De heilzame werking van rooibos

123-rooibosthee-duinvr-12-15.jpg

nieuws Onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel naar de medicinale stoffen in rooibos is beloftevol. Het kan leiden naar nieuwe en meer efficiënte preventie- en behandelingsstrategieën bij diabetes en aandoeningen aan hart- en bloedvaten.

De rooibosstruik heeft met de echte theeplant (Camellia sinensis) weinig van doen en bevat geen cafeïne en nauwelijks tannine. Ze komt van nature uitsluitend voor in het Zuid-Afrikaanse Cedergebergte, ongeveer driehonderd kilometer ten noorden van Kaapstad.

Medicinale stoffen
Rooibos is de enige bekende plantensoort die aspalatine bevat.
De helende eigenschappen van rooibos (Aspalathus linearis) werden al heel lang benut door de San-volkeren, de oorspronkelijke inwoners van de Zuid-Afrikaanse Westkaap. Recent wordt daarbij door wetenschappers gewezen op de aanwezigheid van aspalatine in de plant. Deze stof verhoogt de capaciteit van cellen om glucose uit het bloed op te nemen.
Daarnaast stimuleert het ook de vrijgave van insuline door bètacellen. Omdat het insulinehormoon de glucoseopname regelt, draagt ook dit bij tot een evenwichtige bloedglucosespiegel. Diabetici zouden in theorie dus baat kunnen hebben bij deze stof.

Het Cell Differentiation Lab (DIFF) van de VUB onderzoekt nu een tweede actieve rooibosstof: fenylpropeenzuurglycoside, PAGG (van phenylpropenoic acid glucoside). PPAG beschermt de bètacellen tegen verschillende gevaren van een vetrijk dieet, is uit een onderzoek bij muizen gebleken. De stof bevordert, binnen de bètacel, de goede werking van het membraansysteem dat instaat voor de synthese en het verzamelen en vervoeren van insuline. Bovendien worden cellen in hun geheel beter bestand tegen een vroegtijdige celdood veroorzaakt door bepaalde verzadigde vetzuren. Op weefselniveau zorgde het toedienen van PPAG voor een verdrievoudigde bètacelmassa.

Dit wijst erop dat PPAG, in zowel natuurlijke als gesynthetiseerde vorm, wel eens een erg dankbare stof kan zijn bij de preventie en behandeling van diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Zowel aspalatine als PAGG beschermen tegen verschillende factoren die deze problemen uitlokken, zoals insulineresistentie en een vet- en suikerrijk dieet.

Laatst bijgewerkt: december 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram