Verplichte vermelding van allergenen in niet-voorverpakte voeding

Laatst bijgewerkt: December 2014 | 2 reacties
voeding-allergie-170_400_07.jpg

tips Sinds13 december 2014 moet ook bij niet-voorverpakte voedingswaren vermeld worden of ze allergenen bevatten. Tot nu toe was dit alleen verplicht voor voorverpakte voeding. Deze verplichting geldt voor alle zaken die niet-voorverpakte voeding leveren of verkopen, zoals bakkerijen, slagerijen, viswinkels, supermarkten, sandwichzaken, frituren, restaurants, hotels, kantines van scholen of bedrijven, … Voor horeca-zaken volstaat het dat ze hun klanten mondeling inlichten over de aanwezigheid van allergenen.

Welke allergenen moeten vermeld worden?

1. Glutenbevattende granen (d.w.z. tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of de hybride soorten daarvan) en producten op basis van glutenbevattende granen, met uitzondering van :
a) glucosestroop op basis van tarwe, met inbegrip van dextrose;
b) maltodextrinen op basis van tarwe;
c) glucosestroop op basis van gerst;
d) granen die worden gebruikt voor de vervaardiging van distillaten of ethylalcohol uit landbouwproducten voor gedistilleerde dranken en andere alcoholhoudende dranken.
2. Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren.
3. Eieren en producten op basis van eieren.
4. Vis en producten op basis van vis, met uitzondering van :
a) visgelatine die wordt gebruikt als drager voor vitamine- of carotenoïdenpreparaten;
b) visgelatine of vislijm die wordt gebruikt als klaringsmiddel in bier, cider en wijn.
5. Aardnoten en producten op basis van aardnoten.
6. Soja en producten op basis van soja, met uitzondering van :
a) volledig geraffineerd(e) sojaolie en –vet;
b) natuurlijke gemengde tocoferolen (E306), natuurlijke D-alfatocoferol, natuurlijk D-alfa-tocoferolacetaat en natuurlijk D-alfatocoferolsuccinaat van soja;
c) fytosterolen en fytosterolesters van plantaardige oliën van soja;
d) fytostanolesters geproduceerd uit fytosterolen van plantaardige oliën van soja.
7. Melk en producten op basis van melk (inclusief lactose), met uitzondering van :
a) wei die wordt gebruikt voor de vervaardiging van distillaten of ethylalcohol uit landbouwproducten voor gedistilleerde dranken en andere alcoholhoudende dranken;
b) lactitol.
8. Noten, d.w.z. amandelen (Amygdalus communis L.), hazelnoten (Corylus avellana), walnoten (Juglans regia), cashewnoten (Anacardium occidentale) en pecannoten (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), paranoten (Bertholletia excelsa), pistachenoten (Pistacia vera), macadamianoten (Macadamia ternifolia) en producten op basis van noten,
met uitzondering van noten die worden gebruikt voor de vervaardiging van distillaten of ethylalcohol uit landbouwproducten voor gedistilleerde dranken en andere alcoholhoudende dranken.
9. Selderij en producten op basis van selderij.
10. Mosterd en producten op basis van mosterd.
11. Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad.
12. Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l.
13. Lupine en producten op basis van lupine.
14. Weekdieren en producten op basis van weekdieren.

Mondeling of schriftelijk
De informatie over de allergenen kan zowel mondeling als schriftelijk aan de consument kan worden meegedeeld.
Wanneer de informatie mondeling wordt meegedeeld, moet er ten allen tijde een personeelslid in de zaak aanwezig zijn om de consument te informeren. Is dit niet het geval – zoals bijvoorbeeld in een zelfbedieningszaak waar geen verkoper direct in de buurt is – dan moet de informatie over de allergenen schriftelijk beschikbaar zijn. Dit kan door ofwel de informatie duidelijk zichtbaar zijn (bv. op een affiche, het menu...), of door de klant erop te wijzen waar hij de juiste informatie kan krijgen (bijvoorbeeld in een register op de toonbank).

Meer info
www.health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@mixednews/documents/ie2divers/19097604_nl.pdf
www.health.belgium.be/eportal/foodsafety/foodallergy/index.htm#allergie6


verschenen op : 20/12/2014

2 reacties

allergenen

door de baetselier, 23 December 2014 om 07:23

Ze zijn gek aan het worden of zijn het al.Als je daar allemaal moet op letten kan je beter uit de voeding wegblijven. De meeste dingen weet de verbruiker zelf voor zich.

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub