1 tot 2 maal per week vis: de aanbeveling houdt stand.

dossier Een artikel verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Science over het gehalte aan dioxines, PCB's en pesticiden in Europese kweekzalm haalde vorige week de algemene pers. Meteen werd de vraag gesteld of de aanbevelingen inzake het eten van vis en vooral van vette vis, zoals zalm, op basis van deze studieresultaten moesten worden aangepast. Diverse wetenschappers en overheidsinstanties stellen dat er hiertoe geen reden is.

Verontreiniging blijft ver onder de wettelijke limiet


De gemeten verontreinigingen in Europese kweekzalm wijken niet af van de gehaltes die ook door de controlerende instanties worden vastgesteld. Deze gehaltes aan dioxines, PCB's en pesticiden blijven onder de limieten zoals bepaald door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Gemeenschap en de Amerikaanse "Food and Drug Administration" (FDA). Deze limieten zijn gebaseerd op een welomschreven procedure van risico-analyse waarbij rekening wordt gehouden met de giftigheid voor de mens op zowel korte als lange termijn. Bovendien worden grote veiligheidsmarges ingebouwd. Op die manier wordt voor de inname van elke mogelijk giftige stof een limiet of drempelwaarde ingesteld waaronder geen gezondheidsproblemen worden verwacht.

Nieuw in de studie verschenen in Science is dat er een vergelijking wordt gemaakt tussen zalm uit verschillende oceanen. Zoals verwacht bevat zalm afkomstig uit minder vervuilde gebieden zoals de Stille Oceaan minder verontreinigingen dan zalm afkomstig uit meer vervuilde gebieden zoals de Atlantische Oceaan. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het probleem van dioxineverontreiniging in het milieu en in de voeding zeker niet verder toeneemt. Integendeel, de inname van dioxines via de voeding is het laatste decennium gehalveerd.

Gunstig effect van visvetzuren op de gezondheid


Het is reeds langer bekend dat door het eten van vette vis, zoals zalm, giftige stoffen zoals dioxines, PCB's en pesticiden in het lichaam kunnen terechtkomen. Toch is dit geen reden om vette vis in het algemeen en zalm in het bijzonder te mijden. Vette vis is immers rijk aan omega-3-vetzuren die een gunstig effect hebben op hart- en bloedvaten. Kweekzalm bevat gelijke hoeveelheden omega-3-vetzuren als wilde zalm. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door het regelmatig eten van vis de kans op het krijgen van een hartstilstand significant wordt verlaagd. Het effect is het grootst bij 2 porties vis per week waarvan 1 maal vette vis. De gunstige effecten van de omega-3-vetzuren in vis wegen ruimschoots op tegen de ongewenste aanwezigheid van verontreinigingen in vis.

Lees ook: Ook vette vis is gezond.

Lees ook: Zo gezond als een visje

zie ook: http://www.food.gov.uk/news/newsarchive/sciencestudysalmon



Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram