Welke medicatie helpt tegen hooikoorts en wat werkt niet?

In dit artikel
Welke medicatie helpt tegen hooikoorts en wat werkt niet?

dossier

Om af te rekenen met de symptomen van hooikoorts, heb je keuze uit heel wat geneesmiddelen. Sommige zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek, voor andere heb je een voorschrift nodig. Ook de toedieningsvorm kan verschillen: hooikoortsmedicatie is beschikbaar in tabletten, neussprays en/of oogdruppels. Welke geneesmiddelen je precies nodig hebt, hangt af van je klachten.

Lees ook: Hooikoorts of huisstofmijt: welke geneesmiddelen mag je tijdens de zwangerschap gebruiken?

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts?

Antihistaminica

Getty_hooikoorts_geneesmiddelen_medicatie_2023.jpg

© Getty Images

Dit soort medicatie gaat de werking van histamine tegen. Histamine is de stof die de symptomen veroorzaakt bij een allergie. Antihistaminica blokkeren de receptoren van de cellen waar histamine op terechtkomt. Ze zijn verkrijgbaar in neusspray of tabletten. De neusspray heeft een snelle werking maar moet je meerdere keren per dag gebruiken. Een antihistaminetablet hoef je slechts één keer per dag te nemen. Antihistaminica helpen bij jeuk, niezen en een loopneus, maar hebben minder effect op een verstopte neus.

Lees ook: Wat is histamine en welke klachten wijzen op een intolerantie?

Cromonen

Cromonen verhinderen dat de lichaamseigen stoffen vrijkomen bij een allergische reactie. Ze leggen een beschermlaag rond de cellen die op pollen reageren. Cromonen zijn er in de vorm van oogdruppels en neussprays met cromoglicinezuur. Oogdruppels werken al na een paar dagen, cromoglicinezuur in neusspray begint pas na een paar weken te werken. Cromonen worden enkel gebruikt om hooikoortsklachten te voorkomen, niet wanneer je al klachten hebt.


Lees ook: Hoe kan je weten of je hooikoorts hebt?

Corticosteroïden

Corticosteroïden werken ontstekingsremmend en verminderen zo overgevoeligheidsverschijnselen. Neussprays op basis van corticosteroïden (zoals Otrivine Ant-Allergie, Nasonex en Rhinocort) werken goed tegen neus- en oogklachten en zijn goedkoper dan antihistaminica. Je mag dit soort medicatie lang gebruiken. 

Lees ook: Hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit?

Oogdruppels

Als je vooral oogklachten hebt door hooikoorts (zoals tranende, jeukende of brandende ogen), kunnen oogdruppels een handige oplossing zijn. Er zijn verschillende soorten op de markt. Oogdruppels met een antihistaminicum verlichten klachten snel. Druppels met cromoglicinezuur kan je preventief gebruiken bij de start van het hooikoortsseizoen. Zo kunnen klachten uitblijven of zijn ze minder ernstig. Dit soort oogdruppels begint pas na een paar dagen te werken.

Lees ook: Mag je oogdruppels die over datum zijn nog gebruiken?

Neusspray

Ook onder de neussprays is er een spray op basis van antihistaminica die snel inwerkt. Deze gebruik je het best als je maar eenmalig klachten hebt. Zijn de klachten langdurig, dan gebruik je beter een spray met corticosteroïden. Deze stoffen remmen de overgevoelige slijmvliezen in de neus. Dit soort spray werkt wel pas na een paar dagen. Een neusspray met cromoglicinezuur gebruik je preventief en begint te werken na één tot drie weken. Verder zijn er neussprays op natuurlijke basis, vaak met een zoutoplossing en eventueel andere natuurlijke ingrediënten. 

Lees ook: Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

Immunotherapie of hyposensibilisatie

Deze behandeling pakt de oorzaak van hooikoorts aan. Het afweersysteem wordt minder gevoelig gemaakt voor de stof waar men allergisch aan is, in dit geval pollen. Je krijgt daarvoor een desensibilisatiemiddel toegediend. Daarin zit een kleine hoeveelheid van de allergene stof. Die hoeveelheid zal men telkens opvoeren, zodat je na verloop van tijd minder heftig zal reageren op de stof. Je kan een inspuiting in de bovenarm krijgen, druppels of tabletten onder de tong. Het nadeel is dat de therapie lang duurt: drie tot vijf jaar. Ze is ook duur en werkt bovendien niet bij iedereen.

Lees ook: Immunotherapie bij pollen-, huisstofmijt- en dierenallergie

Bronnen:
https://www.umcg.nl
https://www.allergiezorg.nl
https://www.mayoclinic.org
https://www.vrt.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram