Hoe gevaarlijk is Red Bull?

Laatst bijgewerkt: maart 2004 | 17 reacties
red-bull.jpg

nieuws Het Voedingscentrum Nederland ziet geen reden om het drinken van Red Bull af te raden. De hoeveelheid cafeïne in een blikje van het energiedrankje is niet schadelijk voor de gezondheid. Het Franse verbod is gebaseerd op de Franse levensmiddelenwetgeving, waarin de toegestane hoeveelheid cafeïne lager is dan in Nederland.
Energiedrankjes bevatten stoffen die zorgen dat er energie in het lichaam vrijkomt. De verbindingen die dit voornamelijk doen zijn cafeïne en taurine .
Eén blikje Red Bull van een kwart liter mag maximaal 88 mg cafeïne bevatten. Dat is vergelijkbaar met een gemiddeld kopje koffie in Nederland (125 ml) en ongeveer twee keer zoveel als in 200 ml cola.
Wat te veel cafeïne is, verschilt sterk per persoon want niet iedereen is even gevoelig voor de werking. Gemiddeld drinkt de Nederlandse man dagelijks bijna zeven kopjes koffie en vrouwen vijf koppen per dag. Daarnaast drinken veel mensen ook nog thee en cola. De meesten hebben daarvan geen last. Voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, geldt het advies om maximaal 400 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dat zijn ongeveer 5 kopjes koffie of 3 kopjes koffie en 4 kopjes thee per dag. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, geldt een maximum advies van 300 mg. Dat is de hoeveelheid cafeïne in 4 kopjes koffie of in 2 kopjes koffie en 3 kopjes thee.
Taurine is een aminozuur dat van belang is bij de regeling van het vochtgehalte in de hersenen en - in hogere doseringen - bij de regeling van de hartslagfrequentie. Het komt in lage doseringen voor in moedermelk, babyvoeding en vlees. Het drinken van 500 ml van een energiedrankje zorgt voor ongeveer een tienvoudige hoeveelheid taurine in vergelijking met een normaal eetpatroon.
Het Europese wetenschappelijk comité voor voedselveiligheid heeft geen gegevens kunnen vinden die de veiligheid van energiedrankjes met taurine in twijfel trekt, maar concludeert ook dat er niet veel informatie over beschikbaar is.


verschenen op : 12/03/2004

17 reacties

Alternatief voor o.a. Red Bull?

door anoniem, 7 maart 2017 om 00:03

Wist u dat er nu ook perfecte alternatieven zijn? ElixerMixer.com Beverrages heeft 5 nieuwe drankjes met 5 verschillende effecten uit gebracht, waaronder een energie drank die een veel betere energie curven heeft en ook nog eens natuurlijk is. NATURE POWER

Hoe gevaarlijk is Red Bull?

door anoniem, 25 april 2014 om 16:08

Er is een gezond alternatief voor Red Bull, energie drank Limitless op 100 % natuurlijke basis, meer info op www.favao-limitless.com

Hoe gevaarlijk is Red Bull?

door anoniem, 1 maart 2014 om 21:55

Hay ik probeer mij vrouw te vertelen dat Redbull slecht is, kunt u mij meer bevestigen dat het zo is dat ik haar meer duidelijk kan maken, en ze doet niet aan sport. Mij vrouw gebruikt het voor het studie om waker en fit.ligt nu in ziekenhuis met hoge bld.

Hoe gevaarlijk is Red Bull?

door anoniem, 20 november 2012 om 23:38

Hallo allemaal, Ik drink elke dag 1 blikje Red Bull omdat ik het gewoon vreselijk lekker vind.. En niet zozeer energie ervan krijg! Volgens mij ben ik daar immuun voor geworden! Drink het al zeker 5 jaar elke dag.. Is dit erg schadelijk?

Red Bull is verslavend

door Minnaert jules, 17 februari 2011 om 06:46

Energiedrankjes zijn door de caffeine, zoals koffie en cola, verslavend en doet het verlangen naar iets sterkers(coctails,sigaretten,cannabis)toenemen.Van de suiker nog niet te spreken Het wordt gedronken door kinderen en dit is NIET goed voor hun gezondheid. Waarom wordt dit altijd geminimaliseerd of in de doofpot gestopt?

bekijk alle 17 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub