Waarom geen reptielen als huisdier met kleine kinderen?

123-dieren-rept-kameleon-170-01.jpg

nieuws Reptielen, zoals bijvoorbeeld slangen, schildpadden, hagedissen, kikkers, kameleons enzovoorts kunnen drager zijn van ziektekiemen zoals Salmonella, zonder dat ze daar zelf ziek van worden. Men gaat er momenteel vanuit dat alle reptielen als positief op Salmonella beschouwd moeten worden, tot het tegendeel wordt bewezen.

De salmonellabacterie kan zeer makkelijk worden overgedragen van reptiel naar de mens. Mensen worden geïnfecteerd door het betasten van alles wat in aanraking kan zijn geweest met de uitwerpselen van een reptiel, inclusief hun verblijfplaats, kleren, speeltuigen of het water van aquariums waarin ze leven.

De meeste Salmonella-infecties worden veroorzaakt door het eten van onvoldoende verwarmd besmet voedsel (vlees, eieren, groente...).
Ongeveer 1 à 2 dagen na infectie (soms zelfs binnen 6 uur) ontstaat een acute darmontsteking (gastroenteritis) die ongeveer één week aanhoudt. De ziekteverschijnselen zijn koorts, buikkrampen en heftige, waterige, soms bloederige diarree. De ziekte verloopt vaak ernstiger bij jonge kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een slechte afweer.
Soms komt Salmonella in de bloedbaan wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals longontsteking, gewrichtsontsteking, abcesvorming in allerlei organen, nierfalen, meningitis en shock. Dit soort ernstige infecties komt voor bij zuigelingen, peuters en kleuters waar het immuunsysteem nog niet voldoende sterk van is. Maar ook volwassenen waar het immuunsysteem van verzwakt is bijvoorbeeld door een beenmergtransplantatie, suikerziekte, HIV en chemotherapie.

Uit een recente studie in Engeland (gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Diseases in Childhood) blijkt dat één op vier kinderen jonger dan vijf jaar die besmet waren met Salmonella de ziekte kregen van reptielen in huis. Bij aanwezigheid van reptielen in huis worden ook jongere kinderen getroffen (gemiddeld zes maanden oud, tegenover gemiddeld één jaar zonder reptielen in huis) en is de kans op een ernstig verloop van de infectie veel groter.

Hoe omgaan met reptielen in huis?
• Contact met reptielen vermijden bij kinderen jonger dan 5 jaar en bij personen met een verminderde immuniteit (bijvoorbeeld oudere mensen, mensen met een chronische ziekte, die behandeld worden voor kanker enzovoorts en tijdens zwangerschap). Geen reptielen houden in lokalen (thuis, school...) waar kinderen jonger dan 5 jaar verblijven.
• Liever geen reptielen als huisdier houden in gezinnen (maar ook kinderdagverblijven, scholen...) met kinderen jonger dan 5 jaar en bij personen met een verminderde immuniteit.
• Bij zwangerschap reptielen verwijderen voor de geboorte van het kind.
• Altijd grondig handen wassen met warm water en zeep na contact met reptielen of met hun verblijfplaats.
• Laat kinderen nooit alleen reptielen verzorgen of ermee omgaan, en zorg ervoor dat ze altijd hun handen wassen na het aanraken van reptielen.
• Maak de verblijfplaats van de reptielen liefst buiten schoon en draag daarbij wegwerphandschoenen. Laat kinderen jonger dan vijf jaar of verzwakte volwassenen daarbij zeker niet helpen.
• Rook, eet of drink niet terwijl u reptielen verzorgt. Deel geen drank of voedsel met reptielen en knuffel of kus zeker geen reptielen.
• Geen reptielen houden in keukens of in andere plaatsen waar voedsel bereid wordt of waar wordt gegeten.
• Geen reptielen vrij laten rondlopen in huis.
• Gebruik geen wasgelegenheid voor uw reptiel waar u zelf ook gebruik van maakt (keuken, bad). Gebruik hiervoor een apart bad.
• Indien u reptielen in huis hebt, let dan op de ziektesymptomen bij de mens: diarree, koorts en buikpijn. Raadpleeg bij ziekte direct uw huisarts en vertel hem dat u reptielen in huis heeft, waardoor de kans op een besmetting met Salmonella aanwezig is.

Bronnen
www.infectieziektebulletin.be
www.cdc.gov/healthypets/pets/reptiles.html
www.arav.org
www.gov.uk/government/publications/salmonella-reducing-infection-from-reptiles


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram