Waarom niet te veel pizza en lasagne eten?

Laatst bijgewerkt: August 2015 | 2 reacties
123-voed-pizza-vet-08-15.jpg

tips Veel kant-en-klare pizza's en lasagna's zijn te vet en te zout. De Nederlandse Consumentenbond onderzocht 10 pizza's salami en 10 bakken lasagne bolognese uit de supermarkt. Pizza's zijn vaak te zout en te vet en de lasagnes bevatten te veel verzadigd vet.

De zoutste pizza's bevatten liefst 7 gram zout, terwijl de aanbeveling is om op een hele dag hooguit 6 gram zout te eten. Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet. Dit is te 'danken' aan het gehakt, de kaas en de bechamelsaus. Verzadigd vet verhoogt het ongunstige LDL-cholesterol in je bloed. Het vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten.

In een reactie op dit onderzoek zegt het Nederlandse Voedingscentrum dat dit soort kant-en-klaarmaaltijden geen complete avondmaaltijd zijn, vooral omdat ze weinig groente bevatten. Een goede avondmaaltijd bestaat uit een ruime portie groente en bevat 550 tot 950 kcal aan energie.

Als u toch een pizza of lasagne koopt, lees dan het etiket. Kies voor degene met de minste calorieën, het minste verzadigd vet en het minste zout. En maak er een lekkere Italiaanse salade bij, zodat u voldoende groente (200 gram) binnenkrijgt.

Bron:
http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/2015/italiaanse-kant-en-klaar-maaltijdenverre-van-picobello/
http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/pizza-en-lasagne-uit-supermarkt-vaak-te-vet-en-te-zout.aspx


verschenen op : 25/08/2015

2 reacties

Waarom niet te veel pizza en lasagne eten?

door anoniem, 31 August 2017 om 11:52

Maak voor de grap één keer zelf lasagne, dan hoef je die kant-en-klaar troep echt niet meer! Gewoon zo'n pakje met kruidenmix.. Vaak ga ik voor kip-gehakt.. En zeker 2x zo veel groenten..

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub