Wanneer loopt u het risico om glaucoom te krijgen?

nieuws Glaucoom of 'groene staar' is een veel voorkomende oogziekte die vooral bij ouderen voorkomt.
Glaucoom is meestal het gevolg van een te hoge druk binnen in het oog. Hierdoor ontstaat onherstelbare schade aan de oogzenuw, wat leidt tot een vermindering van het zicht en, indien niet tijdig behandeld, uiteindelijk tot blindheid.

Er bestaan verschillende vormen van glaucoom.
• Chronisch glaucoom is de meest voorkomende vorm en is meestal het gevolg van een verhoogde oogdruk. Maar het kan ook optreden bij een normale oogdruk, of het gevolg zijn van een andere oogziekte of een verwonding van het oog.
• Bij een acuut glaucoom wordt de vloeistofstroom in het oog abrupt onderbroken. Hierdoor verhoogt de oogdruk vrij plots en bruusk.
Dit kan optreden na bijvoorbeeld een ongeval (bv. een slag op het oog) of door bepaalde geneesmiddelen die een pupilverwijdend effect hebben (bv. geneesmiddelen tegen verkoudheid, diarree, depressie en ziekte van Parkinson).

Deze vorm van glaucoom gaat gepaard met scherpe pijnen aan het oog, hoofdpijn, een daling van het gezichtsvermogen en braken. Het oog is rood, de pupil is verwijd en de oogbol voelt hard en gespannen aan.
Acuut glaucoom moet onmiddellijk behandeld worden. Het kan op twee, drie dagen tot blindheid leiden.

Wie loopt risico om chronisch glaucoom te krijgen?
Iedereen kan chronisch glaucoom krijgen. Toch zijn er een aantal factoren die de kans op glaucoom verhogen.

1. Als u een verhoogde oogdruk heeft.
Glaucoom ontstaat meestal door een te hoge oogdruk (meer dan 21 mm HG).
Een (te) hoge oogdruk ontstaat als gevolg van een onevenwicht tussen aanmaak en afvoer van kamerwater in het oog. De afvoer vindt plaats via het trabekelsysteem, een verzameling kleine kanaaltjes in de kamerhoek tussen iris en hoornvlies. In een normaal oog is er een constante aanmaak en afvoer van kamervocht. Bij mensen met een normale oogdruk, staat de hoeveelheid van dit kamervocht dat wordt aangemaakt binnenin het oog in evenwicht met de hoeveelheid van kamervocht dat uit het oog wordt afgevoerd. Wanneer de afvoerkanaaltjes vernauwen of verstopt geraken, neemt de oogdruk toe.
Niet iedereen met een verhoogde oogdruk krijgt glaucoom. Uw oogarts kan uitmaken of de hoge oogdruk al dan niet moet behandeld worden.
Anderzijds kan glaucoom ook ontstaan bij een normale oogdruk. Vaak is een slechte doorbloeding van het oog dan de oorzaak. Daarom geeft een oogdrukmeting alleen, een vals gevoel van veiligheid.

2. Als er in uw familie glaucoom voorkomt
Indien iemand in uw familie glaucoom heeft, hebt u ook een verhoogde kans om het vroeg of laat te krijgen. Het gaat hier niet alleen om uw broer of zus, ouders of grootouders, ook als een tante, oom, neef of nicht de ziekte heeft, is dit even belangrijk. Hebben familieleden in de eerste of tweede graad deze ziekte dan is de kans ongeveer 10 keer zo hoog dat u het in uw leven ook krijgt.

3. Als u 40 jaar of ouder bent
• Hoewel (chronisch) glaucoom ook bij kinderen en jonge volwassenen voorkomt, treedt de ziekte meestal op vanaf de leeftijd van 40 jaar. Hoe ouder u wordt, hoe meer kans u hebt om glaucoom te krijgen. Ongeveer 2% van de Belgen boven de leeftijd van 40 jaar heeft glaucoom, vaak zonder het te weten. Dit cijfer stijgt tot 4% bij 80-plussers.
• Uitzonderlijk kan glaucoom aangeboren zijn. Dit kan u als ouder merken aan het abnormaal groter worden van één of beide ogen van uw baby. De baby moet zo snel mogelijk behandeld worden. Na één of meerdere operaties volgt vaak een langdurige behandeling met brilglazen en orthopsie om een verdere ontwikkeling van het gezichtsvermogen van het jonge kind toe te laten.
• Eveneens uitzonderlijk treedt glaucoom later in de kindertijd op. Als ouder merkt u dit vaak te laat op, omdat het oog niet abnormaal groter wordt eens de babyleeftijd gepasseerd is. Aangezien deze vorm van glaucoom meestal in families voorkomt, is het raadzaam dat alle familieleden van aangetaste personen zich regelmatig laten onderzoeken.

4. Als u sterk bijziend bent.
Mensen die sterk bijziend zien (meer dan -3 dioptrie) lopen tot 2,5 keer meer risico om glaucoom te krijgen.

5. Als u een oogletsel hebt gehad
Als u ooit een oogletsel hebt gehad of een afwijking van de oogzenuw, zoals splinterbloedingen, hebt u een hoger risico op glaucoom.
Er bestaat ook een hoger risico als het hoornvlies dun is. Een hoornvliesdiktemeting is daarom vaak onderdeel van het glaucoomonderzoek.

6. Als u diabetes of een hart- of vaatziekte hebt.
Hierdoor kan de bloedvoorziening van het oog verstoord worden, wat de kans op glaucoom verhoogt.

7. Als u een hoge of lage bloeddruk hebt
Alhoewel de oogdruk niet rechtstreeks beïnvloed wordt door de bloeddruk, kan dit wel een effect hebben op de doorbloeding van het oog.
En een te lage bloeddruk is schadelijker dan een te hoge. Als u behandeld wordt voor hoge bloeddruk, mag deze niet té laag komen.

8. Als u bepaalde geneesmiddelen gebruikt
Sommige geneesmiddelen of oogdruppels (die cortisone bevatten) verhogen de oogdruk en dus ook de kans op glaucoom.

9. Als u rookt
Roken kan de doorbloeding van het oog enigszins verminderen. Daarom stopt u beter met roken.

10. Als u van Afrikaanse afkomst bent
Mensen van Afrikaanse afkomst hebben een hoger risico op glaucoom.

11. Acuut glaucoom
Acuut glaucoom treft meestal mensen bij wie de voorste oogkamer ondiep is.
• Het komt meer voor bij vrouwen en bij verziendheid of cataract (grijze staar).
• Sommige geneesmiddelen kunnen een acuut glaucoom uitlokken, bv. sommige geneesmiddelen tegen verkoudheid, diarree, depressie en ziekte van Parkinson.

Bronnen
www.glaucoma.be
http://www.glaucoomvereniging.nl/
www.wgweek.net/
www.braille.be/nl/documentatie/oogaandoeningen/glaucoom
www.oogartsen.nl/oogartsen/overige_oogziekten/glaucoom_glaucoma_oogdruk/


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram