Zit er te veel radon in uw huis?

123-tek-huis-radon-gif-gas--11-15.jpg

nieuws In 1 op 10 woningen in Vlaanderen en Brussel ligt de radonconcentratie te hoog. Dat blijkt uit metingen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Dat kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het verhoogt onder meer het risico op longkanker. Als de radonconcentratie te hoog ligt, wordt aangeraden om de woning voldoende te ventileren en te verluchten.

Om de Belgische bevolking voor de gevaren van radon te sensibiliseren, heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) een Radon Actie gelanceerd. Dit initiatief heeft tot doel u aan te moedigen om de radon in uw woning te meten en indien nodig maatregelen te nemen.

Wat is radon?
Radon is een radioactief gas dat van nature aanwezig is in (rotsige) ondergrond. Wanneer radon vanuit de bodem in gebouwen binnendringt via barstjes in de vloer, voegen tussen wanden, de kruipruimte of via waterleidingen, dan kan het zich opstapelen en hoge concentraties bereiken.
Radon is geurloos, kleurloos en smaakloos, waardoor u niet merkt dat het in een gebouw aanwezig is.

Hoe gevaarlijk is radon?
Radon is de gevaarlijkste kankerverwekkende stof in woningen. In België is radon verantwoordelijk voor ongeveer 40 % van de bestralingsgevallen onder de bevolking. Radon veroorzaakt elk jaar ongeveer 480 gevallen van in België. Dat is ongeveer 10% van alle gevallen van longkanker. Het is na roken de belangrijkste oorzaak van longkanker in ons land.
Radon dringt de longen binnen met de lucht die u inademt. Eens in de longen bestraalt radon en zijn vervalproducten het longweefsel, waardoor dat kan worden beschadigd en er kanker kan ontstaan.

Het risico van longkanker hangt af van twee factoren:
• de radonconcentratie in uw huis;
• de tijd die u in uw huis doorbrengt.
Hoe hoger de radonconcentratie en hoe meer tijd u binnenshuis doorbrengt, hoe hoger het kankerrisico.
Rokers en personen die regelmatig worden blootgesteld aan tabaksrook lopen een extra groot risico op longkanker als ze ook blootgesteld worden aan radon.

Waar zit radon in de bodem?
In België komt radon vooral voor in de Ardennen omdat de ondergrond daar rotsachtig is. Het risico is het hoogst in de arrondissementen Verviers, Bastenaken en Neufchâteau. Toch kunnen de radonconcentraties ook buiten deze streken met een verhoogde blootstelling hoog zijn.

Uit recente studies blijkt dat het risico op longkanker reeds stijgt bij een chronische blootstelling aan een radonconcentratie van 100 Bq/m³. Een dergelijke radonconcentratie kan op heel het Belgisch grondgebied voorkomen. Volgens nieuwe gegevens van het FANC komen dergelijke concantraties voor in 1 op 10 woningen in Vlaanderen en Brussel.

Op de website van het FANC vindt u een kaartje met de risicozones in België. Hoe kunt u weten of er te veel radon in uw huis zit?
De radonconcentratie kan sterk verschillen van de ene streek tot de andere en van het ene gebouw tot het andere.
In sommige gebouwen kan radon uit de ondergrond gemakkelijker binnendringen dan in andere gebouwen. Dat hangt af van het soort gebouw. Bovendien geven bouwmaterialen zelf ook radon af, zij het veel minder dan de ondergrond.
In een gesloten ruimte, zoals een woning, kan het sterk geconcentreerd voorkomen. Dit geldt in het bijzonder voor slecht verluchte ruimtes.

Een meting is de enige manier om te weten of u en uw gezin een risico lopen door radon. Een eenvoudige test met een radondetector volstaat om de hoeveelheid radon in uw huis te meten. De radondetector is een cilindervormig potje waarin zich een gevoelige film bevindt die de radonstraling registreerd. Na analyse van de film kan de radonconcentratie bepaald worden.
Plaats deze detector voor een periode van 3 maanden in de meest gebruikte ruimte van het huis. Meestal is dit de keuken, de slaapkamer of de woonkamer.

Wilt u zelf graag de hoeveelheid radon in uw woning meten? Tot en met 31 januari 2016 kan elke burger een radondetector bestellen via www.radonactie.be. De kostprijs bedraagt 20 euro, inclusief analyse van de meetresultaten en eventuele hulp bij sanering.

Meer info:

www.radonactie.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
BUDDY DEAL – Stop in mei met roken! BUDDY DEAL – Stop in mei met roken!
Stichting tegen Kanker

Samen stoppen? Of wil je iemand helpen stoppen? Schrijf je gratis in en ontvang ons advies!

Ontvang je steunpakket

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram