Kent u de symptomen van een beroerte of CVA?

Laatst bijgewerkt: June 2015 | 8 reacties
123-ct-scan-bloed-hers-06-15.jpg

tips Een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Er zijn twee vormen waarin een beroerte kan voorkomen: een herseninfarct waarbij een bloedklonter de toevoer van bloed en dus van zuurstof naar de hersenen blokkeert, en een hersenbloeding door een bloedvat dat scheurt.
In België doen zich zo’n 50 CVA’s per dag voor.

Een CVA is zeer ernstig. 6% van de slachtoffers overlijdt binnen de 24 uur en 29% binnen de eerste maand. Twaalf maanden na een beroerte is bijna de helft van de patiënten overleden. Geschat wordt dat ongeveer 30% van de patiënten na een CVA blijvend invalide is en afhankelijk is van de hulp van naaste familieleden.

123-anatom-beroerte-hers-bloed-06-15.jpg

De ernst van de beschadiging van het hersenweefsel bepaalt de gevolgen van een beroerte. Een vroegtijdige behandeling kan deze gevolgen beperken. Daarom is het belangrijk om snel te reageren. Met de minuut neemt de hersenbeschadiging toe en vermindert de kans op een succesvolle behandeling. Als medische behandeling binnen de 3 uur start, is de kans op herstel merkelijk groter. Daarom is het belangrijk om de symptomen van een beroerte te herkennen en zo snel mogelijk te reageren. De symptomen zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van het getroffen hersendeel.

Volgende symptomen kunnen voorkomen, maar daarom niet allemaal:
• Krachtsverlies in gelaat, arm of been
• Gevoelsstoornissen of verlamming aan één kant van het aangezicht of lichaam
• scheve mond, vaak in combinatie met moeilijk spreken en slikken
• Last om te spreken of om mensen te verstaan
• Blindheid of een wazig zicht uit een of beide ogen
• Duizeligheid of evenwichtsstoornissen
• Zeer hevige hoofdpijn

Alarmsignalen van een beroerte

• Mond: Let op of de mond scheeft staat of een mondhoek naar beneden hangt.
Hulpmiddel als u het niet direct ziet: vraag de persoon om te lachen of zijn tanden te laten zien.
• Arm: Let op of een arm (of been) verlamd is.
Hulpmiddel: Vraag aan de persoon om beide armen tegelijkertijd horizontaal naar voren te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let op of een arm wegzakt of ongecontroleerd beweegt.
• Spraak: Let op of de persoon onduidelijk spreekt of niet meer uit de woorden komt.
Hulpmiddel: vraag aan de persoon een zin uit te spreken.

Wanneer er zich één of meerdere symptomen van een beroerte voordoet, dan moet u dringend medische hulp zoeken. De snelheid waarmee een slachtoffer door gespecialiseerde hulp behandeld wordt, is bepalend om blijvende hersenschade te voorkomen of te beperken.
Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen meer doen. Installeer het slachtoffer in een comfortabele houding en ondersteun het slachtoffer aan de verlamde zijde.

Ook wanneer de verschijnselen kort duren en voorbijgaand zijn dienen ze ernstig te worden genomen en moeten ze door een arts verder worden onderzocht.

Meer info:
www.strokenet.be/
www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/beroerte/


verschenen op : 13/06/2015

8 reacties

Kent u de symptomen van een beroerte of CVA?

door anoniem, 8 December 2017 om 19:31

Voor andere lotgenoten die iets willen lezen van iemand anders. Ik ben 53 en heb deze blog in eerste instantie opgestart omwille van therapeutische redenen. Momenteel in revalidatie in AZ St. Jozef Malle. onzeberoerte.com/

Kent u de symptomen van een beroerte of CVA?

door henri, 31 August 2015 om 11:51

heb in 2007 een cva gehad. ging tijdens het werk onderuit. ben met een naar een huisarts gebracht. die zij het is een verwaarloosde griep. werd aal zieker. naar een week direckt naar het ziekenhuis waar ik direckt geopereerd ben. heb nog steeds last.

Kent u de symptomen van een beroerte of CVA?

door Rammeloo R, 12 August 2015 om 15:09

Ik heb in 2011 een CVA gehad in de Filipijnen, het begon met pijn in mijn linkerbeen, bij een onderzoek in ziekenhuis, plots verlamd geraakt aan de linkerkant, na 3 dagen ziekenhuis naar huis, na 6 weken weer kunnen gaan, nu niet veel last meer.

Kent u de symptomen van een beroerte of CVA?

door anoniem, 12 August 2015 om 14:07

Ik heb in 2011 een CVA gehad. Gelukkig had ik een paar jaar voordien de symptomen opgezocht en herkende ik deze onmiddellijk. Binnen de 2 uur lag ik in het ziekenhuis en kreeg ik de juiste medicatie toegediend. Ik heb er nagenoeg niets aan overgehouden.

bekijk alle 8 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub