Astmacontrole kan beter

123-man-puff-astma-170-01.jpg

nieuws Heel wat mensen met astma kampen met regelmatige opstoten. Uit de resultaten van het REALISE-onderzoek blijkt dat de focus rond astma scherper kan en moet. Wie regelmatige opstoten heeft, moet dit sneller bespreken met een arts. Artsen zouden in bepaalde gevallen ook meer oog moeten hebben voor verlies aan levenskwaliteit.

Het REALISE onderzoek is gesponsord door Mundipharma en werd uitgevoerd in samenwerking met Europese patiëntenverenigingen. Het is de grootste Europese studie over opstoten en het effect ervan op de levenskwaliteit.

• Enkele opmerkelijke cijfers uit het onderzoek:
• 79% van Belgen die het afgelopen jaar een acute astmacrisis hadden, vinden dat hun ziekte ‘onder controle’ is
• 13% van de Belgen met astma bezochten de spoed het afgelopen jaar opgenomen als gevolg van ademhalingsproblemen
• 28% zegt dat astma hen weerhoudt om ‘alles uit het leven’ te halen ?
• 81% van de bevraagden zegt dat ze niet als ‘zieke’ gelabeld willen worden;
• 52% negeert zijn astma om zich zoals mensen zonder astma te voelen en er dus ?bij te horen. 36% voelt zich zelfs beschaamd om een puffer te gebruiken;
• 86% van de respondenten zegt zelf controle te kunnen hebben over zijn aandoening
• 20% gebruikt het internet en sociale media om informatie te vinden ?over hoe deze aandoening onder controle te houden.

Christine Baelus van de patiëntenorganisatie Astma & Allergiekoepel vzw: “Veel astmapatiënten nemen hun medicatie niet regelmatig. Een regelmatige controle bij de arts en een goede communicatie tussen arts en patiënt over het belang van therapietrouw is een stap in de goede richting. Astma is een ziekte die varieert in de tijd. Op een gegeven moment kan het heel goed gaan en plots, op enkele dagen tijd kan het enorm verslechteren. Daarom is het belangrijk een regelmatige opvolging door de arts of pneumoloog te laten plaatsvinden, zeker bij de matige tot ernstige gevallen van astma."

Het REALISE-onderzoek (Het ‘Herken Astma en link aan Symptomen en Ervaring’ onderzoek) werd uitgevoerd bij 8.000 mensen met astma tussen juli en oktober 2012 over 11 Europese landen, waaronder Oostenrijk, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het werd gesponsord door Mundipharma International en ontwikkeld in samenwerking met luchtwegen experten Professor David Price (Verenigd Koninkrijk), Professor Thys van der Molen (Nederland) en Monica Fletcher OBE (Verenigd Koninkrijk).


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram