Tips voor wie minder alcohol wil drinken

nieuws U drinkt te veel alcohol en wilt uw drinkgewoontes veranderen en minder drinken? Dat is een belangrijk besluit. Zorg dat u zich goed voorbereidten eventueel deskundige hulp inroept. Met een duidelijk plan en steun van uw omgeving is de kans dat u slaagt groter.

Enkele tips om minder te drinken
• Kies een gunstige begindatum, bij voorkeur in een rustige periode, bijvoorbeeld na de feestdagen.
• Spreek met uzelf af hoeveel u maximaal zal drinken. Of stel een uur vast waarop u pas begint, bijvoorbeeld niet voor 18u, en wanneer u er zeker mee stopt. Leg vast op welke dagen u niet wilt drinken.
• Verander iets aan de gewoontes die met het drinken samenhangen.
- Ga voor uzelf na in welke situaties het voor u moeilijk is om minder of niet te drinken. Bedenk alvast welke andere dingen u op dat moment kunt doen.
- Als u gewend was op bepaalde uren een borrel te drinken of naar het café te gaan, ga dan voortaan op dat tijdstip sporten of naar de bioscoop, een concert of een optreden. Ga een eindje wandelen of neem een warm bad in plaats van een glaasje te drinken voor het slapengaan.
- Als u meestal thuis drinkt, haal dan geen grote voorraad alcohol meer in huis en/of zorg ervoor dat er regelmatig geen alcohol in huis is. Zorg dat u wel een voorraad niet-alcoholische drank in huis heeft die u lekker vindt.

Registreer: Schrijf gedurende een paar weken elke dag op wat u gedronken hebt, wanneer en in welke omstandigheden. U kan iets moeilijker negeren wanneer u het 'zwart op wit' geschreven ziet staan...
• Als u moeilijk kunt weigeren (bijvoorbeeld op café), probeer dan op voorhand te bedenken hoe u dat zal doen. Eventueel geeft u een duidelijke reden op.
• Vertel de mensen in uw naaste omgeving dat u van plan bent te minderen of te stoppen. Dan kunnen zij u hierbij steunen. Spreek met hen af dat zij u geen alcoholische drank meer aanbieden.
• Als u dorst hebt, drink dan water. Alcohol lest de dorst niet. U krijgt er zelfs meer dorst van.
• Eet eerst iets als u honger hebt, vooraleer u alcohol drinkt.
• Drink liever uit een glas, niet uit een fles. Uit een fles zal u waarschijnlijk meer drinken. Want de bodem lijkt langer ver weg...
• Als u drinkt, wissel af met niet-alcoholische drankjes.
• Drink niet allerlei alcoholische dranken door elkaar.
• Ga niet systematisch iets drinken als u moe of gespannen bent, of problemen hebt.
• Als u uit eten gaat en u lust daar graag wijn bij, bestel ook water om te kunnen afwisselen.
• Als u zich een keer niet aan uw plan heeft gehouden, ga dan na in welke situatie het gebeurde. Bedenk wat u de volgende keer in die situatie anders kunt doen, en probeer dit op te schrijven.

In gezelschap:
- Dring geen alcohol op, wanneer iemand daar geen zin in heeft.
- Voorzie altijd niet-alcoholische drank wanneer er bezoek komt of bij een feestje.
- Waarschuw elkaar als het drinken (of beter de gevolgen ervan) uit de hand beginnen te lopen. Ga iemand die 'overdreven' begint te doen niet verder opjutten.
- Als u in groep uitgaat, spreek dan op voorhand af wie nuchter blijft en zal rijden. Of organiseer een taxi.
- Experimenteer eens met alcoholvrije drankjes en cocktails.

Hulpverlening bij alcoholproblemen
Als u iets wil veranderen aan uw alcoholgebruik - stoppen of minderen met drinken - kan u er voor kiezen om hierbij hulp te zoeken.
Er zijn verschillende vormen van hulpverlening mogelijk, maar er is geen "magische methode"die alles voor jou zal oplossen, zonder enige inspanning langs jouw kant. Ook niet onder de vorm van medicatie.

Het is ook niet mogelijk om iemand te dwingen om te stoppen met drinken. Zolang de drinker er zelf niet achter staat, zal hij of zij terug drinken zodra de dwang wegvalt.
Stoppen of minderen met drinken verloopt dikwijls als een proces van vallen en opstaan. Het voornemen om te stoppen of te minderen is een noodzakelijke voorwaarde. Maar het voornemen alleen is meestal niet voldoende.

In de meeste hulpverleningsprogramma's komen een aantal elementen terug die werkzaam gebleken zijn:
• Het versterken van uw motivatie om te stoppen of te minderen. Hierbij wordt u aangezet om na te denken over de voor- en nadelen van drinken én over de voor- en nadelen van minderen of stoppen.
• Je bewust worden van andere doelen die u wil bereiken en dat drinken u hierbij niet vooruit helpt, maar u eerder afremt of beperkt in je mogelijkheden.
• Het leren herkennen van de situaties waarin u het moeilijk hebt om niet te drinken, en het anders leren omgaan met deze situaties.
• Het verhogen van uw zelfvertrouwen, o.a. door het benadrukken van kwaliteiten en bestaande vaardigheden. Eventueel aangevuld door sociale vaardigheidstraining, e.d.
• Het betrekken van uw partner en/of anderen uit uw omgeving, als dat aangewezen blijkt.
• Het leren omgaan met mogelijk herval. Hervallen kan een leermoment betekenen en hoeft geen bewijs te zijn van "volledige mislukking".
• Het behandelen van de ontwenningsverschijnselen.
• Het eventueel gebruik maken van ondersteunende medicatie.

Vormen van hulpverlening

Zelfhulp
U gaat op eigen houtje aan de slag, eventueel geholpen door uw partner of een andere vertrouwenspersoon. Wanneer u zeer lang of zeer veel gedronken hebt, raadpleeg dan minstens uw huisarts om de risico's van de ontwenningsverschijnselen op te vangen.

• U kunt gratis en anoniem gebruik maken van het online zelfhulpprogramma of de online begeleiding door een professionele hulpverlener van Alcoholhulp (www.alcoholhulp.be/zelfhulp)
Het zelfhulpprogramma is een volledig geautomatiseerd stappenprogramma. Via een aantal opdrachten krijgt u aanwijzingen om je drinken te minderen of te stoppen. Het programma duurt minimaal 6 weken en maximaal 12 weken.

• U kunt een beroep doen op een zelfhulpgroep, zoals bijvoorbeeld AA (Anonieme Alcoholisten), SOS Nuchterheid, Bewustveranderen, e.a. Zij komen regelmatig in groep samen en bieden steun, nuttige informatie, enz.
www.aavlaanderen.org
www.sosnuchterheid.org
www.bewustveranderen.be (
www.projectjongeren.be

Ambulante hulp
• Uw huisarts kan u begeleiden bij de voorbereiding, tijdens het minderen en na het stoppen. Heeft u veel last van ontwenningsverschijnselen zoals hevige angst of heftig trillen? Maak dan een afspraak met uw huisarts.
• Een aantal diensten zoals Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), Centra voor leerlingenbegeleiding (CLB), Jongerenadviescentrum (JAC), OCMW's,..., bieden een eerste opvang en ondersteuning.
• Wanneer meer gespecialiseerde hulpverlening nodig is, kunt u terecht in een privépraktijk van psychiater/psycholoog/psychotherapeut.

Voor meer gespecialiseerde hulp kunt u ook terecht in een ambulant centrum, zoals een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg. Sommige van deze ambulante centra zijn expliciet gespecialiseerd in problemen rond middelenmisbruik. Zie de Doorverwijsgids: www.ida-nl.be/doorverwijsgids.aspx
• De Druglijn kan u helpen om een hulpverlener te contacteren. De Lijn beschikt over een adressenbestand van meer dan driehonderd adressen. U kunt De DrugLijn anoniem online contacteren of via de telefoon (078/15 10 20, van maandag tot vrijdag 10 tot 20u).

Residentiële hulp
Zijn de problemen te zwaar of is het stoppen met drinken te moeilijk (of te gevaarlijk), dan kan er een opname plaatsvinden in een centrum of een kliniek. De tijd kan variëren van enkele dagen tot enkele weken of maanden.

• In kortdurende vorm kunnen we hier vermelden: CIC's (Crisis Interventie Centra, verbonden aan sommige ziekenhuizen), psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen (PAAZ-diensten), ontwenningsafdelingen in psychiatrische ziekenhuizen, en centra waar een kortdurend therapeutisch programma aangeboden wordt (meestal een drietal weken).
• Bij de langdurige vorm onderscheiden we opnames in een gespecialiseerde ontwenningskliniek (gedurende enkele maanden) en de Therapeutische Gemeenschappen (tot een jaar). Sommige klinieken en TG's werken zowel met kortdurende- als langdurige opnames.

Meer informatie vindt u op de Doorverwijsgids: www.ida-nl.be/doorverwijsgids.aspx.
• De Druglijn kan u helpen om een hulpverlener te contacteren. De Lijn beschikt over een adressenbestand van meer dan driehonderd adressen. U kunt De DrugLijn anoniem online contacteren of via de telefoon (078/15 10 20, van maandag tot vrijdag 10 tot 20u).

Bronnen
www.alcoholhulp.be
www.druglijn.be
www.vad.be
www.zorgpad-alcohol.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram