print 8 reacties |104.769x gelezen

Ontdooien: zo hoort het.

De bewaartijd van producten wordt behoorlijk verlengd door ze in te vriezen. Maar een product is ook hierdoor niet onbeperkt houdbaar. Diepvriezen zet de bederfbevorderende factoren op een laag pitje maar schakelt ze niet definitief uit. Zodra de temperatuur stijgt tijdens het ontdooien, ontwaken de micro-organismen uit hun schijndood en kunnen de enzymen en andere biologische processen hun afbraakwerk opnieuw versneld verder zetten. Correct ontdooien is dus belangrijk om problemen van voedselvergiftiging te vermijden.

Ontdooitips

- Ingevroren groenten worden best direct gekookt, zonder ze eerst te laten ontdooien.

- Diepgevroren vlees of vis moet worden ontdooid in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.

- Een praktisch nadeel van het ontdooien in de koelkast is dat het langzaam gaat. Leg het vlees of de vis daarom al de avond voor het wordt bereid vanuit de diepvriezer in de koelkast.

- Wanneer het product wordt ontdooid in de magnetron moet het meteen daarna ook worden bereid.

- Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht of drip vrij. Hoe trager het ontdooiproces, hoe meer vocht het voedsel verliest. Vochtverlies betekent ook verlies aan voedingsstoffen, smaak en kwaliteit.

- Leg bevroren vlees of vis altijd op een bord of in een bakje om te voorkomen dat de drip in de koelkast of de magnetron lekt en zo mogelijk andere voedingsmiddelen besmet. Dek het geheel af zodat het vlees zelf ook niet kan worden besmet vanuit de omgeving.

- Spoel na het ontdooien de drip van het bord af met heet water en spoel ook de gootsteen na.

- In de huishoudkeuken is alleen door en door verhitten (tot 75°C in de kern) effectief om bederfbevorderende micro-organismen en enzymen uit te schakelen en te inactiveren.

verschenen op : 13-09-2004   |  bijgewerkt op : 24-01-2014

Bron: Nice- www.nice-info.be

Meer over:   hygiëne     gezonde voeding     fruit     groenten    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 8 reacties |104.769x gelezen

Reacties

duurtijd ontdooien

door anoniem , 15 mei 2013 om 14:57

In diverse publicaties stelt men dat ontdooide producten binnen de 48 uur dienen verwerkt. Bestaat er een maximale ontdooitijd voor een levensmiddel? ...

lees verder »

Ontdooien: zo hoort het.

door veerle gevaert , 28 mei 2012 om 11:05

Hoelang bewaren vetten zoals margarine en vloeibare Becel na een stroompanne van de koelkast waarvan de temperatuur opgelopen is tot 20°? Hoelang bewaart ontdoo ...

lees verder »

BROOD

door Eddy , 19 november 2003 om 03:00

heeft u nog tijd en gelegenheid om een geurende ontbijttafel klaar te zetten?Zelf ben ik al 27 jaar een warme bakker en weet maar al te goed de waarde te apreci ...

lees verder »

bevroren brood

door anoniem , 16 oktober 2003 om 17:53

Als je in een klein dorp woont met maar 1 baker heb je soms geen keus om brood in te vriezen en die op te eten. als je geen auto hebt je afgelegen woond heb j ...

lees verder »

brood ontdooien

door spike , 26 september 2003 om 20:48

Dat brood met de buren of vrienden delen zie ik niet zo goed zitten.ik zie me 's morgens al aan de deur staan bij mijn buur en boterhammen staan uitwiselen.Zes ...

lees verder »

brood ontdooien

door anoniem , 26 september 2003 om 14:03

Brood halen bij de warme bakker is toch het lekkerste en meest voedzame dat er is? Waarom invriezen? Bewaar je brood op een niet vochtige plaats (zie vroeger: ...

lees verder »

Brood ontdooien

door anoniem , 19 september 2003 om 20:03

Ik denk dat de beste manier om brood te ontdooien de volgende is. 's morgens als je opstaat is het eerste wat je doet de portie brood die je ongeveer nodig heb ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub