Medisch gebruik van cannabis

Laatst bijgewerkt: juni 2015 | 3 reacties

nieuws Sinds september 2003 is cannabis in Nederland te koop bij de apotheker voor specifieke aandoeningen. Het "Bureau voor Medicinale Cannabis " (BMC) adviseert cannabis slechts bij een beperkt aantal ziekten en dan nog alleen als de gebruikelijke behandelingen onvoldoende effect hebben opgeleverd of teveel bijwerkingen. ' In de informatie van het BMC voor artsen en apothekers worden als mogelijke indicaties van cannabis vermeld:
• aandoeningen van lichte spasticiteit in combinatie met pijn (multipele sclerose, ruggenmergschade),
• misselijkheid en braken (bij chemotherapie, radiotherapie en HIV-combinatietherapie),
• chronische pijn (m.n. van neurogene aard),
• syndroom van Gilles de la Tourette,
• palliatieve behandeling van kanker en AIDS '.

De cannabis die in Nederland in de apotheek wordt verkocht is bestemd voor orale toediening onder vorm van thee, of voor inhalatie met behulp van een verdamper. De Nederlandse autoriteiten benadrukken dat er slechts weinig degelijke studies zijn naar de doeltreffendheid van cannabis. Het BMC werkt dan ook aan het opstarten van degelijk onderzoek.
Een recente studie in Lancet Neurology vermeldt dat de interesse voor het gebruik van cannabis bij pijn en spasticiteit door multipele sclerose vooral gebaseerd is op experimenteel onderzoek, op enkele case-reports en op enkele kleinschalige studies met wisselende resultaten.
In België is cannabis voor medicinaal gebruik nog niet toegelaten.
Meer informatie via http://www.minvws.nl/infotheek.html?folder=428 en http://www.cannabisbureau.nl/

zie ook rubriek drugs

bron: Folia Pharmacotherapeutica, nov. 2003
verschenen op : 18/12/2003 , bijgewerkt op 08/06/2015

3 reacties

Medisch gebruik van cannabis

door Qwerty, 8 juni 2015 om 16:40

als je het echt nodig hebt kan je het via het "deep web" bestellen, ik raad dit niet aan omdat ik geen problemen wil.

Medisch gebruik van cannabis

door anoniem, 17 juni 2012 om 09:25

Ik heb constant pijn nav hersentumor type 4, slaap hierdoor slecht. Ik heb 2 operaties & behandel van chemo- & radiotherapie gehad, dit heeft niet geholpen. Waar vind ik in België THC voor medisch gebruik?

cannabis

door anoniem, 7 november 2006 om 20:03

ik vind het ferm schandalig al die zever hier in belgie die affaire over weed ,sinds ik dat product ken ,heb ik gn pijn meer ,ik ben rustig ,mijn nachtrust is prima... ondervind er geen last van ,maaaaaaaar!!!!! Ons bekrompen landje lol ze ,valium en al diene shit direct krijg ge da hier als ge maar zwijgt ...wel ik haat pillen en slik ze niet basta!! ik rook 1 joint voor ik slapen ga en ben op tijd wakker en goed geluimd ..let wel op hou het op 1 joint voor het slapen ,ik doe dit nu 6 jaar was ertegen maar men toen malige vriend heeft me van lexotan,rophynol afgeholpen ,dus vertel mij het verschil ni ze men o zo dierbaar onozel belgie me uw wet! kan verdorie altij over en weer voor da spul ,voel mij een crimineel ...weet ge van mij mogen ze al die dokters die zomaar die rot pillen waar je een plant van wordt in de jail steken en nietr de cannabis .... ken het verschil te goed hoor ben er enkel beter van geworden ,leve de joint ... mvg C uit belgie

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub