Roken maakt hersenschors dunner

Fotolia_roken-sigaret-asbak-02-15.jpg

nieuws Nieuw onderzoek toont aan dat langdurig roken er mogelijk voor kan zorgen dat de hersenschors – het buitenste deel van de hersenen en verantwoordelijk voor cruciale cognitieve functies, zoals ons geheugen – dunner wordt. De studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry onderzocht de hersenen van ruim 500 Schotse mannen en vrouwen van gemiddeld 73 jaar oud. Het ging om rokers, niet-rokers en ex-rokers. Bij de rokers en ex-rokers werd op hersenscans vastgesteld dat bepaalde delen van de hersenschors dunner waren dan die van mensen die nooit rookten. Bij ex-rokers bleek de dikte van de hersenschors zich deels weer te herstellen. Zware rokers die meer dan 25 jaar geleden gestopt waren met roken, hadden nog steeds een dunnere hersenschors dan mensen die nooit gerookt hadden

De hersenschors is het buitenste deel van ons brein. In dit deel vinden belangrijke cognitieve functies plaats, zo kunnen we dankzij de hersenschors informatie ontvangen, analyseren en opslaan. Het is reeds bekend dat de hersenschors naarmate mensen ouder worden, dunner wordt. Dit proces zou door roken versneld worden, al kan dit onderzoek geen oorzakelijk verband aantonen.

Een dunnere hersenschors zou mogelijk leiden tot cognitieve achteruitgang, zoals een verminderd geheugen en dementie. Maar dit onderzoek toont geen enkel verschil in geheugenfuncties of cognitief functioneren tussen rokers en niet-rokers.

Bronnen:
www.nature.com/mp/journal/vaop/ncurrent/full/mp2014187a.html
www.nhs.uk/news/2015/02February/Pages/Long-term-smoking-may-cause-brain-shrinkage.aspx


Laatst bijgewerkt: maart 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram