Voor jou gelezen op De Standaard

Belg kookt zichzelf ziek door gebrek aan hygiëne in keuken

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Jaarlijks zijn er in ons land 370 geregistreerde voedselvergiftigingen waarbij meerdere mensen ziek worden. Maar dat is maar het topje van de ijsberg. Want meer nog dan in grootkeukens loopt het in onze ­eigen keuken mis met de hygiëne. Dat concludeert het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid na een bevraging bij Belgische huishoudens.

Enkele belangrijke tips:

1. Meer dan de helft ontdooit vlees, vis en gevogelte op een onveilige ­manier.
Dat kan nochtans op drie verschillende wijzen. Je haalt het product ruim op tijd uit de diepvriezer en laat het ontdooien in de koelkast, je gebruikt de microgolf of je gebruikt stromend water. “Koud ­water, anders geef je de bacteriën de kans zich te vermenigvuldigen”, zegt dokter Karin De Ridder van het WIV.

2. Veel meer dan vroeger eten we voeding waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken.
65 procent doet het ­intussen. Bij pasta of koekjes is er doorgaans geen gevaar. ‘Maar bij yoghurt en andere verse producten met de vermelding te gebruiken tot... riskeer je wel degelijk een voedselvergiftiging’, zegt dokter De Ridder.

3. Paté of gekookte ham mag je maximaal vier ­dagen bewaren in de koelkast.
Zowat een kwart ­bewaart de charcuterie ­langer. Voor salami gaat het om maximaal zeven dagen. Dat advies lijkt ­beter bekend: amper vier procent volgt het niet.

4. Een gouden regel in de keuken: handen wassen voor je begint met koken.
Toch zegt 16 procent van de Belgen dat niet elke keer te doen. Wie het wel doet, gebruikt dan weer niet ­altijd water en zeep.

5. Kippenvlees is de belangrijkste oorzaak van campylobacteriose, een ernstige vorm van diarree veroorzaakt door het eten van ­besmet voedsel.
Gevogelte moet je goed doorbakken, en nadien de gaarheid controleren. Vijf ­procent doet dat nooit.

6. Een van de grootste problemen: amper één op de tien Belgen gaat op de juiste manier om met rauw voedsel.
De aanbeveling is duidelijk: na het aanraken of snijden van rauwe eieren, vlees of gevogelte was je zowel je handen als je snijplank en -mes. Dat om te vermijden dat de bacteriën in rauw voedsel andere producten besmetten.

7. De koelkast krijgt het best elke maand een stevige poetsbeurt.
U doet het lang niet zo vaak? U bent niet alleen. Slechts één op de vijf volgt de richtlijn. Vier op de tien Belgen weten ook niet dat de maximale temperatuur in een frigo vier graden Celsius is.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160219_02137461


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram