Waarom is chocolade gevaarlijk voor uw hond?

Laatst bijgewerkt: January 2017 | 3 reacties
123-hond-liggen-dierne-170-01.jpg

tips De giftigheid hangt af van het soort chocolade en de ingenomen hoeveelheid. Honden zijn veel gevoeliger voor chocolade dan mensen. Een halve reep chocolade kan al tot een dodelijke vergiftiging leiden bij een hond.

Cacao bevat voornamelijk theobromine en in mindere mate cafeïne. Honden zijn zeer gevoelig voor theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine en dus hoe gevaarlijker voor de hond. Witte chocolade bevat zo goed als geen theobromine en is dan ook niet gevaarlijk.

Voor een hond met een allergie voor chocolade kan een kleine hoeveelheid van 10 gram al fataal zijn.

Theobromine is een alkaloïde behorend tot de methylxanthinefamilie, waartoe ook theofylline en cafeïne behoren. Het is verantwoordelijk voor de bittere smaak in cacao en chocolade. Deze plantaardige alkaloïden geven een stimulatie van het centraal zenuwstelsel en de hartspier. Daarnaast geven ze een relaxatie van de gladde spieren (vooral die van de luchtwegen) en een verhoogde urineproductie.
Laat geen chocolade of pralines staan op de tafel of het aanrecht. Ook al is dit buiten het zicht van het dier, honden zijn meesters in het lokaliseren van eten en weten ze beslist te vinden. Bovendien zijn honden weinig kieskeurig als het op eten aankomt. Neem dus geen risico en houd chocolade uit de buurt van honden.

Vergiftigingsverschijnselen
Twee tot vier uur na de inname beginnen de symptomen: de hond is rusteloos, moet braken, veelvuldig urineren en heeft diaree. De toestand gaat achteruit wanneer de ademhaling sneller gaat, de hartslag stijgt en er koorts uitbreekt.
Enkele uren later kunnen er epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden. Dit kan fataal aflopen.

Behandeling

Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts in de onderstaande gevallen:
Zwarte chocolade:
Indien de hond meer dan 1 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (10 gram voor een hond van 10 kg, 20 gram voor een hond van 20 kg, ...)
Melkchocolade:
Indien de hond meer dan 10 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (100 gram voor een hond van 10 kg, 200 gram voor een hond van 20 kg, ...)
Als het om kleinere hoeveelheden gaat dan hierboven aangegeven of als uw hond witte chocolade heeft gegeten, hoeft u niets te doen.

Er bestaat geen specifiek tegengif, maar de dierenarts zal de hond symptomatisch behandelen. Indien de inname recent is (minder dan twee uur), zal de arts de hond doen braken om de gevaarlijke stoffen uit het lichaam te krijgen.

bron: www.antigifcentrum.be/voeding/vergiftiging-door-chocolade-bij-honden
verschenen op : 11/01/2015 , bijgewerkt op 19/01/2017

3 reacties

Waarom is chocolade gevaarlijk voor uw hond?

door anoniem, 11 January 2015 om 12:14

Hoe zit het met katten en chocolade ? Ik heb gehoord dat het voor katten nog gevaarlijker is dan bij honden.Valt chocolade ijs, vla en gebak daar ook onder ? Ik probeer het ook bij ze weg te houden maar dat lukt niet altijd.

chocolade voor honden

door Vandeputte, 11 January 2015 om 06:46

Spijtig genoeg heb ik ons hondje een aantal jaren geleden moeten laten inslapen, doch voor andere symptonen. Ik had reeds gehoord dat chocolade slecht was voor honden en toen ik dit vertelde was er iemand die mij uitlachte en zei dat hij zijn hond regelmatig donkere chocolade gaf, die man zijn hond is inderdaad beginnen sukkelen met zijn gezondheid en kon zelfs niet meer zelfstandig lopen zodat hij hem iedere keer moest buitenlaten. Of de chocolade de oorzaak is of was weet ik niet. Ik zou in ieder geval de mensen aanraden om zo weinig mogelijk of geen chocolade aan je hond te geven.

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub