Eén uur extra slaap vermindert risico op diabetes type 2

nieuws Mensen die te weinig slapen hebben een verhoogd risico op diabetes type 2. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de bloedsuiker, zo blijkt uit onderzoek. Mensen die te kort slapen zijn in de ochtend minder gevoelig voor insuline dan mensen die voldoende slapen. Na een nachtrust van minder dan vijf uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.

Dat wordt bevestigd in een nieuw onderzoek aan de Université Libre de Bruxelles in het vakblad Sleep. Mensen die normaal minder dan 7 uur per nacht slapen kunnen hun risico op diabetes type 2 verminderen door één uur extra te slapen.
De studie volgde zestien gezonde, niet-obese vrijwilligers tussen 20 en 50 jaar die normaal minder dan 7 uur per nacht sliepen. Ze moesten proberen om gedurende een periode van zes weken elke nacht één uur langer te slapen. Gemiddeld sliepen ze tijdens de studie 6,5 u op weekdagen en 7,7 u tijdens de weekends. De duur en kwaliteit van hun slaap werd tijdens de studie zorgvuldig gemeten. Ze rapporteerden beter te slapen en meer te dromen, wat bevestigd werd door de metingen.

De onderzoekers stelden een verbetering vast van de nuchtere glucose- en insulinewaarden in de ochtend in vergelijking met de periode toen ze minder lang sliepen. Dat kan wijzen op een verminderd risico op diabetes type 2.
De onderzoekers stippen ook aan dat andere studies hebben aangetoond dat te lang slapen, meer dan 9 à 10 u, ook niet goed is. Ook dat zou de kans op diabetes verhogen. Mogelijk heeft dat te maken met een minder diepe slaap, waardoor de insulinegevoeligheid ook zou verlagen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram