Welk fruitsap is het 'gezondst'?

123-drank-fruitsap-groent-170-01.jpg

nieuws Vers geperst of in pak of fles?
Er blijkt, qua voedingswaarde, weinig verschil te bestaan tussen vers geperst sap en sap dat u in de supermarkt koopt.
• Vers geperst sap bevat meestal iets meer vitamine C dan sap uit pak of fles. Omdat vitaminen gevoelig zijn voor licht en lucht, moet u het zo snel mogelijk na bereiding consumeren.

• 'Koelvers' kan bereid zijn uit concentraat of vers sap, maar is niet gepasteuriseerd. De smaak lijkt het meest op vers geperst sap. Koelverse sappen worden in de koelkast bewaard.

• Puur geperst vruchtensap wordt gepasteuriseerd om eventuele micro-organismen uit het sap te krijgen en het product langer houdbaar is. Pasteurisatie heeft geen invloed op de voedingsstoffen of de smaak. Aan puur vruchtensap mogen geen suikers worden toegevoegd.

• Bij sap uit concentraat wordt het water onttrokken aan het vruchtensap, waardoor een dikkere vloeistof ontstaat. Dat is makkelijker te transporteren, want het moet bijvoorbeeld niet gekoeld worden en heeft een veel kleiner volume. Na het transport wordt het opnieuw aangelengd met water en vaak ook met andere additieven en aroma's. De vitaminen en andere gezonde stoffen blijven grotendeels bewaard.

Vruchtennectars
Vruchtennectars (en andere vruchtendranken) worden verkregen door het toevoegen van water en suiker of kunstmatige zoetstoffen aan het vruchtensap. Vruchtennectars bestaan gemiddeld slechts voor 25% uit puur fruitsap. Het sapgehalte moet op de verpakking staan.
Ook al zijn sommige van deze dranken verrijkt met bijvoorbeeld vitamine C, in het algemeen leveren ze minder vitaminen en mineralen dan 100% ongezoet fruitsap. Ze vormen dus geen volwaardig alternatief voor fruitsap en zeker niet voor een stuk vers fruit.

Geconcentreerde groenten en fruitdrankjes
De meeste geconcentreerde fruit- en groentedrankjes bevatten een redelijke hoeveelheid vitamine C, vezels, foliumzuur en bio-actieve stoffen. De hoeveelheid vezels en vitamine C is hoger dan in gewone fruit- en groentesappen, maar lager dan in vers fruit of groenten.

Welk fruitsap bevat het meest vitamines?
• Vers geperst sap bevat meestal iets meer vitamine C dan sap uit pak of fles. Bij een plastieken pers hebt u minder vitamineverlies dan bij een metalen pers. Dit omdat de vitamine oxideert bij een metalen pers en op die manier verloren gaat. Omdat vitaminen gevoelig zijn voor licht en lucht, moet u het zo snel mogelijk na bereiding consumeren.

• Na het openen van een fles of pak sap neemt het vitamine C-gehalte af. Voor zure sappen, zoals sinaasappelsap, neemt het gehalte aan vitamine C af met maar ongeveer 2% per dag. Door sap te schudden kan er meer vitamine C verloren gaan. Dat komt door de zuurstof die door het schudden in het sap komt.
Flessen sap kunnen het beste in het donker bewaard worden, omdat anders het vitamine C-gehalte sneller terugloopt.

• Sinaasappel-, pompelmoes- en ananassap bevatten volgens het Nederlandse Voedingscentrum het meest vitamine C. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap bevatten nauwelijks vitamine C en vezels.

Welk fruitsap bevat het meest polyfenolen?
Naast vitaminen en mineralen bevatten groenten en fruit ook zogenaamde fytochemische bestanddelen of bioactieve stoffen zoals polyfenolen. Deze polyfenolen, waaronder vooral de zogenaamde flavonoïden die ook voorkomen in o.a. thee, cacaobonen, rode wijn, uien, knoflook enzovoorts, werken als anti-oxidanten en vangen "vrije radicalen" weg die bij de stofwisseling ontstaan. Een teveel aan vrije radicalen kan gezonde cellen beschadigen en leiden tot ontstekingen, hart- en vaatziekten, reuma, kanker en Alzheimer. Alhoewel over de preciese rol van polyfenolen nog veel onduidelijkheid bestaat, wordt aangenomen dat ze een een actieve bijdrage leveren aan onze gezondheid.

Onderzoekers aan de universiteit van Glasgow hebben nagegaan hoeveel polyfenolen aanwezig zijn in een dertien vruchtensappen die in de winkel verkrijgbaar zijn. Tevens maten zij de anti-oxiderende activiteit van die polyfenolen omdat het ene polyfenol effectiever werkt dan het andere. Helemaal bovenaan de lijst komt het sap van blauwe druiven, gevolgd door pompelmoes (grapefruit), veenbessen (cranberries) en troebel appelsap. Het slechtst scoorden wit druivensap, sinaasappelsap, helder appelsap, granaatappelsap en ananassap. De vier best scorende sappen (blauwe druiven, pompelmoes, veenbessen en troebel appelsap) vormen volgens de onderzoekers een goede aanvulling op een normale voeding om voldoende polyfenolen te consumeren.

Bronnen
www.vigez.be/nieuws/nieuwsarchief/is_vers_fruitsap_ongezond.html
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vruchtensap.aspx
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17362029
www.slideshare.net/epicyclops/the-wine-diet-healthy-eating-and-drinking-prof-alan-crozier


Laatst bijgewerkt: januari 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram