Geen bewijs voor suikerverslaving

123-suiker-snoep-07-15.jpg

nieuws Veel mensen denken dat suiker een verslavende werking heeft. Suiker heeft wel een sterk effect op de hersenen, maar is niet verslavend op de manier zoals verslavende drugs dat zijn. Dat blijkt uit een promotieonderzoek aan het UMC Utrecht.

De studie vergeleek het effect van suiker bij ratten, met ratten die echt verslaafd zijn aan cocaïne. De wetenschappers keken daarbij welke hersenverbindingen een rol spelen bij motivatie en wat er gebeurt bij hersenen van dieren die echt verslaafd zijn.

Er zijn wel degelijk overeenkomsten tussen drugs en suiker. Eetgedrag wordt uitgelokt door signalen uit de omgeving. Zo’n signaal kan bijvoorbeeld de geur of het uiterlijk van lekker eten zijn, maar ook reclame-uitingen over voedsel. Bij die motivatie om te eten speelt de stof dopamine een belangrijke rol. Suiker veroorzaakt een dopamineafgifte in het brein en in dat opzicht lijkt het op verslavende drugs. Dit is de reden dat suikerrijk eten zo aantrekkelijk wordt gevonden. Maar drugs kunnen na verloop van tijd het dopaminesysteem echt veranderen; ze manipuleren de hersenen op een manier dat suiker dat niet doet.

“Suiker kan een sterk effect op het gedrag hebben,” zegt onderzoeker De Jong, “en ik denk dat het zeker belangrijk is dat mensen zich daarvan bewust zijn. Vooral als het gaat om kwetsbare, makkelijk te beïnvloeden hersenen zoals die van kinderen.” Om te stellen dat suiker echt verslavend is, zoals bijvoorbeeld cocaïne dat is, gaat volgens De Jong te ver.

Laatst bijgewerkt: juli 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram