Hoe kan je gele tanden en tandverkleuring voorkomen?

In dit artikel
Hoe kan je gele tanden en tandverkleuring voorkomen?

dossier De kleur van tanden is genetisch bepaald en verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben van nature witte tanden, anderen eerder gele. Het dentine (de binnenkant van je tand) bepaalt welke tint je tanden hebben. Het dentine bevindt zich juist onder de buitenste laag (het glazuur) van de tand. In de loop der jaren kunnen je tanden en kiezen door diverse oorzaken verkleuren en donkerder worden.

Lees ook: Gele tanden witter maken: helpt 'whitening' tandpasta?

Tandverkleuring: oorzaak gele tanden

unsplash_tandenborstel_2020.jpg
Daarbij kan men een onderscheid maken tussen uitwendige of extrinsieke verkleuringen (aan de buitenkant van de tand) en inwendige of intrinsieke verkleuringen (aan de binnenkant van de tand).

Extrinsieke of uitwendige verkleuringen

Het tandglazuur verdonkert door de afzetting van kleurstoffen uit bijvoorbeeld tabak, koffie, thee, rode wijn, frisdranken, het ontsmettende mondspoelmiddel chloorhexidine en zelfs lippenstift. Ook tandsteen kan tot geelverkleuring leiden. Meestal zijn die verkleuringen oppervlakkig, maar ze kunnen wel hardnekkig en moeilijk te verwijderen zijn.

Dergelijke verkleuringen ontstaan sneller:

• op een ruw tandoppervlak omdat kleurstoffen zich daar beter kunnen op vasthechten. Die ruwheid kan aangeboren zijn of kan het gevolg van een beschadiging van de tand zijn;
• op tanden die scheef of dicht bij elkaar staan. Dan kan je niet alle plekjes met je tandenborstel goed schoonmaken.

Lees ook: Tips voor gezonde tanden

Intrinsieke of inwendige verkleuringen
Bij intrinsieke verkleuring verkleurt het harde tandweefsel door stoffen die in het glazuur en het tandbeen (dentine) dringen. Uiteraard kunnen deze verkleuringen niet worden weggepoetst. Deze verkleuringen kunnen soms al voor het doorbreken van de tanden zijn ontstaan, maar ook op latere leeftijd.

 • Een ontwikkelingsstoornis
Bij de ontwikkeling van de tanden kunnen blijvende verkleuringen optreden. Een typisch voorbeeld is fluorose bij kinderen: door een te hoge concentratie fluoride tijdens de aanleg van tanden en kiezen raakt de vorming van glazuur verstoord. Fluorosis-tanden hebben witte vlekken en gedeelten met geelbruine of donkergrijze vlekken. Het glazuur kan er dof, krijtachtig uitzien.

 • Geneesmiddelen
Sommige geneesmiddelen, zoals bepaalde antibiotica (tetracyclines), kunnen bij jonge kinderen, wiens gebit nog in volle ontwikkeling is, leiden tot een blijvende verkleuring van de tanden. Minocycline, dat tegen acne wordt voorgeschreven, kan de tanden ook bij volwassenen ernstig verkleuren.

 • Tandbederf of een ongeval
Als gevolg van tandbederf of een ongeval waarbij de tand beschadigd wordt, kan het levende deel van een tand (pulpa) geïnfecteerd raken. Wanneer dit pulpaweefsel afsterft, kan er een blauwe of geel/grijze verkleuring ontstaan. Ook na een wortelkanaalbehandeling, kan de vulling of het resterend pulpamateriaal de verkleuring veroorzaken.

 • Veroudering
De glazuurlaag wordt geleidelijk aan dunner en de laag tandbeen dikker, waardoor de tanden stilaan geler worden. Er komen ook barsten in het dunnere glazuur waardoor de tanden gevoeliger worden voor uitwendige verkleuring.

 • Een grijze amalgaamvulling
Hierdoor heeft de tand een andere kleur dan je overige tanden en kiezen. Je kan de amalgaamvulling laten vervangen door een witte (kunststof) vulling.

Lees ook: Kan tandpasta met houtskool je tanden witter maken?

Wat doen tegen gele tanden?

Verandering in de kleur van de tanden is onvermijdbaar bij het ouder worden. Sommige oorzaken van tandverkleuring heb je tot op zekere hoogte wel zelf in de hand.
 

  • Poets 2 tot 3 keer per dag je tanden gedurende enkele minuten. Probeer je tanden na iedere maaltijd te poetsen en/of te flossen. Er wordt wel aangeraden om minstens 45min te wachten met poetsen na het nemen van voedsel of drank (behalve water)
  • Ga ieder halfjaar naar de tandarts voor controle en om je gebit schoon te maken.
  • Drink met mate koffie, thee en rode wijn.
  • Rook niet of stop met roken.
  • Vermijd het gebruik van tetracyclines tijdens de zwangerschap en kindertijd, omdat deze antibiotica tot tandverkleuring kunnen leiden.
  • Geef geen fluortabletten aan jonge kinderen en wees bij kinderen voorzichtig met fluorhoudende tandpasta: kinderen tot zes jaar poetsen de tanden het best met een tandpasta met een lage fluoridenconcentratie van maximaal 500-1000 ppm.

Lees ook: Hoeveel tandpasta hebben volwassenen en kinderen nodig om hun tanden goed te poetsen?

Bronnen:
www.health.belgium.be
www.ivorenkruis.nl
www.tandarts.be

Lees ook: Hoe maak je tandenpoetsen leuk voor je kind?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram