Scheiden doet lijden: wat is de beste leeftijd om te trouwen ?

123-koppel-bed-psy-vr-170-7.jpg

nieuws Koppels die zeer jong huwen, lopen het grootste risico op een echtscheiding, maar recent blijkt ook dat steeds meer koppels die op een (relatief) late leeftijd trouwen daar het slachtoffer van worden.

Volgens een Amerikaans onderzoeksteam ligt het keerpunt op de leeftijd van 32 jaar. Als je trouwt voor die leeftijd vermindert het risico op een echtscheiding met de jaren. Trouw je daarna dan verhoogt het risico naarmate je ouder wordt. Wie zeer jong huwt (jonger dan 20 jaar) loopt het meeste kans om binnen de eerste vijf jaar na het huwelijk te scheiden, maar men stelt ook vast dat het echtscheidingspercentage jaar na jaar stijgt wanneer het (eerste) huwelijk plaatsvindt als men in de dertig is, rond 32 à 35 jaar en zelfs nog ouder. Het is een verbazingwekkend fenomeen, zeggen de onderzoekers, want de meesten gaan ervan uit dat hoe langer men wacht om te trouwen, hoe groter de kans is op een geslaagde match (die niet in een echtscheiding uitmondt). Dat klopt nog steeds, maar minder dan vroeger.

Wat is hiervoor de verklaring? De specialisten terzake hebben verschillende hypotheses. Een ervan is dat een persoon die al ongeveer dertig jaar vrijgezel is, zelfs al heeft zij/hij in die periode een aantal liefdesrelaties gehad, daar de sporen van draagt in zijn/haar persoonlijkheid: zo’n persoon is meer op zichzelf gericht, autonomer (individualistischer?), en minder geneigd om toegevingen te doen. En een huwelijk is niet hetzelfde als samenhokken: in beide gevallen kan het relationele engagement wel even groot en overtuigend zijn, het blijven toch twee verschillende vormen van engagement. Wachten van trouwen tot men in de dertig is, kan ook relationele moeilijkheden veroorzaken, zeker op het amoureuze vlak, omdat die leeftijd vaak geassocieerd wordt met andere prioriteiten zoals de noodzaak of behoefte om eerst een professioneel en sociaal leven uit te bouwen. Als een persoon eerst lange tijd op zichzelf geaxeerd is en daarna overstapt naar een leven met een partner – met wie hij rekening moet houden en waarmee hij samen beslissingen moet nemen - is dat niet altijd zo eenvoudig. Dus, zeggen de onderzoekers, de grote meerderheid van dergelijke late huwelijken is nog altijd een succes … maar het feit blijft dat de tendens er is.

Risico op echtscheiding bjnnen de vijf jaar na een eerste huwelijk geschat per leeftijdsgroep

bron: Institute for Family Studies (http://ifstudies.org)

Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram