Buurt beïnvloedt geboorte

123-spelende-kinderen-natuur-07-19.jpg

nieuws De buurt waarin een vrouw woont, is van invloed op het geboortegewicht van haar kind en de kans op vroeggeboorte. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus MC in Rotterdam waarbij gegevens van meer dan 1,6 miljoen zwangerschappen in bijna alle buurten in Nederland werden geanalyseerd.
Uit de analyse blijkt dat naast factoren als leeftijd en etniciteit, de buurt waarin een vrouw woont van invloed is op haar kansen op een gezonde baby. Buurten kunnen de geboorte-uitkomsten van zwangere vrouwen op verschillende manieren beïnvloeden. Een zwangere vrouw die zich in haar buurt onveilig voelt, zal bijvoorbeeld meer stress ervaren, en stress is een belangrijke voorspeller van een vroeggeboorte.

De huidige aanpak voor het verbeteren van geboorte-uitkomsten richt zich op het verbeteren van de verloskundige zorg, of op de zwangere vrouwen zelf, vooral door hun kennis over gezond gedrag te verhogen. Uit het onderzoek blijkt dat het ook belangrijk is om de buurten zelf te verbeteren, bijvoorbeeld door het gevoel van saamhorigheid te verhogen, of de veiligheid te vergroten.

Niet-westers allochtone vrouwen lopen bijvoorbeeld gemiddeld hogere risico’s dan autochtone vrouwen. In arme buurten met een hoge concentratie van niet-westerse allochtonen vindt echter iets opvallends plaats: de allochtone vrouwen doen het daar beter dan hun autochtone buurtgenoten. Een mogelijke verklaring is dat zwangere vrouwen met een niet-westerse achtergrond in deze buurten toegang hebben tot een groter sociaal kapitaal. In een buurt waar de samenhorigheid groot is, zullen mensen elkaar eerder helpen – bijvoorbeeld door hun zwangere buurvrouw te vertellen naar welke verloskundigenpraktijk ze zou kunnen gaan.

Volgens de studie is het huidige systeem om vrouwen in risicogroepen in te delen in de verloskunde niet adequaat. Vrouwen worden nu ingedeeld in een ‘hoge’ of ‘lage’ risicogroep, waarbij de eerste groep zorg krijgt van een gynaecoloog en de tweede van een verloskundige. Het grootste deel van deze vrouwen zou echter als een ‘medium’ risicogroep gezien moeten worden. Zij lopen deels sociale risico's - vaak gerelateerd aan armoede - zoals schulden, en deels medische risico's zoals een hoge bloeddruk.

Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram