Pangasius uit Vietnam: te veel bacteriën

123-vis-pangasius-12-15.jpg

nieuws De pangasius die wij diepgevroren invoeren uit Vietnam kan hoge aantallen bacteriën bevatten. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) naar de microbiologische kwaliteit van de bewuste vis.

De studie kwam er als gevolg van een twintigtal meldingen in 2011 en 2012 via het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) dat er pangasiusproducten waren afgekeurd die bestemd waren voor de Europese markt. Bovendien was er in 2000 ook al een zeer hoog percentage (33 procent) van salmonella vastgesteld in Vietnamese aquacultuurproducten.

Hoge waarden, maar binnen de norm
Op een kleine steekproef van in België ingevoerde en ontdooide pangasius (filets, porties en steaks) werden tussen 10.000 en 100.000 bacteriekiemen per gram aangetroffen. Dat is hoog, maar nog binnen de norm. Het gaat om achttien bacteriesoorten in totaal.

De Enterobacteriën, die fungeren als hygiëne-indicatorkiemen, varieerden van 50 tot 10.000 kiemen per gram, waarbij het hoogste aantal werd gevonden op filets van een bepaald merk. Alle kiemen waren terug te brengen tot de productielijnen in Vietnam. Bij een parallel onderzoek in Vietnam in grote en kleinere pangasiusverwerkingsunits ontdekte microbiologe Tong Thi Anh Ngo (UGent/ILVO) 38 bacteriesoorten die behoren tot twintig verschillende geslachten. De achttien soorten in de Belgische diepvriesvis waren daar bij.

De meest opmerkelijke aangetroffen kiemen waren Shigella flexneri, die diarree en dysenterie kan veroorzaken, en Klebsiella pneumoniae, die vooral bij verzwakte personen in ziekenhuizen longontsteking veroorzaakt en waarvan er in Nederland al multiresistente varianten zijn aangetroffen. In de Belgische monsters werden er geen kiemen aangetroffen die wijzen op een direct gevaar voor de volksgezondheid. Als de vis deskundig wordt klaargemaakt (gebakken of gekookt, en geen overdracht van besmetting via messen of snijplanken) worden alle bacteriën gedood.

In het algemeen kunnen de grote aantallen kiemen op te consumeren pangasius afkomstig zijn van het milieu (zee, brak of zoetwater) waarin de vis wordt gekweekt (aquacultuur) of van het darmkanaal, of van de omgeving waar de vis verwerkt wordt. “Verder is de mate van hygiëne bij opkweek en bij verwerking van aquacultuurvis belangrijk voor de bacteriële besmetting van het eindproduct”, zegt professor microbiologie Marc Heyndrickx van het ILVO. “Dat geldt zowel voor aantal als het type bacteriën (de bacteriële soorten) die worden aangetroffen.”

Wake-up call
Tot op heden was maar weinig informatie beschikbaar over de microbiologische kwaliteit tijdens de verwerking in Vietnam en van pangasiusfilets op de Belgische markt. In het algemeen zijn er ook relatief weinig microbiologische normen van toepassing op verse vis. Nochtans is Vietnamese pangasius een populaire vis op de Europese markt. België voert elk jaar ongeveer 9.000 ton diepvriespangasius in, ter waarde van ruim 20 miljoen euro.

Het microbiologisch onderzoek is dan ook een wake-upcall voor de pangasiussector. “Er moet vooral worden ingezet op meer aangepaste temperatuur in de verwerkings- en vriesruimtes, een algemene verbetering van de reinigings- en ontsmettingspraktijken, en een aangepaste dosering van chloor in het waswater”, stelt professor Frank Devlieghere van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. “Ook de (hand)hygiëne van de verwerkers in de Vietnamese pangasiusfabrieken kan drastisch verbeteren.”

Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram