Tajine van kip met gedroogde abrikozen en courgette

Laatst bijgewerkt: maart 2017 | 1 reacties
123-tajine-kip-menu-08-16.jpg

recepten
• Bereidingstijd: 20 minuten
• Gaartijden: 45 minuten

Ingrediënten (voor 4 personen)

• 4 grote kippenbouten
• 4 grote wortels
• 1 groene courgette
• 1 ui
• 1 liter gevogelte- of groentebouillon
• 20 halfgedroogde abrikozen
• 2 handen gedroogde rozijnen
• 1 grote handvol gepelde amandelen
• Zout, peper, ras-el-hanout, kaneelpoeder, komijnzaadjes
• Bouquet garni
• Platte peterselie
• Paprikapoeder (zachte paprika)
• Verse koriander
• 200 g griesmeel
• Vetstof (olie)
• 1 eetlepel honing

Bereiden

Het vlees
Kleur de bouten in wat vetstof. Gebruik hiervoor een pan of kookpot of tajine.

De groente
• Pel de ui en spoel hem. Snij de ui in kleine stukjes.
• Schil en spoel de wortels. Snij ze in ronde schijfjes.
• Was de courgette en snij ze in fijne plakjes.
• Doe de gesneden groente bij de bouten, voeg de bouillon toe en laat sudderen. Voeg dan het bouquet garni, de ras-el-hanout, het kaneelpoeder, de komijnzaadjes, het paprikapoeder, zout en peper toe. Laat 15 minuten garen en voeg dan de amandelen, de rozijnen, gedroogde abrikozen en de honing toe. Laat het verder sudderen op een zacht vuurtje.
• Bereid ondertussen het griesmeel: per twee personen heb je 1 glas griesmeel en 1 glas koud water nodig. Breng de nodige hoeveelheid water aan de kook, voeg het griesmeel toe en laat het opzwellen. Kruid met peper en zout en maak de korrels na 5 à 10 minuten los met een vork. Roer wat olie erdoor om het griesmeel smeuïger te maken.

Op het bord
Zodra de kippenbout zacht is, de saus smaakvol en zoet is en de groente goed gaar is, kan het bord gedresseerd worden. Leg eerst een bodem griesmeel, daarop de kippenbout met wat jus en de groente.

Serveren

Je kunt de tajine in een grote pot, afzonderlijke kleine tajines of diepe borden serveren. Leg de kip op het griesmeel en bedruip ze met de saus en de groente. Werk af met fijngesnipperde koriander en/of platte peterselie.

Voor de gezondheid

Dit gerecht zit boordevol oosterse aroma’s en smaken: ras-el-hanout, kaneel, komijn, koriander ... Gevogelte bevat weinig calorieën en courgette is gemakkelijk verteerbaar en rijk aan vezels. Wortel bevat zeer veel beta-caroteen, vitamine A en C en vezels. Amandelen en abrikozen zitten boordevol ijzer. Griesmeel is vrij calorierijk (350 kcal/100 g) maar je hebt er maar weinig nodig voor dit gerecht.

Fijnproeverstip

Voor een extra oosterse toets kun je gekonfijte sinaasappelschil toevoegen. Gebruik zowel witte als donkere gedroogde rozijnen. Voeg kikkererwten toe.
Voor wat afwisseling kan je de wortels door paprika’s vervangen en de abrikozen door venkel en gekonfijte citroen. Voeg wat zwarte olijven toe. Of vervang de kip door lamsvlees, super lekker!

bron: Barbara Simon
verschenen op : 09/02/2017 , bijgewerkt op 02/03/2017

1 reacties

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub