Systematische genetische screening van borstkanker?

123-vr-oz-borstca-170_12.jpg

nieuws Ongeveer 15% van alle gevallen van borstkanker is niet-hormoongevoelig. Die borstkankers zijn meestal agressief van aard. Een onderzoeksteam van het UZ Brussel onder de leiding van Prof. Jacques De Grève heeft vastgesteld dat er een genetische afwijking aan de basis ligt van 25% van deze kankers, of er nu sprake is van een familiale voorgeschiedenis of niet.

De onderzoekers raden vrouwen met niet-hormoongevoelige borstkanker aan om zich systematisch genetisch te laten testen. Wanneer een patiënte op tijd ontdekt dat ze drager is van een genmutatie die een verhoogd risico op borstkanker geeft, kan ze snel de gepaste behandeling starten. Dat is van vitaal belang, omdat er sinds kort een geneesmiddel bestaat dat bepaalde genetische vormen van borstkanker behandelt.
Het team pleit er ook voor dat in de toekomst alle vrouwen die nog geen borstkanker hebben gehad, of bij wie nog geen borstkanker voorkomt in de familie, de gelegenheid krijgen om zich genetisch te laten testen en op die manier kanker te kunnen voorkomen.

In een commentaar bij deze studie merkt de Stichting tegen Kanker op dat daar natuurlijk een kostenplaatje aan vasthangt. Op dit moment is de terugbetaling van deze tests door het RIZIV onderworpen aan strenge voorwaarden. Mogelijk zal de kostprijs van dergelijke test in de toekomst dalen.
Daarnaast mogen we niet vergeten dat genetische screening naast voordelen ook nadelen heeft.
Eerst en vooral zijn er mensen die niet willen weten of ze drager zijn van een mutatie en dus meer risico lopen om kanker te krijgen. Leven als drager van een mutatie is inderdaad een beetje als leven met het zwaard van Damocles boven het hoofd. Dat kan psychologisch zwaar zijn.

Ten slotte is er ook de kwestie van de privacy. Sinds de wet op de rechten van de patiënt van 2002 is het verzekeraars verboden van een klant te eisen zich te onderwerpen aan een genetische test of hem daaromtrent vragen te stellen. Gezien de evolutie van de genetica, moet erover gewaakt worden dat deze informatie nooit tegen de patiënten kan worden gebruikt, wanneer ze bijvoorbeeld een verzekering willen nemen of willen solliciteren.

Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram