Product in de kijker: Asperge

Laatst bijgewerkt: May 2015 | 1 reacties
Fotolia_asperges-wit-31-15.jpg

recepten

De asperge of de asparagus officinalis is de koningin van de lentegroenten: rank, slank en blank. Althans bij ons, want er zijn ook groene en paarse varianten. Deze groente is smaakvol en lijnvriendelijk, maar tegelijk ook een bommetje van vitaminen en mineralen (vooral de groene)! En met deze heilige drievuldigheid als hoofdkenmerken kan de asperge alleen maar warm aanbevolen worden. Maar vooraleer we het product op het bord laten belanden – gekookt, gestoomd, gebakken, of rauw - wordt er nog even ingezoomd op zijn habitat en zijn karakter.

De slankmaker van de lente

Fotolia_asperges-wit-31-15.jpg
Hoewel het witte goud nu al in de groentewinkel en de supermarkt ligt te lonken, begint het officiële aspergeseizoen in België pas op de derde donderdag van april. En op 24 juni, het feest van Sint-Jan, loopt het helaas alweer ten einde! Kort maar krachtig, is blijkbaar de leuze van deze delicatesse.
Daarna rust de plant uit om energie op te slaan voor het volgende seizoen.

Pop-up scheuten
Witte asperges worden geteeld in opgehoogde grond. Na ongeveer 3 jaar geeft de plant zijn eerste scheuten of stengels af. Asperges zijn nu precies die ondergrondse scheuten die gestekt worden wanneer ze – op weg naar het zonlicht – net boven de aarde komen uitpiepen. Ze groeien in complete duisternis en danken daaraan ook hun witte kleur. Zodra ze bovengronds komen, kleuren ze snel rozig paars. Vakkundig en net op tijd oogsten is dus de boodschap!
Het loof van de plant sterft af in de herfst, maar de ondergrondse wortel gaat zo’n 8 à 10 jaar mee en geeft in de lente telkens nieuwe scheuten, nieuwe asperges.
Groene en paarse asperges, die meestal worden ingevoerd uit Zuiderse landen of uit Azië, hebben dan weer wel zonlicht nodig voor hun tan. Hun tocht naar het licht mag niet bemoeilijkt worden en daarom worden ze op vlakke grond gekweekt.

Van bij ons
Onze witte asperges hebben een smaak die wat aan nootjes doet denken.
Ze houden niet van een rijke bodem, zandgrond is hun biotoop. Vooral Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen zijn aspergeregio’s bij ‘uitstek’.
Een product van bij ons dus, met een kleine ecologische voetafdruk!

Van XS tot XXL

Fotolia_asperges-stekken-31-151.jpg
Asperges zijn er in allerlei maten en gewichten. Ze worden ingedeeld volgens hun dikte van AAA (meer dan 28 mm diameter) over AA (22 tot 28 mm) tot A (16 tot 22 mm). En er bestaan zelfs B en C (superdunne) asperges. De ideale asperges hebben een AA-formaat, maar om bij de absolute top te behoren moeten ze aan een aantal schoonheidsvoorwaarden voldoen: recht en lang zijn zonder beschadiging of vlekjes, en een compacte kop hebben die niet verkleurd is.

Kraakvers
Verse asperges zien er mooi fris en ongerimpeld uit en ze piepen als je ze tegen elkaar wrijft. Een ietwat irriterend geluid zelfs, dat doet denken aan de touch van piepschuim… maar voor de liefhebber klinkt dat als muziek in de oren. Verse asperges zijn ook stevig krokant en niet buigbaar.

Keep cool!
Asperges zijn een paar dagen houdbaar in de koelkast als je ze in een vochtige doek wikkelt. De onderkant wordt na een paar dagen wel iets droger omdat de kop verder vocht aanzuigt.
Rauwe, geschilde asperges zijn ook geschikt om in te vriezen. Voor de bereiding achteraf laat je het bevroren product opkoken in water.

Ferme Peeling
Witte asperges hebben een harde schil. Die verwijder je best met een dunschiller of een goed keukenmesje: hou de asperge bij de kop en beweeg je mesje van boven (de kop zelf moet je niet schillen) naar de voet toe. Pas op dat je ze niet kraakt, leg ze eventueel wat hoger op een omgekeerde kom. Snij dan de voet (een halve tot 1 cm) weg om te checken of er geen draderige rafels meer blijven hangen.
Groene asperges hebben een dunnere schil en kunnen zo de pot in.

Caloriearm en goed voor de nieren
Asperges bevatten zeer weinig calorieën (20 kcal per 100 gram), wat geldt voor de meeste groente trouwens!
Hoewel ze bol staan van de mineralen en oligo-elementen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer, bevatten ze maar weinig natrium (zout)!
Ze zijn een rijke bron van vitamines uit de B-groep, vitamine C (vooral de paarse) en provitamines A. En in tegenstelling tot veel andere verse groente, bulken ze van de vitamine E.
Asperges bevatten zo’n 5 gram vezels per 100 gram. Ze zijn diuretisch en stimuleren de nierfunctie. Maar soms geven ze een scherpe geur aan de urine omdat ze een zuur bevatten dat bij afbraak zwavelhoudende verbindingen vrijgeeft.
De paarse asperges bevatten het meest suiker en zijn dan ook de zoetste.

On the plate
Asperges kan je koken of stomen, maar ook rauw zijn ze heerlijk!
De kooktijd bedraagt zo’n 8 à 10 minuten, naargelang van de dikte. Gebruik een speciale aspergekookpot die de kopjes blootlaat of een grote pot waarin de asperges net onder water staan.
Rauwe geschilde asperges, in sliertjes of schijfjes gesneden, geven een knapperige bite aan slaatjes.
Maar asperges die rustig, in chilling mood, gebakken worden in een nootje olie of boter, geven hun meest intense en intrinsieke smaak vrij!

Een recept met gebakken asperge

HD-recept-asperges.jpg

Voor 2:
600 g witte asperges - 2 porties zalmfilet (met vel) - citroenmelisse of platte peterselie of een andere groene garnituur

Strijk de zalm aan de vleeskant in met olijfolie en bestrooi met fleur de sel en peper. Laat de zalm zo'n 25 minuten (afhankelijk van de dikte) garen in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Schil de asperges en bak ze op halfhoge temperatuur in een tefalpan ingestreken met 1 lepel olijfolie. Dek ze af en draai ze na 10 minuten zodat ze rondom aanbakken. Wanneer ze lichtbruin kleuren, zet je de temperatuur meteen lager. Een lichte teint mag, maar bruin branden is overkill. Laat ze zo'n 20 minuten garen (even inprikken om te checken) - de tijd die je visje nodig heeft - en maak ondertussen de saus.

Voor de saus:
een potje plattekaas op smaak gebracht met sojasaus, een kneepje citroensap, flink wat fijngesnipperde bieslook, een stukje gember en een teentje look in fijne stukjes gesneden en gestoofd, (szechuan)peper, fleur de sel en gepureerde avocado (of bijvoorbeeld een overschotje guacamole).
Garnituur: lompviseitjes, citroenzeste en blokjes tomaat.

Geen tijd:
Koop 2 royale plakken gemarineerde of gerookte zalm bij de visboer en warm de vooraf gebakken asperges heel kort in de microgolfoven.

No waste:
De aspergeschillen 5 minuten laten opkoken in zoutwater en daarna afkoelen in hetzelfde sopje. De ideale vloeistof voor een soepje! Smakelijk!

bron: Hilde Deweer - lifestylejournaliste
verschenen op : 06/04/2015 , bijgewerkt op 21/05/2015

1 reacties

asperges

door anoniem, 6 April 2015 om 17:57

einde seizoen is op sint jan 24juni dan werd vroeger een mooie versierde bussel voorgemaakt en aan de ophaler geschonken

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub