Vijf kilo minder in vijf weken – dag 18, 19, 20 en 21

123-verse-groenten-fruit-02-16.jpg

recepten We zijn halfweg, nu mag je niet meer opgeven! Ter aanmoediging geven we nog even mee dat ons proefkonijn - de persoon die zijn eetschema hier week na week van naaldje tot draadje voor je uit de doeken doet - 5,6 kg verloor na vijf weken (en dat zonder DAGELIJKS te sporten).

Zie ook ontbijt en uitleg bij het concept.

Dag 18 (donderdag): zondedag

Middag: 2 koppen pastinaaksoep met 5 plakjes kalkoenham

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 18 februari.

Dag 19 (vrijdag): courgettesoep en op het vel gebakken schelvis met gestoofde andijvie, oesterzwammen en passievruchtencoulis

courgettesoep-kalkoenl-300.JPG

courgettesoep

Middag: 2 koppen courgettesoep gegarneerd met reepjes gegrilde courgette en 5 plakjes kalkoenham

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 22 februari.

Avond: Op het vel gebakken schelvisfilet met gestoofde andijvie, oesterzwammen en passievruchtencoulis

3 schelvisfilets, ½ andijvie, 300 g oesterzwammen, 2 à 3 passievruchten, 4 kl olijfolie voor de coulis, 1 kleine el olijfolie voor de vis, 1 kleine el olijfolie voor de oesterzwammen, 1 klontje boter, zwarte peper, fleur de sel.

HD-w3-kip-schelvis-and-600.jpg

op het vel gebakken schelvis met gestoofde andijvie, oesterzwammen en passievruchtencoulis

Bereiding:
- Maak eerst de coulis: lepel de passievruchten uit en meng pitjes en sap met de olijfolie. Breng op smaak met peper en fleur de sel. Als je de pitjes vervelend vindt, kun je de coulis zeven. Je kunt de coulis ook mixen!
- Maak de andijvie en de oesterzwammen schoon en snij ze in stukjes.
- Stoof de andijvie in een klein klontje boter en kruid met peper, zout en wat nootmuskaat.
- Stoof de oesterzwammen in een el olijfolie. Niet te lang anders worden ze taai.
- Wrijf een pan in met olijfolie en bak de vis gaar op het vel. Zet het deksel er even op zodat ook de bovenkant van de vis gaart. Kruid met peper en fleur de sel.
- Serveer de vis met de coulis en de groente.

Info
Hier wordt in totaal wat meer vetstof (olie en boter) gebruikt, maar aangezien je de vis op het vel bakt, neemt hij de olie uit de pan maar weinig op. Per persoon consumeer je eigenlijk niet zoveel als je alles samentelt.
De passievruchtencoulis is ook zeer lekker als topping voor een stukje gebakken vis als hapje.

Voorbereiding
Maak nu al de marinade voor de kip van morgen en leg ze er morgenochtend in (zie kip masala).

Dag 20 (zaterdag): courgettesoep en kip masala met ijsbergsla en koolrabi

HD-w3-kip-masala-ingred-600.jpg

ingrediënten kip masala

Middag: 2 borden courgettesoep gegarneerd met reepjes gegrilde courgette en wat kippenwit (5 sneetjes).

Avond: Kip masala met ijsbergsla en koolrabi

3 kipfilets (met vel), 1 potje magere yoghurt (125 g), 1 opgehoopte kl kurkuma, 1 snufje komijn-, chili- en korianderpoeder, 1 el masalakruiden, 1 kl honing, ½ limoen, ½ appel, 1 stukje gember, 1 sjalot, 2 looktenen, 1 kleine el olijfolie, pluksels verse koriander, ½ ijsbergsla, ½ koolrabi.

Bereiding:
- Voor de marinade: meng de yoghurt met de kurkuma, komijn, koriander, masala, chili, het limoensap en de honing.
- Smeer de vleeskant van de kip ermee in (de velkant hoef je niet te doen, want het vel mag je niet opeten) en laat ze minimum een uur trekken.

HD-w3-kip-masala-600.jpg
- Stoof de geschilde en in brunoise (miniblokjes) gesneden sjalot, gember en look glazig in de olijfolie. Voeg de appel, in kleine blokjes gesneden, erbij en laat die even meestoven.
- Schuif dat alles aan de kant en leg de kipfilets op de velkant in de pan. Laat de filets even aanbakken, kruid met peper en fleur de sel, en draai ze om. Laat de kip op de marinade even aanbakken en zet ze dan op een laag vuurtje.
- Laat de kip nu zo’n half uur garen onder deksel. De gaartijd hangt af van de dikte van de filets.
- Maak ondertussen het slaatje: snij de ijsbergsla in reepjes en koolrabi in kleine blokjes.
- Je kunt eventueel een restje passievruchtenvinaigrette gebruiken als dressing maar niet te veel. De marinade in de pan, die je eventueel nog aanlengt met wat kippenbouillon, dient als saus. De salade zorgt voor een frisse noot.
- Bestrooi de kip met koriander en serveer met het slaatje.

Tip
Het vel van de kip bevat veel calorieën. Dus: ben je gek op zo’n crispy gebakken kippenvel, laat het voor deze keer onaangeroerd in je bord liggen!

Dag 21 (zondag): tonijn uit blik met geraspte wortel en sla, Caesar salad (alles op verplaatsing)

Middag: tonijn uit blik en een slaatje van geraspte wortel en salade

Om thuis zelf te maken: per persoon een blikje lekkere tonijn (op olijfolie of eigen nat), geraspte wortel, een paar blaadjes sla en een paar kerstomaten. Daarbij een dressing op basis van 1 el mayonaise aangelengd met plattekaas.

Avond: Caesar Salad met twee glaasjes wijn.

Om zelf thuis te maken: per persoon ½ zakje baby leaf of gemengde sla, ½ kipfilet gegrild en in reepjes gesneden, 1 hardgekookt ei in schijfjes, 6 blokjes lekkere fetakaas, 2 ansjovisreepjes, (optioneel enkele olijven), dezelfde dressing als ‘s middags.

Tip

De dosering van de kruiden is altijd bij benadering. Het is belangrijk dat je begint met een kleine hoeveelheid, proeft en naar smaak nog bijvoegt. Neem eerst een eetlepel van de basis waarmee je de kruiden vermengt (vb. yoghurt of plattekaas of soep) om te testen welke kruiden jij lekker vindt. Kruid daarna de volledige pot met je kruiden naar keuze.

Boodschappenlijst voor dag 22, 23 en 24 (3 personen)

zie boodschappenlijst

Broccolisoep

1 broccoli + de stelen van vorige week als die nog in je groentelade zitten, 1 Spaanse ui, 1 lookteen, 1 kleine el kokosolie, 1 preistengel, 2 l kippenbouillon, 1 snufje kerriepoeder, 1 stukje gember, peper en fleur de sel of maldonzout

Bereiding:
- Pel de ui, de look en de gember en snij ze in stukjes. Bak ze glazig in de warme olie.
- Verwijder de buitenste bladeren van de prei, snij de top van het groen af en halveer de preistengel. Spoel de prei onder koud stromend water en verwijder de zandresten. Snij de prei in stukken en spoel ze nog eens.
- Spoel de broccoli en snij in stukken. Schil de stelen (verwijder de harde schil) en snij ze eveneens in stukjes.
- Doe de uitgelekte prei en de broccoli bij de ui/look/gember en laat een paar minuten meestoven onder deksel.
- Voeg de bouillon en de kruiden toe (behalve peper) en laat 5 minuten opkoken. De groente moet gaar zijn maar niet platgekookt.
- Mix de soep en kruid met peper en fleur de sel.
- Garneer de soep net voor het opdienen met verse kruiden (peterselie, bieslook...).

Restjessoep

HD-w3-restjessoep-600.jpg

restjessoep

De hals van de butternut (quasi ½ butternut), 2 witloofstronken, ½ andijvie of 1 puntarella, 2 uien, 2 lookteentjes, de melk van de knolselderijpuree (zie volgende week maandag), 1 l kippenbouillon + 1 extra bouillonblokje, cajun en zuiderse/Italiaanse kruidenmengeling.

Bereiding:
- Pel de ui en de look en snij ze in stukken. Bak ze glazig in de warme olie.
- Maak alle groente schoon, snij ze in grove stukken en doe ze bij de ui en look.
- Voeg de bouillon en de kruiden toe (behalve peper) en laat 5 minuten opkoken. De groente moet gaar zijn maar niet platgekookt.
- Voeg de melk toe, mix de soep en kruid met peper en fleur de sel.
- Garneer de soep net voor het opdienen met verse kruiden.

Tip
Zoals de naam het zegt, werd deze soep gemaakt met alle groenteresten. Weinig verspilling dus en een goed idee ook voor de niet-dieet-weken! Trek je koelkast open, kijk wat er nog overblijft en maak er een lekkere soep of wok mee.

Puntarella is een onbekende Italiaanse groente met een vrij bittere smaak die doet denken aan andijvie of witloof.

bron: HD

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram