Niet meteen antibioticum bij beroerte

123-R-Ct-sca-hers-beroerte-170-02.jpg

nieuws Het heeft geen zin volwassenen die een beroerte (CVA) hebben gehad preventief antibioticum te geven. Ongeveer een derde van de volwassenen die met een acuut cva in het ziekenhuis worden opgenomen, krijgt een infectie, vooral van de longen of urinewegen. Omdat patiënten het door de cva al zwaar genoeg hebben en met de vooronderstelling dat een bijkomende infectie voor een slechtere uitkomst zorgt, krijgen de patiënten uit voorzorg een antibioticum. Maar dat is zinloos, zo blijkt uit een onderzoek bij patiënten met een beroerte in Nederland in het vakblad The Lancet.

Tussen 2010 en 2014 deden ruim 2500 patiënten mee, verdeeld over dertig ziekenhuizen. De ene helft kreeg binnen 24 uur na de eerste verschijnselen van een beroerte een antibioticum (ceftriaxon), de andere helft kreeg niets, tenzij ze daadwerkelijk een infectie opliepen, waarna ze de normale behandeling kregen.

Na drie maanden werd van alle personen nagegaan hoe goed ze functioneerden. Het bleek dat de twee groepen patiënten hetzelfde scoren, dus dat er geen reden is om antibioticum op voorhand voor te schrijven.

Laatst bijgewerkt: maart 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram