Borstvoeding heeft gunstige invloed op keelbacteriën

nieuws Borstvoeding blijkt een goede invloed te hebben op de samenstelling van bacteriën in de keel en neus van een baby. De aanwezigheid van gunstige bacteriën kan de kans op luchtweginfecties verkleinen. Dat blijkt uit het onderzoek van de afdeling kinderinfectieziekten en immunologie van het UMC Utrecht samen met het Linnaeus Instituut en TNO.

Luchtweginfecties als verkoudheden en oorontstekingen zijn één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij jonge kinderen. Ze worden veroorzaakt door bacteriën en virussen die zich nestelen in de neus en keel van het kind. Het is nog steeds erg onduidelijk waarom het ene kind een luchtweginfectie ontwikkelt en het andere niet, maar het krijgen van borstvoeding lijkt beschermend te werken.

In het onderzoek werden zestig kinderen twee jaar lang gevolgd,
waarvan de helft een half jaar borstvoeding had gekregen. Bij deze kinderen werd vier keer keer de bacteriesamenstelling van de keelholte geanalyseerd. Daarnaast werd bijgehouden hoe vaak de kinderen last hadden van verkoudheid en oorontsteking.

Uit de analyse kwam naar voren dat het uitmaakt welke bacteriën in de keelholte voorkomen. De onderzoekers konden zeven bacterieprofielen onderscheiden, elk met een bepaalde mix van bacteriesoorten. Twee van deze zeven profielen bleken te ‘beschermen’ tegen luchtweginfecties. Kinderen die borstvoeding hadden gekregen hadden 2,5 keer vaker een bacterieprofiel dat beschermde tegen luchtweginfecties.

Een gunstige bacteriesamenstelling bleek heel stabiel te zijn in de tijd. Kinderen die op een leeftijd van zes weken al de goede bacteriën in hun keel- en neusholte hadden, hielden die goede bacteriën meestal tot ze twee jaar waren. “Zo’n goede mix van bacteriën lijkt de ziekmakende bacteriën in toom te houden”, zeggen de onderzoekers in een persmededeling. “De ziekmakende bacteriën kunnen zich vervolgens niet verspreiden naar het middenoor of de longen en dus geen ziekte veroorzaken. Zo worden infecties mogelijk voorkomen.” Het moet nog onderzocht worden of de bacteriën binnen de ‘beschermende’ profielen direct verantwoordelijk zijn voor bescherming tegen luchtweginfecties en hoe dit precies in zijn werk gaat.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram