Voor jou gelezen op De Standaard

Zo beschermt u uw huisdier tegen de hittegolf

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Niet alleen kinderen of bejaarden hebben last van een hittegolf, ook dieren kunnen slecht tegen hoge temperaturen. Daarom zes tips om uw huisdier te beschermen tegen de hittegolf.

1. Zorg met dit weer niet alleen voor voldoende drinkwater voor uzelf, maar ook voor uw huisdier. Fiets bij warmte niet met de hond en zorg voor voldoende koelte en schaduw.

2. Laat uw hond niet op het heetst van de dag uit, en ga bij voorkeur in het bos (schaduw) wandelen. Pas bij het uitlaten op met asfalt en donkere tegels. De pootjes kunnen zo heet worden, dat ze zelfs kunnen verbranden.

3. Laat honden (of andere dieren) niet in de auto achter. 2 minuten in een geparkeerde auto kan uw hond al fataal worden! Zelfs met de raampjes op een kiertje of in de schaduw wordt het al snel te heet in de auto.

4. Als u thuisblijft kunt u een natte handdoek neerleggen, waar uw hond of kat op kan verkoelen.

5. Dieren met een (gedeeltelijk) witte vacht kunnen net als mensen verbranden, vooral op de snuit en oren. Probeer uw witte huisdieren zoveel mogelijk uit de zon te houden en smeer de meest gevoelige delen in met zonnebrand (zonder parfum).

6.Pas op met het voeren van vers- of blikvoer. Dit bederft sneller bij deze hoge temperaturen. Dus gooi het weg als uw dier het niet snel heeft opgegeten.

7. Naast honden hebben ook konijnen snel last van de hitte. Deze dieren leven in het wild in koele holen onder de grond en hebben het al snel zwaar als de temperatuur stijgt. Zorg er dus voor dat het hok uit de zon staat. Ook koelelementen, ingepakt met een handdoek, kunnen voor verkoeling zorgen.

Wat te doen als een dier oververhit is?
Als een dier warm aanvoelt, snel ademt of lusteloos is, is het waarschijnlijk oververhit en kunt u de pootjes en oren nat maken. Maar pas op met ijskoud water. Daarbij trekken de bloedvatten samen waardoor het dier de warmte nog moeilijker kwijtraakt. Laat ze vervolgens bijkomen op een koele plek in de schaduw en bel de dierenarts.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150703_01761165


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram