Schurft of scabiës

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 24 reacties

dossier Schurft of scabiës is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de mijt Sarcoptus scabei, een klein (spinachtig) insect dat gangetjes graaft in de huid en jeuk kan veroorzaken over het hele lichaam. Dat gebeurt door de vrouwtjes van deze parasiet. Ze graven deze gangetjes door de opperhuid met een uitscheiding op te lossen. Daarna eten ze deze "opgeloste" huid op en laten uitwerpselen achter. In die gangetjes laten ze ook hun eitjes na, waar na 2 tot 4 dagen larven uitkomen. Deze larven evolueren tot nymfen, die op hun beurt na enkele vervellingen tot volwassen mijten uitgroeien.
De uitwerpselen, de gangetjes en de mijt zelf, veroorzaken een allergische reactie, wat de jeuk verklaart.
Het is erg besmettelijk. Je kan het krijgen door seksueel contact, maar ook via gedeelde kleren en beddengoed.
Scabiës is een heel oude ziekte die na de Tweede Wereldoorlog grotendeels verdwenen was uit onze streken. Maar de laatste tijd duikt ze opnieuw op, vooral in verzorgingsinstellingen voor gehandicapten en bejaarden. Ook in kinderopvanghuizen, scholen en beschutte werkplaatsen en zelfs in ziekenhuizen zou er een stijging zijn van het aantal gevallen.

zie ook artikel : SOA van A tot Z

schurft.jpg

Klachten

Voornaamste symptoom is jeuk over gans het lichaam, vooral 's avonds en 's nachts, wanneer de mijt actief is. Ook kleine blaasjes komen soms voor op enkele plaatsen waar de mijt zich bij voorkeur ophoudt: tussen de vingers, de polsen, voetrand, enkel en wreef, maar ook oksel, navel, de binnenkant van de dijen, de penis en rond de tepels.

zie ook artikel : Omgaan met jeuk (pruritus)

Onderzoek

De arts onderzoekt de huid op de aanwezigheid van gangetjes en schurftmijten. Deze laatste tracht men met een naald eruit te krijgen voor onderzoek.
De kleine gangetjes in de huid zijn met het blote oog waarneembaar. Omdat de schurftmijt zich het liefst ophoudt in huid in de lichaamsplooien kunnen de gangetjes daar het best worden gevonden. Schurft wordt vrijwel nooit in het gezicht of op het behaarde hoofd gezien. Vooral in de oksels en de billen worden in plaats van gangetjes ook wel rode jeukende bulten gezien.
Bij kleine kinderen zijn de gangetjes niet altijd het meest opvallend. Bij hen is er vaker sprake van rode bultjes die over het hele lichaam kunnen voorkomen. Vooral in deze gevallen wordt een schurftinfectie nog wel eens aangezien voor eczeem of galbulten.

Hoe kom je eraan?

schurft-voet.jpg
De schurftmijt wordt alleen overgedragen na intensief contact tussen mensen. Alleen de hand schudden van een schurftdrager bijvoorbeeld, is onvoldoende om de mijt op te lopen. Soms vindt besmetting plaats door te slapen in bedden met ongewassen beddegoed waarin eerder een met schurft besmet persoon heeft gelegen. Schurft heeft verder niets te maken met een slechte hygiene.
Er kan soms een periode van enkele weken liggen tussen de besmetting en het ontwikkelen van de eerste klachten. Omdat schurft zeer besmettelijk is, kan de ziekte reeds zijn overgedragen op andere mensen tussen het ogenblik van de besmetting en de eerste klachten.

zie ook artikel : Schurft is onderschatte huidziekte

Behandeling

Schurft is makkelijk te genezen door in te smeren met een crème. Een crème op basis van Permethrine geniet de voorkeur, alternatieven zijn malathion en benzylbenzoaat.
- de huid moet zorgvuldig worden ingesmeerd volgens het voorschrift. Meestal moet het hele lichaam worden ingesmeerd, met uitzondering van het hoofd. Omdat men zichzelf niet helemaal kan inwrijven, is daarbij hulp van iemand anders nodig. Telkens men zich de handen heeft gewassen, moet opnieuw zalf worden aangebracht. Het produkt moet 8 tot 12 uur kunnen inwerken. Normaal volstaat een enkele behandeling.
- extra aandacht moet besteed worden aan de nagels: door krabben kunnen mijten of eieren onder de nagels gekomen zijn. De crème moet daarom met een zacht borsteltje ook onder de rand van de nagel worden gebracht.
- om herbesmetting te voorkomen moeten alle huisgenoten van een schurftdrager worden meebehandeld met de crème. In scholen en instellingen kan dit betekenen dat grote groepen mensen moeten worden behandeld.
- De kleding, het beddegoed en evt. knuffeldieren dienen zo mogelijk gewassen te worden. Kleding die niet gewassen kan worden moet langdurig in de buitenlucht gehangen worden (tenminste 3 dagen), of gedurende een tiental minuten in de droogkast bij een temperatuur boven 50°C.
Door de behandeling worden de schurftmijten en haar eieren gedood. De jeuk verdwijnt geleidelijk na een succesvolle behandeling. Pas als alle dode mijten en eieren door de voortdurende vernieuwing van de huid zijn afgestoten, is de jeuk geheel verdwenen. Dit kan enkele weken duren
Indien na deze periode de jeuk blijft bestaan of wanneer er nog nieuwe gangetjes ontstaan is de behandeling waarschijnlijk niet afdoende geweest. Een herhaling van de behandeling is dan aangewezen.

Gevolgen

Mogelijk gevolg is ontsteking van de huid door het krabben.

Schaamluis

luizen-schaamluis.jpg
Schaamluizen zijn parasieten die de mens gebruiken als gastheer en leven van bloed. Ze veroorzaken jeuk, vooral aan schaamhaar en oksels, maar kunnen voorkomen op elk harig deel van het lichaam (behalve het hoofd).
Schaamluizen of Pediculosis pubis (ook phthiriasis pubis) zijn het gevolg van phthirus pubis of het "platje". De schaamluis voelt zich niet alleen thuis in schaamhaar, maar ook in wenkbrauwen, wimpers, borsthaar. Ze huist niet in het hoofdhaar.
Schaamluizen gaan niet alleen over via seksueel contact, maar ook via besmet beddengoed, kleding en handdoeken. De schaamluizen zijn vooral 's nachts actief. Ze zuigen zich vol bloed en leggen lichtbruine eitjes (neten). Deze zijn vastgeklit aan de haren en komen na ongeveer één week uit.

Klachten
Op zich zijn schaamluizen ongevaarlijk. Ze veroorzaken wel jeuk in de schaamstreek doordat ze bijten om bloed op te zuigen. Deze jeuk kan leiden tot krabben, wat dan weer kleine wondjes kan veroorzaken.

Onderzoek
Inspectie van het lichaam vindt plaats naar de duidelijk zichtbare luizen en neten.

Behandeling
Een besmetting met schaamluis is snel en goed te behandelen met lotions of crèmes.
Behandeling is noodzakelijk. Malathion wordt veel gebruikt. In malathion zit alcohol hetgeen bij behandeling irritatie van de huid kan geven. Een eenmalige behandeling is voldoende.
Het schaamhaar kan ook afgeschoren worden, daarmee verdwijnen de meeste neten (eitjes). Echter ook na scheren is behandeling met een middel nodig. De luis kan ook aanwezig zijn in gebieden zoals onderbuik, tussen de billen en bovenbenen.
Een partner met dezelfde klachten dient gelijktijdig meebehandeld te worden.
Beddengoed en kleding dient op minstens 60°C gewassen te worden.

Gevolgen
Mogelijk gevolg is ontsteking van de huid door het krabben. Ook kunnen op termijn huidletsels en eczeem ontstaan

zie ook artikel : Luizen


verschenen op : 16/12/2013 , bijgewerkt op 01/11/2015

24 reacties

Schurft of scabiës

door anoniem, 14 December 2017 om 20:15

Kheb irretande jeuk ik krab me overal open help wa kan ik doen voor zo snel mogelijk de jeuk weg te krijgen

Schurft of scabiës

door anoniem, 23 June 2016 om 12:11

Had in februari schurft na twee mnd vreselijke jeuk buik, heupen,oksels, benen. Twee x over kuur met creme. In April weer jeuk, wat een angst. Arts verzekerde me dat t niets was. Ging weg door bodycreme. Nu weer heftige jeuk. Wat n terreur. Weer nr dokte

Schurft of scabiës

door anoniem, 3 January 2014 om 12:34

Dank voor dit artikel. Van nature zal ik van schurft niet veel last hebben weet ik nu, maar ik word toch alsmaar weer bepoteld door mensen dus.

Scabiës, niet onderschatten

door anoniem, 13 December 2013 om 17:21

Korte reactie op het artikel: - uit het artikel komt onvoldoende naar voor dat scabiës een ontzettend belastende aandoening is, die zeer moeizaam te genezen is (ondanks al de voorzorgen steeds herbesmetting)en waarbij de klassieke behandeling vaak faalt. - naast de klassieke besmettingswijzen (altijd je eigen fout, stoute jongen!) bestaat de mogelijkheid dat je plots de besmetting vaststelt en dat je nooit zult weten waar het vandaan komt. Ik heb er zo mijn twijfels over of handjes geven en in een vreemde wagen meerijden zo onschadelijk zijn. - Dokters kijken uit naar de klassieke "gangetjes". Deze worden niet altijd gevonden en dan besluit de arts nogal vlug dat de "pruritus" een andere oorzaak heeft. - "Niet op de behaarde delen". De dokters wilden mijn klachten van jeuk in het haar en de baard niet bij scabiës onderbrengen, maar ze waren er wel degelijk. - De behandeling geeft de patiënt bij het lezen van de info de indruk dat het allemaal vlug voorbij zal zijn. Niets is minder waar. Vooreerst is de procedure met zalf zo lek als een mandje. Eén plekje vergeten (eigen fout of die van de verpleegster) en de behandeling kan "mislukken". Op naar een tweede beurt! Men kan Stromectol-tabletjes slikken (echte insecticide), maar zelfs na 3 keer was de parasiet bij mij niet definitief uitgeschakeld. Dokters weten dan ook niet meer wat ze met zo een patiënt moeten aanvangen. Alle succes van behandeling komt finaal neer op het voorkomen van herbesmetting. Al de spullen verluchten, wassen, stofzuigen, de droogkast of diepvries in enz. Heel wat kledij kan gewoon niet gewassen worden op de gewenste temperatuur: 50° tot 60°. De werktemperatuur van de droogmolen is vaak niet te achterhalen of onvoldoende. Ik wil alleen maar zeggen dat in heel de "cleaning-procedure" zodanig veel zwakke schakels zitten dat het een wonder mag genoemd worden als het na veel pogingen toch eindelijk lukt. Het is een plaag die onderschat wordt, zich zeer snel aan het uitbreiden is en waar nog geen echte probate middelen tegen bestaan. Momenteel is er nog steeds geen test om de "afvalproducten" van de mijt op te sporen in het bloed, de afname of toename ervan te volgen en de genezing van de aandoening te evalueren. Ik vermoed dat het omgaan met de besmetting nog steeds dezelfde is als vijftig jaar geleden en dat de patiënten nog lang gaan doktersbezoeken betalen om te horen "nog wat geduld te hebben"

schurft

door anoniem, 15 September 2012 om 10:08

Oppassen bij schurft voor overbehandeling. Dit lijdt meestal tot andere kleine aandoeningen van de huid, die op hun beurt moeten behandeld worden. Het geneesmiddel ivermictine (stromectol)is niet verkrijgbaar op de markt in België. Via een voorschrift van de huisarts vanuit NL laten komen, kostprijs 25 à 26€.

bekijk alle 24 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub