Hoe stoppen met nagelbijten?

Laatst bijgewerkt: January 2015 | 13 reacties
123-kind-nagelbijten-psych-stress-bang-170-01.jpg

tips Eén op vier mensen zou op de nagels bijten. Bij schoolgaande jongeren zou dat zelfs bijna de helft zijn, bij volwassenen daarentegen nauwelijks 5 op 100.

Waarom bijten mensen op hun nagels?
Nagelbijten, of onychofagie in medische termen, is een onbewuste impuls die nagelbijters niet kunnen controleren en onbewust steeds herhalen. Het treedt vooral op in spannende situaties, bij stress, verveling, boosheid...

Er bestaan verschillende hypothesen waarom mensen op hun nagels bijten.
• Volgens sommigen zou het een soort neurose zijn waarbij agressie wordt onderdrukt, m.a.w. men ontwapent als het ware zichzelf doordat men impulsen om ergens de nagels in te zetten door het nagelbijten tegengaat.
• Volgens een andere theorie zou het gaan om een aangeboren en mogelijk erfelijke impulsstoornis in de hersenen. Maar dit lijkt onwaarschijnlijk vermits het op latere leeftijd meestal vanzelf overgaat. Er is wel sprake van een familiair patroon dat wordt overgenomen van de ouders.
• Een derde hypothese is dat nagelbijten een vorm van lustbeleving is. De meeste mensen verleggen vanaf de puberteit hun aandacht naar andere lusten en dus kan men aanhoudend nagelbijten het best beschouwen als een vorm van verslaving aan een infantiele vorm van lustbeleving.

Mogelijke gevolgen van nagelbijten
Alhoewel nagelbijten na verloop van tijd meestal vanzelf overgaat en zelden blijvende schade ontstaat, kan het toch vervelende gevolgen hebben.

• Het verhoogt de kans op allerlei infecties omdat bacteriën en vuil direct in de mond komen.
• Het verhoogt de kans op bloedingen, ontstekingen en infecties van de nagelriem of nagelwal (paronychia), met pijn en soms littekens tot gevolg. In ernstige gevallen kan de infectie zich uitbreiden tot onder de nagel en het nagelbed aantasten, met soms blijvende misvorming van de nagels.
• Het kan leiden tot afwijkende tand- en/of kaakstand en tot gebitsslijtage.
• Ingeslikte nagels verlaten meestal na enkele dagen op natuurlijke wijze onverteerd het lichaam. Soms kan een nagel echter in de maagwand blijven steken en een ernstige bloeding veroorzaken.
• Nagelbijten kan ook een aantal psychosociale gevolgen hebben: mensen die op hun nagels bijten kunnen zich daarvoor schamen of ze kunnen gepest worden, wat kan leiden tot sociaal vermijdingsgedrag en zelfs depressie.

Hoe stoppen met nagelbijten?
Alhoewel nagelbijten meestal vanzelf verdwijnt op volwassen leeftijd, is dat niet altijd het geval. Bovendien kan ook allerlei nare gevolgen hebben. Indien u wilt stoppen of u kind wilt helpen om te stoppen, kunnen volgende tips helpen.

• Kortgeknipte en goed verzorgde nagels nodigen minder uit om af te bijten. Knip de nagels daarom elke paar dagen bij.
• Vermijd situaties waarin u of uw kind gemakkelijk nagels bijt: stress, verveling, angst, frustratie... Bij kinderen kan het bijvoorbeeld helpen om die situaties op te schrijven (bijvoorbeeld wanneer het zich verveeld, naar een spannende film kijkt...), en te zorgen voor afleiding wanneer het op de nagels bijt.
• Zorg dat u altijd (suikervrije) kauwgom bij de hand hebt als alternatief voor het nagelbijten.
• Probeer het nagelbijten uit te stellen: als u de drang voelt, probeert u het een minuut uit te stellen, later twee minuten enzovoorts. Beperk ook de tijd dat u (of uw kind) op de nagels bijt. Gebruik daarbij eventueel een timer.
• U kunt gekleurde pleisters om de vingertoppen doen of kunstnagels laten aanbrengen. Of u kunt handschoenen dragen (bijvoorbeeld als u de drang voelt of 's nachts zodat u niet ongemerkt op uw nagels bijt).
• U kunt de nagels insmeren met een slecht smakende nagelbijtvloeistof. Bij kleuters wordt dat evenwel afgeraden.
• Bestraffen of afdreigen van een nagelbijtend kind werkt meestal averechts.
• Over de effectiviteit van hypnotherapie of acupunctuur bestaan onvoldoende betrouwbare gegevens om dit te kunnen aanraden.

Wanneer deze methoden niet werken, en het nagelbijten schadelijke gevolgen heeft, kan gedragstherapie een uitkomst bieden. Gedragstherapie waarbij wijziging van het gedragspatroon centraal staat, bleek de meest effectieve methode. Deze methode richt zich op relaxatie, zelfcontrole, sociale steun vanuit de directe omgeving en terugblikken op de moeilijke momenten.

Bronnen
www.mayoclinic.org/healthy-living/adult-health/expert-answers/nail-biting/faq-20058548
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3556753/
Huisarts en Wetenschap - http://link.springer.com/journal/12445


verschenen op : 06/02/2015

13 reacties

Hoe stoppen met nagelbijten?

door anoniem, 4 May 2017 om 09:29

Onze zoon beet 18 jaar op zijn nagels. Hij beet ze af tot op zijn vel.zelf zijn teennagels prutste hij af. Toen hij zijn uiteindelijke studiekeuze koos verdween het nagelbijten als sneeuw voor de zon. Volgens mij is nagelbijten pure stress.

Hoe stoppen met nagelbijten?

door thylane, 3 May 2017 om 20:31

hey ik heet thylane ik word soms gepest en ook soms waar ik nu ben of soms van de stres dan bijt ik ook mijn nagels

Hoe stoppen met nagelbijten?

door anoniem, 19 December 2016 om 11:43

Er is maar een manier om te stoppen met nagelbijten : altijd en overal een nagelvijl bij hebben ! Je begint maar te bijten als er een oneffenheid is , met een nagelvijltje is dat zo opgelost !

Hoe stoppen met nagelbijten?

door anoniem, 19 December 2016 om 08:53

Ik beet tot mijn 30ste op mijn nagels, nu 43 en gestopt.Als ik denk dat er mensen naar toilet zijn geweest niet allen even proper aan deurklink komt met nog wat urine aan hun hand en u gaat ook naar toilet komt aan zelfde deur en bijt dan aan nagels ekkes

Hoe stoppen met nagelbijten?

door anoniem, 5 November 2016 om 05:28

Bijtnagels na spanning stress situatie, gaat onbewust. pas na bijten realiseer je van alweer nagels gebeten. effectiever is wanneer bij iemand rust voelt of in een rustige sfeer ben, is het nagelbijten minder tot haast niet daar.

bekijk alle 13 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub