Wat is de ideale slaapkamertemperatuur?

dossier

Als de slaapkamer te warm of te koud is kan dat de nachtrust verstoren: we slapen moeilijker in, slapen onrustiger en worden sneller wakker.  Wat is de ideale slaapkamertemperatuur dan?

Lees ook: Tellen de uren slaap voor middernacht dubbel?

De ideale slaapkamertemperatuur voor volwassenen

De ideale temperatuur voor de slaapkamer ligt rond de 16 en 21 ° C, maar dat kan van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen verkiezen een temperatuur rond 17 ° C, anderen eerder rond 21-22 ° C. De meeste mensen slapen beter door bij een temperatuur rond 18 ° C maar slapen dieper bij een temperatuur boven 20 ° C. Je kan het beste zelf uittesten bij welke temperatuur je goed slaapt en 's morgens het best uitgeslapen bent. Vrouwen slapen doorgaans graag iets warmer dan mannen. Ook magere mensen hebben doorgaans graag een iets hogere temperatuur dan mensen met overgewicht. 

Lees ook: 7 tips om snel in slaap te vallen

De ideale slaapkamertemperatuur voor baby en kind

Voor baby's en jonge kinderen is de slaapkamertemperatuur extra belangrijk. Hun lichaam is om meerdere redenen minder goed in staat om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Vooral te hoge temperaturen worden door baby’s slecht verdragen. Over het algemeen kan de slaapkamertemperatuur voor de baby beter wat aan de lage kant zijn dan te hoog. Zeker als je baby koorts heeft, moet er goed op worden gelet dat de temperatuur in de kamer niet te hoog is.

  • Tijdens de eerste 2 maanden ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen 18 en 20°C. Bij een te vroeg geboren baby tel je daar het aantal weken te vroeg bij op. Een baby die bijvoorbeeld vier weken te vroeg geboren is , slaapt in de eerste weken dus best in een kamer met een temperatuur tussen 22 en 24 ° C.
  • Vanaf twee maanden moet gestreefd worden naar een slaapkamertemperatuur rond 16-18 ° C.

Lees ook: Slaaptekort bij kinderen: symptomen en gevolgen

Wat kan je doen als het te koud is?

  • Verwarm je met centrale verwarming, dan is dat in principe geen probleem. Je kan de verwarming voor het slapengaan even opzetten of zo afstellen dat de temperatuur op peil blijft.
  • Slaap je meestal met open raam? Sluit het dan wanneer het erg koud is. Het volstaat om de slaapkamer 's morgens gedurende een kwartier te ventileren door de venster open te zetten. Beschik je over een ventilatiesysteem, schakel dit dan niet uit.
  • Je kan het bed eventueel opwarmen met een elektrische deken of kersenpitkussen of een kruik met warm water een kwartier voordat je naar bed gaat onder de dekens neerleggen. Verwijder die wel eens je (of je kind) in bed ligt. 
  • Gebruik een flanellen onderlaken en een extra deken of een goed donsdeken.
  • Wie koude voeten heeft kan 's nachts een paar losse kousen aantrekken.
  • Je kan een warme douche nemen voor het slapen gaan. Dit zorgt ervoor dat JE lichaam opwarmt en dat deze warmte in bed wordt vastgehouden. Droog wel goed het natte haar af na het douchen.

Bij een baby mag je nooit het hoofdje bedekken. Wanneer de warmte niet langs het hoofd kan afgegeven worden (bv. door een muts) kan de lichaamstemperatuur te fel stijgen. Alleen tijdens de eerste week of bij prematuurtjes kan een mutsje nuttig zijn om de baby tijdens de slaap warm te houden. Zorg ook altijd dat het gezicht niet bedekt is. 

Lees ook: Hoe moet je slaap inhalen?

Wat kan je doen als het te warm is?

  • Tenzij de slaapkamer is uitgerust met airco, kan de temperatuur in de slaapkamer 's zomers soms erg hoog oplopen, zeker wanneer de kamer onder het dak ligt of slecht geïsoleerd is.
  • Probeer de warmte zo veel mogelijk van buitenaf te weren, bv. door het gebruik van lamellen of rolluiken.
  • Hebt je airco, zorg dan dat de temperatuur in de kamer niet te laag wordt zodat het verschil met de buitentemperatuur niet te hoog wordt.
  • Laat een raam openstaan. Vermijd dan wel dat je of je baby in de tocht liggen.
  • Je kan eventueel een ventilator plaatsen. Kies dan wel een model dat weinig geluid maakt.
  • Kies licht bed textiel, bijvoorbeeld alleen een dun laken. Dat geldt ook voor je baby.
  • Baby's zijn extra gevoelig voor warme temperaturen. Indien de baby het ondanks lichte kleding en een lakentje nog te warm heeft, verhuis het bedje dan eventueel tijdelijk naar een koelere ruimte. Als je wil controleren of je slapende baby het niet te warm heeft, voel dan aan het nekje.

Lees ook: Slapen na sporten: Hoeveel tijd laat je er best tussen?

Bronnen:
https://www.sleepfoundation.org
https://health.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram