Tandbederf voorkomen met kauwgom?

Fotolia_kauwgom-15-15-snoep.jpg

nieuws Suikervrije kauwgom die xylitol bevat kan helpen om tandbederf (cariës) te voorkomen. Om te begrijpen hoe suikervrije kauwgom helpt tegen tandbederf, is het belangrijk om te weten hoe tandbederf ontstaat.

Hoe ontstaat tandbederf
Tandbederf of cariës is een aantasting van het glazuur (de harde beschermlaag) van uw gebit waardoor er gaatjes ontstaan en uw tanden en kiezen uiteindelijk verloren kunnen gaan. Tandbederf wordt veroorzaakt door bacteriën die aanwezig zijn in het voedsel, het speeksel en de tandplaque. Tandplak is een dun laagje van microorganismen dat zich op de tanden kan vastzetten als er niet goed gepoetst wordt. Bacteriën in de tandplak breken suikers uit onze voeding af en zetten die om in zuren die heel geleidelijk het tandglazuur oplossen, waardoor er gaatjes ontstaan. Ook zuren in frisdranken en fruitsap kunnen zorgen voor het oplossen van tandglazuur. Hoe frequenter en hoe langer de zuren inwerken hoe groter de kans op cariës.
Sommige bacteriën die van nature in onze mond voorkomen (zoals Streptococcus mutans, lactobacillus en Streptococcus sobrinus) zijn ook carciogeen, dit wil zeggen dat ze tandbederf kunnen veroorzaken.

Hoe tandbederf voorkomen?
Mondhygiëne
• Dagelijks minstens tweemaal de tanden goed poetsen en de tandplaque verwijderen.
• Ook de tandplak tussen de tanden moet dagelijks worden weggehaald met tandenstokers of floss.
Fluoride
Fluoride in tandpasta zorgt er voor dat het glazuur van de tanden minder makkelijk ontkalkt.

Beperk suikergebruik
• Eet weinig of geen suiker. Hoe vaker uw gebit met suikers in aanraking komt, hoe slechter dat is.
• Drink weinig of geen frisdranken of fruitsap.
• Eet regelmatig. Eet niet meer dan 5 maal per dag (3 maaltijden + 2 tussendoortjes per dag). Een dessert eet u het best onmiddellijk na het eten. Op die manier beperkt u het aantal zoetmomenten, dus zuuraanvallen op de tanden.

Kauw goed
Kauwen helpt. Speeksel heeft een beschermend effect doordat het zuren neutraliseert als u koolhydraten eet. Het spoelt ook voedselresten weg na de maaltijd.
Niet roken
Roken is slecht voor uw gebit en tandvlees. Eén van de vele redenen om te stoppen met roken.
Tandartsbezoek
Ga in ieder geval eens per jaar naar uw tandarts.

Hoe beschermt suikervrije kauwgom?
Suikervrije kauwgom bevat xylitol en/of sorbitol en vaak ook ureum en natriumbicarbonaat. Suikervrije kauwgom heeft meerdere gunstige effecten die het ontstaan van tandbederf kunnen tegengaan. Dat geldt vooral voor de suikeralcohol xylitol. Xylitol is een natuurlijke zoetstof die industrieel wordt vervaardigd uit xylaan: vezels die voorkomen in berken, maïskolven en amandelschalen.

• Door suikerhoudende tussendoortjes te vervangen door suikervrije kauwgom of andere suikervrije tussendoortjes, is er voor de bacteriën geen of minder suiker beschikbaar om om te zetten in zuren. Daardoor neemt de kans op het ontstaan van tandbederf af.
• Door het kauwen van suikervrije kauwgom wordt de aanmaak van speeksel gestimuleerd, waardoor het zuur uit het voedsel wordt geneutraliseerd.
• Onderzoek heeft aangetoond dat sommige suikervervangers ook anti-cariogene eigenschappen heeft en dus tandbederf tegengaan.
• Xylitol blokkeert de omzetting van suiker in zuur door bacteriën. Bovendien zou het de groei van de schadelijke bacterie Streptococcus mutans tegengaan en er uiteindelijk zelfs voor zorgen dat deze bacterie nog kan overleden in de mond.
• Ureum en natriumbicarbonaat veranderen de zuurtegraad in de mond, waardoor een zuuraanval - na suikerconsumptie - snel wordt geneutraliseerd.

Volgens het Europese Voedselveiligheids Agentschap (EFSA) kan kauwgom gezoet met 100 % xylitol een bijdrage leveren tot het voorkomen van tandbederf en het herstel van het tandglazuur.

Hoe kauwgom met xylitol gebruiken?
• Volgens het Europese Voedselveiligheids Agentschap (EFSA) beschermt 2 tot 3 gram kauwgom gezoet met 100% xylitol het gebit tegen cariës als het drie keer per dag na de maaltijd gedurende een vijftal minuten wordt gekauwd.
Het is volgens de EFSA niet aangetoond dat muntjes en pastilles met minder xylitol hetzelfde effect hebben als kauwgom.
• Volgens de American Academy of Pediatric Dentistry (AAPD) vermindert het gebruik van kauwgom met xylitol door jonge moeders (2 tot 3 keer per dag, vanaf drie maanden na de geboorte tot het kind twee jaar is) de kans dat de moeder de schadelijke Streptoccus mutans doorgeeft aan de baby en voorkomt het daardoor ook tandbederf bij jonge kinderen.
• Alhoewel xylitol in hoge dosis een laxerend effect heeft en diarree kan veroorzaken, heeft de EFSA geen maximumhoeveelheid vastgelegd, wat betekent dat het bij normaal gebruik geen neveneffecten heeft.

Bronnen:

www.glimlachen.be

www.nhs.uk/Livewell

www.aapd.org


Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram