Doordat er meer zuurstof en bloed in je huid komen, ziet die er veel beter en frisser uit. En de transpiratie zorgt ervoor dat de toxines uit je huid worden verwijderd waardoor je een jeugdige gloed krijgt. De meeste mensen komen 8 à 9 kg bij (vooral vet) tussen de leeftijd van 18 en 55, en daarna nog 1 à 2 kg extra per tien jaar ongeveer. Dit is deels te wijten aan de wijzigingen in ons metabolisme wanneer we ouder worden, maar de wetenschappers geloven meer en meer dat het ook te maken heeft met het feit dat we minder bewegen naarmate we ouder worden. Ten gevolge daarvan vermindert onze calorievretende spiermassa en verbruiken we minder energie. Een meer sedentaire levensstijl leidt ook tot stijvere spieren en minder beweging van de gewrichten. Onderzoek aan de Universiteit van Tel Aviv toont aan dat regelmatig lopen ook onze ‘spontane motoriek’ in stand houdt of oppept. Met andere woorden: hoe meer je beweegt, hoe meer zin je hebt om nog meer te bewegen.

10. Lopen verlengt de levensduur!
Lopen geeft niet alleen extra levenskwaliteit tijdens je levensjaren, het zorgt ook voor extra levensjaren met levenskwaliteit. Lopen kan er ook voor zorgen dat bepaalde chronische ziektes of aandoeningen zoals diabetes, hartziektes, obesitas, artritis en osteoporose minder snel de kop opsteken. Elke vorm van lichaamsbeweging is goed, maar volgens het magazine Journal of Science and Medicine in Sport leven lopers 2,8 tot 5,7 jaar langer dan de gemiddelde levensverwachting.

Conclusie: Lopen maakt je gezonder, slanker, fitter, slimmer, gelukkiger... En het is haalbaar voor iedereen, zelfs voor wie het superdruk heeft!

Zeven courante excuses om niet te (starten met) lopen en hoe ze worden weerlegd

Ik ben niet fit genoeg
Er zijn vrouwen die bij aanvang met moeite een paar minuten kunnen lopen en die na verloop van tijd een halve marathon achter de kiezen hebben.
Lopen bouw je stap voor stap op. Loop zolang als je kan en stap tussendoor zoveel als nodig is. Je zult verbaasd zijn hoe snel je de loopafstand kunt opdrijven.

Lopen is vervelend
Je moet zorgen voor variatie, je eet toch ook niet elke dag hetzelfde middagmaal! Lopen is wat je er zelf van maakt. Het geheim om levenslang te blijven lopen is om er plezier aan te beleven en uitdagingen te zoeken. Zo blijf je steeds betere resultaten halen zonder dat het vervelend wordt of dat je er genoeg van krijgt.

Ik ben geen competitiebeest
Lopen hoeft geen competitie te zijn, tenzij je dat zelf wilt. Je eigen records continu verbeteren is op zich al een uitdaging. Lopen kan natuurlijk een competitiesport zijn, maar veel mensen genieten van de loopsport zonder ooit een wedstrijd te lopen.

Ik ga een mal figuur slaan
Als je echt schrik hebt dat mensen je zullen uitlachen of aanstaren, zoek dan wat steun en ga lopen in groep of met een vriendin. Loop je liever alleen, ga dan vroeg op pad vooraleer iedereen wakker is en vermijd drukke zones. Als je er echt tegen opziet om buiten te gaan lopen, is er nog altijd de loopband als laatste toevlucht.

Ik ben te oud
Wat je leeftijd ook is, er is zeker geen reden om niet te lopen! Tenzij je last hebt van je gewrichten of botten (zoals osteoartritis of osteoporose) of serieuze hart- of longproblemen hebt, of andere ernstige aandoeningen. En zelfs indien je last hebt van een van deze kwalen kan lopen een gezonde en veilige lichaamsoefening zijn, op voorwaarde dat je medische opvolging krijgt. Oudere loopsters moeten ook wijzere loopsters zijn: meer recuperatietijd tussen de runs of loopsessies inbouwen, meer aandacht besteden aan opwarming. Maar lopen is sowieso bevorderlijk voor je gezondheid, op elke leeftijd.

123-vr-joggen-sport-strech-uitrusten-03-16.jpg
Ik ben te dik
Er zijn loopsters en lopers in alle maten en gewichten. Een paar kilo’s extra mogen geen rem vormen om te starten met lopen. Het is beter meteen te starten dan te wachten tot je die paar extra kilo’s kwijt bent en dan te beginnen. Zo werk je proactief en verlies je al gewicht vanaf dag één. Een Cubaans onderzoek volgde een aantal vrouwen die overgewicht hadden of zelfs obees waren, en die gedurende acht weken driemaal per week gingen joggen. Ze hadden allemaal gewicht verloren, en ze hadden een beter cholesterolprofiel, een verlaagde bloeddruk en een slankere taille. Als je ernstig overgewicht hebt, moet je extra voorzichtig zijn om niet al te veel druk op je lichaam te leggen. Het is dan normaal gezien beter dat je start met stappen en geleidelijk korte loopafstanden inlast die je dan opdrijft naarmate je vordert.

Ik heb geen tijd
Niets kan beter tellen als excuus. Want lopen is nu toch wel de minst tijdrovende sport. En het vergt zeer weinig voorbereiding. Zelfs met 15 minuten lopen krijg je energie, pep je jezelf op, word je steviger, en verbrand je calorieën. Als je nu al denkt dat je geen tijd hebt om te lopen, dan is er maar weinig kans dat je ooit een andere sport zult beoefenen.

Run for Life - de complete gids voor elke loopster

HD-boekcover-Run-for-Life_CVR.jpg

 

Uit het boek ‘Run for Life – de complete gids voor elke loopster’ van Sam Murphy, uitgegeven door Stichting Kunstboek. Deze uitgave geeft ook tips en informatie over het perfectioneren van de looptechniek, het kopen van de ideale loopschoenen, het inpassen van loopsessies in een overvolle agenda, het kiezen van een eerste race, de draad oppikken na zwangerschap of blessure...

bron: Sam Murphy

Laatst bijgewerkt: maart 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram