Voor jou gelezen op De Standaard

‘Baarmoederhalskanker is niet alleen ziekte van jonge vrouwen’

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Amper vier op de tien Vlaamse vrouwen laat nog een uitstrijkje nemen als ze de leeftijd van 55 voorbij zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Kankeropsporing, een expertisecentrum dat bevolkingsonderzoeken naar kanker coördineert. ‘Dat is het gevolg van het idee dat baarmoederhalskanker een ziekte is van jonge vrouwen. We moeten dringend iets doen om die misvatting recht te zetten’, klinkt het.

De introductie van het HPV-vaccinatie voor jonge meisjes, aandacht voor de dood van een jonge Britse tv-persoonlijkheid die stierf door baarmoederhalskanker: wie enkel die informatie kent zou bijna denken dat baarmoederhalskanker een ziekte is die enkel jonge vrouwen treft. Maar dat is een sterk misverstand. Bijna de helft van de ongeveer 350 Vlaamse vrouwen die jaarlijks die diagnose van baarmoederhalskanker krijgen, is ouder dan 50.

Toch blijkt dat amper vier op de tien vrouwen boven 55 nog een driejaarlijks uitstrijkje laat nemen bij de gynaecoloog. ‘Erg jammer, want met een uitstrijkje is baarmoederhalskanker gemakkelijk op te sporen. Ook de voorstadia van de kanker, waarin de ziekte nog heel beperkt is, zijn duidelijk te zien bij een uitstrijkje’, vertelt dokter Patrick Martens, directeur van het Centrum voor Kankeropsporing. Bovendien is een eenvoudige behandeling vaak genoeg om te voorkomen dat je baarmoederhalskanker krijgt en vergroot een vroegtijdige opsporing de kansen op genezing.

Om vrouwen aan te sporen toch regelmatig langs te gaan bij de gynaecoloog zal het Centrum actief uitnodigingen versturen. Zo krijgen vrouwen tussen 25 en 64 die de laatste drie jaar geen uitstrijkje lieten nemen een uitnodiging in het kader van het bevolkingsonderzoek.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150930_01894737


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram