Vijf kilo minder in vijf weken – dag 22, 23, 24

Laatst bijgewerkt: January 2018
123-vr-dieet-snoep-zoet-gezond-02-16.jpg

recepten

Wat als... het niet zo goed lukt? Na de eerste drie weken zou je toch al zeker een drietal kilo kwijt moeten zijn. Alles hangt natuurlijk af van hoeveel je beweegt/sport en hoeveel overgewicht je had bij de start. Smelten de grammen er niet voldoende af, bekijk dan even de checklist onderaan.

Zie ook ontbijt en uitleg bij het concept.

Het ’snoepje’ van de week (naast de gebruikelijke dadel en noten elke dag – zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 1 februari): een (gele) kiwi en een passievrucht.

Dag 22 (maandag): broccolisoep en steak met knolselderijpuree en gestoofd witloof

Middag: 2 grote koppen broccolisoep en wat surimi (circa 60 g).

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 25 februari.

HD-ww4-steak-witloof-600.jpg

gegrilde steak met knolselderijpuree en gestoofd witloof

Avond: gegrilde steak met knolselderijpuree en gestoofd witloof

3 steaks, ½ knolselderij, halfvolle melk, korianderpoeder, 1 el zure room, 3 stronken witloof, 1 klontje boter, peper en fleur de sel of maldonzout.

Bereiding:
- De knolselderijpuree: schil de knolselderij, snij hem in stukjes en zet ze onder in melk. Laat de knolselderij gaarkoken en giet de melk af (niet weggieten, maar gebruiken in de restjessoep: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 25 februari). Laat een bodempje melk in de pot en mix of pureer de knolselderij ermee. Kruid met peper, korianderpoeder en fleur de sel en maak smeuïg met de zure room.
- Het witloof: halveer de schoongemaakte witloofstronken en verwijder de harde kern. Bak het witloof aan beide kanten goudbruin in een klein klontje boter, doe er een eetlepel water bij en laat het zachtjes verder garen onder deksel. Prik erin met een vork om te checken of het gaar is maar laat het niet TE gaar worden. Kruid met peper en fleur de sel.
- De steak: grill de steak in een ruitpatroon in de grillpan of op de BBQ. Kruid met peper en zout.

Dag 23 (dinsdag): broccolisoep en snelle bolognaisewok

Middag: 2 grote koppen broccolisoep en wat verse garnalen.

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 25 februari.

HD-w4-bolognaisewok-600.jpg
Avond: snelle bolognaisewok

Deze wok heeft zijn naam niet gestolen: de meeste ingrediënten doen wat denken aan de saus van pasta bolognaise...

300 g rundergehakt, 1 sjalot, 1 lookteen, ½ el kokosolie, ½ paksoi, ½ gele raap of koolrabi, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik kokosmelk, 10-tal noten (cashew of andere), ½ blokje groentebouillon, peper, verse basilicum, pecorino romano DOP (of parmiggiano)

HD-w4-bolognaisewok-klaar-600.jpg

snelle bolognaisewok

Bereiding:
- Wok het gehakt met de fijngesnipperde sjalot en look in een paar druppels warme olie.
- Haal het gehakt uit de pan, hou het warm onder aluminiumfolie.
- Doe de rest van de olie in de pan en wok de fijngesneden paksoi (stelen en bladeren) en raap/koolrabi (in miniblokjes gesneden) gedurende een paar minuten, tot de paksoi geslonken is.
- Voeg 2 tomaten en 3 el sap uit blik toe en 4 el kokosmelk.
- Verkruimel het halve bouillonblokje erover, doe de noten erbij en laat de vloeistof wat inkoken.
- Kruid met peper en fleur de sel (niet te veel, de bouillon is ook al zout).
- Garneer met blaadjes basilicum en versgeraspte pecorino.
Hou de rest van de gepelde tomaten voor de paprikasoep van volgende week, de rest van de kokosmelk heb je later ook nog nodig.

Tip
Bewaar de rest van de gepelde tomaten en de kokosmelk in een afgesloten potje in de koelkast. Laat ze niet in het originele blik/brik.

Extra tussendoortje: een potje magere yoghurt (125 g) met een cox appel.

Dag 24 (woensdag): restjessoep en opgevulde varkenshaas met trostomaatjes en shiitake

Middag: 2 grote koppen restjessoep met anderhalve plak magere natuurham.

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 25 februari.

HD-w4-varkenshaasje-tom-600.jpg
Avond: Opgevulde varkenshaas met trostomaatjes en shiitake

500 à 600 g (Ardeense) varkenshaas, 1 el olijfolie, de rest van de zachte geitenkaas (chavroux), de rest van de philadelphia met zongedroogde tomaten, 5 à 8 zongedroogde tomaten, 2 lookteentjes, 1 pakje kerstrostomaten, 1 handje amandelschilfers, een paar blaadjes verse basilicum, 400 g shiitake (of andere lekkere paddenstoelen)

HD-w4-varkenshaasje-tom-600-2.jpg

Opgevulde varkenshaas met trostomaatjes

Bereiding:
- Snij de varkenshaas in de lengte in enveloppe open (snij het vlees niet helemaal door, maar wel voldoende om het open te leggen).
- Smeer de ene zijde in met de geitenkaas, de andere met philadelphiakaas. Leg een paar zongedroogde tomaten op de onderkant, vouw de varkenshaas dicht en bevestig beide helften met tandenstokers zodat de kaas en tomaatjes op hun plaats blijven (of schuif de varkenshaas in een vleesnetje als je dat hebt).
- Bak het vlees rondom aan in de olie en laat het daarna zo’n 10 minuten zacht garen onder deksel.
- Zet het vuur nog iets lager, doe de fijngesneden look en kerstomaten in de pan en laat ze meestoven tot het vel van de tomaten begint te rimpelen.
- Strooi de amandels (je kunt die vooraf eventueel grillen in een droge tefalpan) in de pan en laat alles nog zo’n 10 minuten garen.
- Snij het vlees in dikke plakken, garneer met basilicum en serveer met de gebakken shiitake en de jus uit de vlees/tomatenpan.

Voorbereiding
Morgen (donderdag) staat er gemarineerde rodekool op het menu. Die kan je best de avond ervoor al raspen/fijnsnijden en laten trekken. Het vraagt wat werk om de rodekool te snijden en ze moet ook de tijd hebben om te marineren.
Ook de kip moet een paar uur marineren. Maak nu al de kipmarinade voor morgen.

- Voor de rode kool: Snij ongeveer een derde van de rode kool af en verwijder de buitenste bladeren.
Snij de kool in fijne reepjes of rasp ze. Meng met 2 à 3 eetlepels appelazijn, 1 eetlepel olijfolie, peper, fleur de sel, een snufje ras-el-hanout en flink wat mangocurry. Laat een nachtje trekken.
- Voor de vleesmarinade: meng het sap van 3 sinaasappels met 1 snuf za’atar, 5 fijngesneden salieblaadjes, de blaadjes van 2 takjes tijm, de fijngesneden naaldjes van ½ takje rozemarijn, 1 snuf kaneel, peper, maldonzout, 1 gemberschijfje fijngesnipperd, en 1 lookteentje fijngesnipperd.

Checklist

Ben je niet goed bezig, vermager je niet, dan moet je misschien nog eens het concept (zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 1 februari) lezen. Om je te helpen, zetten we nog eens de belangrijkste richtlijnen op een rijtje:
- Vergeet je niet te ontbijten?
- Drink je voldoende water? Zeker anderhalve liter per dag en een vol glas voor elke maaltijd (ook ’s morgens!)
- Beweeg je voldoende? Wandelen, fietsen, fitness, zwemmen... het maakt niet uit. Probeer toch zeker driemaal per week de benen (en armen) te strekken!
- Zondig je niet te veel? Suiker is verboden (behalve de suikers in de ingrediënten die op het menu staan, en de zoetigheid tijdens het wekelijks zondemoment). Koolhydraten mogen enkel ’s morgens (opnieuw dezelfde opmerking als hierboven). Twee glaasjes wijn per week zijn toegelaten en er is één gerecht per week waar je ‘a gogo’ mag zondigen. Na het zondemoment moet je meteen weer de riem aanhalen en verder het menu volgen... En als je uit eten gaat (los van het zondemoment), eet je best een slaatje met een klein beetje dressing. Dan weet je wat je eet!

Boodschappenlijst voor dag 25, 26, 27 en 28 (voor 3 personen)

zie boodschappenlijst

Soep van witloof en prei

HD-w4-soep-witloof-prei-600.jpg

Soep van witloof en prei

1 preistengel, 3 witloofstronken, 2 kleine uien, 1 lookteentje, 1 el olijfolie, anderhalve l kippenbouillon, verse dragon en peterselie, peper en fleur de sel.

Bereiding:
- Pel de ui en de look en snij ze grof. Bak ze glazig in de warme olie.
- Verwijder de buitenste bladeren van de prei, snij de top van het groen af en halveer de preistengel. Spoel de prei onder koud stromend water en verwijder de zandresten. Snij de prei in stukken en spoel ze nog eens.
- Maak het witloof schoon, halveer het en verwijder de harde kern. Snij in stukken.
- Doe het witloof en de uitgelekte prei bij de ui en look en laat een paar minuten meestoven onder deksel.
- Voeg de bouillon toe en laat 5 minuten opkoken. De groente moet gaar zijn maar niet platgekookt.
- Mix de soep en kruid met peper en fleur de sel. Mix er dan de fijngesneden dragon door.
- Garneer de soep net voor het opdienen met fijngesnipperde peterselie.

Interesse in de nieuwsbrief: scroll op deze pagina helemaal naar beneden en schrijf je in!

bron: HD
verschenen op : 29/02/2016 , bijgewerkt op 17/01/2018
pub