16 vragen over het mannencondoom

dossier Een condoom is een elastisch hoesje, meestal van dun rubber dat u om de stijve penis doet. Het vangt het sperma op en beschermt zo tegen een zwangerschap en seksueel overdraagbare infecties (soi of soa).

1. Hoe werkt het condoom?

Het condoom is een hoesje van dun rubber dat u over de stijve penis afrolt voor de penis in de vagina gaat. Het condoom vangt het sperma op en zorgt ervoor dat de zaadcellen niet in de vagina en tot bij de eicel geraken.
Het condoom beschermt ook tegen hiv en de meeste seksueel overdraagbare infecties (soi of soa).

2. Wanneer condooms gebruiken?

Als u met iemand vrijt, is het gebruik van condooms de enige manier om seksueel overdraagbare infecties (soi) te voorkomen.

• Gebruik altijd een condoom als u met iemand anders dan uw vaste partner vrijt.
• Gebruik ook een condoom als uw vaste partner met anderen vrijt.
• Indien u na verloop van tijd in uw relatie besluit te stoppen met een condoom, moet u onderling goede afspraken maken: u hebt alleen seksueel contact met elkaar of u vrijt met anderen altijd veilig.

3. Welke condoom kiezen?

123-AC-condomen-kleuren-2-09-15.jpg
Er bestaan verschillende condooms: Extra dunne, dikke, grote, kleine, met veel of verdovend glijmiddel, met ribbels en nopjes, met smaak of in kleur. Er bestaan condooms in rubber (latex) en plastic (polyurethaan).

Ontdek welk condoom het beste is voor u.
• Gebruik alleen condooms waar CE op staat. Dit betekent dat het condoom aan alle Europese kwaliteitsnormen voldoet.

• Verder is de vervaldatum belangrijk: Gebruik nooit condooms die over datum zijn. EXP. 06 16 betekent: houdbaar tot juni 2016.
Pin u echter niet vast op die datum. Want een condoom dat niet goed bewaard werd, kan beschadigd zijn.

• Er bestaan grote en kleine maten. Kies een condoom dat goed zit. Niet te klein en niet te groot. Een te klein condoom kan knellen en daardoor scheuren. Een te ruim condoom glijdt snel af. Een condoom past goed als de omtrek van het condoom is afgestemd op de omtrek van de penis. De lengte van de penis is minder van belang. Ook de dikte en de elasticiteit van het materiaal kan van invloed zijn op het draagcomfort. Er zijn kleine verschillen tussen de merken, wat de maat betreft, waardoor het ene merk prettiger zit dan het andere. Het merendeel van de mannen past het standaardcondoom, maar er zijn ook kleinere en grotere condooms te verkrijgen.

• De meeste condooms zijn gemaakt van rubber. Voor wie allergisch is aan latex bestaan er polyurethaancondooms. Die zijn sterker dan, en kunnen daardoor dunner gemaakt worden. Het is bovendien geur- en smaakloos en neemt beter de lichaamstemperatuur aan. Alle soorten glijmiddelen mogen gebruikt worden.

• Er bestaan ook condooms uit schapendarm of dierlijk membraan. Die zijn redelijk betrouwbaar als anticonceptiemiddel, maar beschermen niet tegen soi's.

• Als het condoom soms afglijdt, gebruik dan bijvoorbeeld Durex Close Fit, die zit vaster aan uw penis.
• Er bestaan ook extra dunne condooms, zoals Condomi Ultra Thin, Durex Avant of Durex Fetherlite.

Smaakcondooms zijn alleen bestemd voor orale seks. Niet voor penetratieseks.

Fantasiecondooms met een speciale textuur (ribbeltjes, nopjes, handjes of hanekammen...) voor extra (lang) genot zijn alleen veilig als er een CE-label op staat. Veel fantasiecondooms hebben dit label niet en zijn niet veilig!

• Er zijn condooms die binnenin een licht verdovende stof (benzocaïne) bevatten die de gevoeligheid van de penis vermindert waardoor het langer duurt vooraleer je tot een orgasme komt (bijvoorbeeld Durex Performance).

• In het buitenland zijn condooms soms moeilijk te krijgen en sommige buitenlandse merken zijn onbetrouwbaar. Neem daarom op vakantie voldoende condooms mee als u denkt seks te zullen hebben.

• Er bestaan ook vrouwencondooms.

Lees ook: 11 vragen over het vrouwencondoom

4. Moet u een speciaal condoom gebruiken bij anale seks?

Elk goedgekeurd condoom kan gebruikt worden voor zowel vaginale als anale seks. Belangrijk is dat bij beide sekstechnieken voldoende glijmiddel op waterbasis wordt aangebracht op het condoom en op en in de vagina en anus.
U hebt dus geen extra dikke condoom met aanduidingen als 'extra strong' nodig als u voldoende glijmiddel gebruikt.

Wisselt u van vaginale seks naar anale seks of andersom? Wissel dan ook van condoom.

5. Hoe gebruikt u condooms?

123-banaan-condoom-09-15.jpg
Een condoom is pas veilig als u het juist gebruikt, daarom oefent u best op voorhand voor u het de eerste keer gebruikt. Meisjes kunnen oefenen door een condoom om bijvoorbeeld een banaan te doen of het condoom af te rollen over 2 vingers van een vriendin.

• Check de vervaldatum op de verpakking. Pin u echter niet vast op die datum. Want een condoom dat niet goed bewaard werd, kan beschadigd zijn.

• Het condoom moet tijdig worden aangebracht, voordat er voorvocht ontsnapt, omdat hier ook al zaadcellen in kunnen zitten. Even zonder condoom vrijen houdt al een risico in.

• Scheur de verpakking open aan de inkeping. Gebruik geen schaar of scherpe nagels zodat u het condoom niet beschadigt.

• Leg het opgerolde condoom op de top van de stijve penis en knijp het reservoirtje (de kleine uitstulping) dicht met duim en wijsvinger. Er mag daar geen lucht meer inzitten. De opgerolde condoomrand moet aan de buitenkant zitten.

• Rol nu met de andere hand het condoom volledig af over de hele lengte van de penis. Doet u dat niet, dan kan het tijdens het vrijen vanzelf weer oprollen en van de penis glijden. Is het condoom iets te lang, duw het dan een beetje naar boven en rol verder af.

• Een andere methode is: pak het condoom met twee vingers van elke hand van binnen. Trek het condoom een beetje uit elkaar en stulp het zo over de penis. Let op dat uw vingernagels het condoom niet beschadigen. Rol het met uw duimen af. Zo raakt het rubbertje ook over een grotere penis.

• Als het omdoen niet gelukt is, haal het condoom er dan af en herbegin met een nieuw condoom.

• Gebruik het condoom niet langer dan 15 minuten, anders wordt het poreus en kan het scheuren.

• Trek de penis na het klaarkomen terug, terwijl hij nog stijf is. Houd het condoom vast aan de basis terwijl u dit doet, zodat het niet afrolt. Zo voorkomt u dat het condoom afglijdt en er sperma uit het condoom lekt. U moet er ook op letten dat er geen sperma in (de buurt van) de vagina komt na het klaarkomen, wanneer u het condoom verwijderd.

• Doe het condoom in een zakdoekje en gooi het weg. Was sperma van uw handen. Zorg ervoor dat er geen sperma in de (buurt van de) vagina terechtkomt.

• Gebruik alleen extra glijmiddel op water- of siliconenbasis. Andere glijmiddelen kunnen het condoom aantasten.

• Gebruik steeds een nieuw condoom als u een tweede keer wilt vrijen, of als u overschakelt van anaal naar vaginaal contact, of viceversa.

• Gebruik geen twee condooms boven elkaar. Dat kan schuren en scheurtjes veroorzaken.

• Wees voorzichtig bij gebruik van een condoom onder de douche of in bad. Door het water kan het condoom afrollen, en de olie in zeep of badschuim kan het rubber van het condoom aantasten.

6. Moet u een glijmiddel gebruiken?

• Bij vaginale seks moet u een glijmiddel gebruiken als de vagina niet vochtig genoeg is.

• Bij anale seks moet u altijd een glijmiddel gebruiken omdat de anus geen vloeistoffen produceert. Als er geen glijmiddel gebruikt wordt, kan het condoom scheuren en de seks pijnlijker zijn.

7. Welk glijmiddel gebruiken?

Condooms worden gemaakt van rubber (latex). Rubber lost op in vetten en olieën. Daarom moet u met een latex condoom altijd glijmiddel op water- of siliconenbasis gebruiken.
Polyurethaan lost niet op in vetten en olieën. Bij deze condooms kunt u dus wel een vethoudend glijmiddel gebruiken.

Glijmiddel op waterbasis is goedkoop, maar droogt na een tijdje uit. U moet het regelmatig met speeksel opnieuw activeren of meer glijmiddel gebruiken.
Goede glijmiddelen op waterbasis zijn bijvoorbeeld: Durex Express, Beppy comfort, K-Y, Ambassador,... U kunt ze meestal in de supermarkt krijgen.

Glijmiddel op siliconenbasis is duurder, maar sterker en blijft langer nat. U hebt ook minder glijmiddel nodig. Ze worden vaak voor anale seks gebruikt.
Bekende producten zijn bijvoorbeeld Eros, Heros en Silk.
Glijmiddel op siliconebasis mag je niet gebruiken in combinatie met polyurethaan condooms (speciale condooms voor mannen met een latexallergie). Ze tasten het condoom aan en maken het kapot. Hetzelfde geldt voor speeltjes die gemaakt zijn van silicone, zoals sommige dildo's. Glijmiddel op siliconebasis kunnen de speeltjes kapot maken.

Gebruik nooit vethoudende stoffen zoals olie, crèmes, massageolie, babyolie, vaseline, nivea enz. als glijmiddel. Als u vet of olie met een gewone latex condooms gebruikt, worden ze poreus en scheuren ze. Bij een polyurethaan condoom mag u wel glijmiddel op oliebasis gebruiken.

8. Mag u een condoom combineren met een zaaddodend middel?

De betrouwbaarheid van het condoom kan verhoogd worden door aanvullend een zaaddodende pasta, crème, gel of schuim te gebruiken. Gebruik dan bij voorkeur een product zoals ContraGel dat geen Nonoxynol-9 bevat. Die stof kan allergische reacties en wondjes veroorzaken, met als gevolg een grotere kans op besmetting met soa.

9. Wat moet u doen als het condoom scheurt of afglijdt?

123-AC-condomen-kleuren-draad-09-15.jpg
Probeer zo voorzichtig mogelijk het sperma te verwijderen door het uit de vagina of aars te laten vloeien. U kunt het meeste sperma afvegen met een doekje.

Spuw het sperma uit als u orale seks hebt gehad en spoel uw mond met lauw water. Gebruik geen mondwater of andere producten. Die irriteren het mondslijmvlies.

Plas zo snel mogelijk: het urinezuur helpt om de urinebuis van bacteriën en virussen te reinigen.

Was uw vagina of penis met lauwwarm water. Gebruik geen zeep of desinfecterende middelen (bijvoorbeeld Dettol). Die beschadigen het slijmvlies van de vagina of de eikel en het begin van de plasbuis. Virussen en bacteriën kunnen dan makkelijker binnendringen.

• Gebruik eventueel een noodconceptie om een zwangerschap te voorkomen.

• U kunt u ook bij de huisarts laten testen op een mogelijke besmetting met een seksueel overdraagbare aandoening.

10. Hoe betrouwbaar zijn condooms als anticonceptiemiddel?

Als het condoom correct gebruikt wordt en niet beschadigd wordt, is het een betrouwbaar anticonceptiemiddel.
Toch is het minder betrouwbaar dan middelen zoals de pil, het spiraaltje of een implantaat omdat condooms niet altijd correct gebruikt worden. In de praktijk zullen door het niet goed gebruiken 2 tot 15 op de 100 vrouwen zwanger worden.

Daarom combineert u als vrouw het condoom het best met een ander, betrouwbaarder anticonceptiemiddel.

11. Hoe veilig zijn condooms ter bescherming tegen seksueel overdraagbare infecties (soi of soa)?

Indien correct gebruikt beschermt het condoom tegen de meeste soi.

12. Wat zijn de voordelen van het condoom?

• Condooms bevatten geen hormonen.

• Condooms beschermen tegen de meeste seksueel overdraagbare infecties, waaronder hiv.

• Het condoom is bij correct gebruik een redelijk betrouwbaar anticonceptiemiddel.

• Het kan helpen tegen te snel klaarkomen.

• Het condoom heeft geen invloed op uw vruchtbaarheid.

• Condooms zijn vrij te koop.

• Condooms zijn goedkoop.

13. Wat zijn de nadelen van het condoom?

• U moet er op voorhand aan denken, ze eventueel meenemen en een aandoen net voor de penetratie. Dat kan storend werken. Het is belangrijk hierover met elkaar te praten.
• Het kan scheuren of afglijden en daarmee zijn functie verliezen.

• U mag het slechts kort gebruiken (ca. 15 minuten) en u moet zich na het klaarkomen terugtrekken, voor de penis verslapt.

• Sommige mannen en vrouwen voelen minder als ze een condoom gebruiken waardoor het genot bij het vrijen vermindert (vooral bij de man). De condooms voor vaginaal contact zijn tegenwoordig erg dun en beïnvloeden de gevoeligheid nauwelijks.

• Het is slechts redelijk betrouwbaar als anticonceptiemethode.

14. Hoe condooms bewaren?

Een condoom is verpakt ongeveer 3 jaar houdbaar.
Bewaar condooms op een koele plaats, want warmte heeft effect op de betrouwbaarheid van condooms.

• Leg ze niet in de zon.
• Bewaar ze niet in het handschoenkastje van uw auto of in uw broekzak. Daar is het te warm.
• Bewaar ze ook niet in uw portefeuille, want daar kunnen ze beschadigd raken. Uw handtas of de zak van uw jas of hemd is beter geschikt.
• Houd condooms weg van sleutels: deze kunnen het condoom beschadigen.
• Stop ze niet naast scherpe zaken in uw toilettas, zoals een scheermesje.
• Pas op met zand, condooms kunnen hierdoor stuk gaan.
• Bewaar ze ook niet in de koelkast, want ze zijn ook gevoelig voor koude.

15. Waar kunt u condooms kopen?

Condooms zijn te koop in de apotheek, maar ook in de supermarkt, de drogist, in automaten in café's en discotheken, en op internet.

16. Hoeveel kost een condoom?

Een standaardcondoom kost ongeveer € 0.30.
Specialere condooms kunnen tot € 1 per stuk kosten. Hoe meer aantallen condooms u tegelijk aankoopt, hoe goedkoper.

Bronnen
www.allesoverseks.be
www.seksualiteit.be
www.sense.info
www.kuleuven.be/ugp/patientinfo/seksualiteit
www.mijnvoorbehoedsmiddel.be
www.thuisarts.nl/anticonceptie
www.sense.info/
www.anticonceptie-online.nl/
www.anticonceptie.nl


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram