Waarom moet u uw huis ventileren en verluchten?

123-p-vr-lucht-venster-170-6.jpg

nieuws Ventileren en verluchten zorgt voor een gezonde binnenlucht. Zo vermijdt u de opstapeling van CO2, vocht en schadelijke stoffen die tot gezondheidsklachten kunnen leiden.
• U vermijdt dat schimmels en huisstofmijt vrij spel krijgen door vochtopstapeling en allergieën en astma veroorzaken.
• U vermijdt klachten als hoofdpijn, allergie, astma… die het gevolg kunnen zijn van opstapeling van schadelijke stoffen die vrij kunnen komen uit materialen en producten.
• U vermijdt hoofdpijn of een onwel gevoel door te veel CO2 in de lucht.
• U vermijdt het risico op CO-vergiftiging door een te kort aan zuurstof in ruimtes met open verbrandingstoestellen en slechte afvoer van rookgassen.
Vanuit het oogpunt van gezondheid is het nodig om continu te ventileren gecombineerd met korte periodes (15 min) van verluchten. Enkel verluchten en niet ventileren is onvoldoende. Alleen verluchten is niet genoeg. Na een half uur is de frisse lucht verdwenen en krijgt u weer ophoping van vocht en mogelijk schadelijke stoffen. Ventileren is dus een absolute noodzaak voor een gezonde woning. Sinds 2006 is een ventilatiesysteem zelfs verplicht voor nieuwbouw en grote verbouwingen.
Als vuistregel geldt dat u uw woning continu moet ventileren en minstens twee keer 15 minuten per dag verluchten.
In de praktijk hangt dit af van de kwaliteit en ligging van de woning, de grootte van de vensters, de wind, het temperatuurverschil, de mate van vervuiling, de aanwezigheid van een ventilatiesysteem of niet enz.

Wat is ventileren?
Ventileren is het voortdurend verversen van lucht in uw woning, 24 u op 24u. Door op een goede, continue manier te ventileren en verse buitenlucht aan te voeren, verbetert de kwaliteit van de binnenlucht. De vochtige en vervuilde CO2-houdende binnenlucht wordt vervangen door verse, zuurstofrijke buitenlucht.
Zelfs als de buitenlucht vervuild is, is het verstandig om 24 uur per dag te ventileren. Als u aan een drukke weg woont, kunt u best langs de achterkant ventileren of filters plaatsen in de toevoeropeningen om de binnenkomende lucht te filteren.
Ventileren kan via een volledig mechanisch ventilatiesysteem, een deels mechanisch systeem waarbij lucht wordt aangevoerd door roosters boven de vensters en mechanisch wordt afgevoerd of door een volledig natuurlijk systeem (met roosters). Eventueel kunt u ook ventileren door een raam op kiepstand of op een kier te zetten.

Het algemene principe van ventilatie in woningen is:
• toevoer van verse buitenlucht in de droge ruimtes (slaapkamers, woon- kamer, bureau/studeerkamer) via ventilatieroosters boven vensters, via muurroosters of via een ventilator;
• doorstroming van die lucht van droge naar natte ruimtes via doorstroom- ruimtes (gangen, traphal). De doorstroming gebeurt via roosters in binnendeuren of –muren of spleten onder binnendeuren;
•afvoer van de vochtige en vervuilde lucht uit de natte ruimtes (badkamer, keuken, toilet, wasplaats) via een verticaal afvoerkanaal voor natuurlijke afvoer of door middel van een mechanische afvoer.

Wat is verluchten?
Verluchten is het tijdelijk wijd openzetten van de ramen en/of buitendeuren, zodat een relatief grote hoeveelheid lucht ververst wordt. Het effect van verluchten is ongeveer twintig minuten nadat het raam gesloten is weer weg.
Dit vult permanente ventilatie aan als die niet volstaat:
• bij en na gebruik van verven, lijmen of andere producten die schadelijke stoffen vrijgeven
• na plaatsing van nieuwe meubels
• na baden, douchen
• na het koken of het drogen van wasgoed in huis
• na een nacht slapen
• wanneer er veel mensen in huis zijn.

Energieverlies?
In een verwarmde ruimte zal ventileren zonder ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem en verluchten zorgen voor energieverlies. Er komt immers koudere lucht binnen. Maar toch is dat energieverlies meestal kleiner dan gedacht. Hoewel bij het verluchten van uw woning een (beperkt) energieverlies hoort, is het ook in koude periodes belangrijk om aandacht te besteden aan een gezond binnenklimaat en blijven ventileren en verluchten.

Ventileert u genoeg?
CO2 of koolstofdioxide (niet te verwarren met het giftige CO of koolstofmonoxide) wordt uitgeademend door mensen (en dieren), maar komt ook vrij bij bijvoorbeeld de verbranding van aardgas tijdens het koken op een gasfornuis. Het gehalte aan CO2 in een lokaal geeft een indicatie van de luchtkwaliteit en de mate van ventilatie en toont de frisheid van de lucht. Vooral in ruimtes waar veel mensen samen verblijven, zoals klaslokalen, kantoren kan het CO2-gehalte oplopen.

Een handig hulpmiddel om te weten of u voldoende ventileert is een CO2-meter. Het CO2-gehalte in een ruimte geeft immers een indicatie van de luchtkwaliteit. Er zijn verschillende bedrijven die CO2-meters verkopen. Er zijn er die het CO2-gehalte op het ogenblik zelf meten en andere die het CO2-gehalte over een langere periode kunnen meten.

Lees ook: Wonen & gezondheid (1/14): Luchtkwaliteit

Lees ook: Hoe moet u uw woning ventileren?

www.lne.be/campagnes/bouw-gezond
www.energiesparen.be
www.binnenklimaat.be/
www.beterventileren.be


Laatst bijgewerkt: september 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram