Waarom geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn?

Laatst bijgewerkt: May 2015 | 6 reacties
pil-1-mond-170_400_05.jpg

tips Elk jaar rond deze tijd waarschuwen we tegen het gebruik van antibiotica tegen een verkoudheid of keelpijn. Een verkoudheid, griep of keelpijn genezen meestal vanzelf en antibiotica hebben meestal geen enkele zin en kunnen zelfs meer kwaad dan goed.

• Een verkoudheid, griep en de meeste keelontstekingen worden veroorzaakt door een virus. Antibiotica werken niet tegen virussen, ze werken alleen tegen bacteriën. Ze helpen dus niet om minder te hoesten, om u beter te voelen of om sneller terug op de been te zijn.

• Ook wanneer de keelpijn, de acute bronchitis of de bijholteontsteking (rhinosinusitis) wordt veroorzaakt door bacteriën, zoals bijvoorbeeld pneumokokken of streptokokken, geneest ze meestal vanzelf. Het zijn immers niet de antibiotica die ervoor zorgen dat u geneest. Ze zorgen er wel voor dat de bacteriën zich niet verder kunnen ontwikkelen, zodat uw eigen afweersysteem de bacteriën kan vernietigen. In dat geval zouden antibiotica de ziekteduur mogelijk met één of twee dagen kunnen inkorten, op voorwaarde dat de behandeling binnen de twee dagen na het begin van de symptomen wordt gestart. Probleem is dat er geen goede tests bestaan om te snel te weten of het om een virale of een bacteriële infectie gaat, en men dus eigenlijk niet kan weten of antibiotica enig nut zullen hebben.

• Anderzijds zijn antibiotica ook niet onschuldig. Ze kunnen maag- en darmlast of huiduitslag geven, sommige mensen reageren allergisch op antibiotica, en vooral bestaat altijd het risico dat bacteriën resistent worden tegen de gebruikte antibiotica.

Daarom wordt aangeraden om bij een verkoudheid of acute keelpijn geen antibiotica te nemen, behalve:
• bij risicopatiënten (bv. mensen met acuut gewrichtsreuma, met hartklepproblemen, met een verminderde immuniteit, kankerpatiënten...);
• bij mensen met een acute opstoot van COPD;
• bij een streptokokkenepidemie in gesloten gemeenschappen (bv. in rusthuizen, school);
• bij hoge koorts, slikproblemen, roodheid en zwelling van het gezicht of een vermoeden dat er meer aan de hand is, bijvoorbeeld wanneer de arts een longontsteking vermoedt;
• wanneer de keelpijn na een week nog niet genezen is.

bron: www.gebruikantibioticacorrect.be - www.bcfi.be
verschenen op : 18/11/2014 , bijgewerkt op 14/05/2015

6 reacties

Waarom geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn?

door anoniem, 17 October 2016 om 02:25

Ik dacht eerst ook dat huisartsen er wel op lette welke antibiotica je krijgt maar toen ik zwanger was (dat wist hij en was duidelijk te zien) kreeg ik alsnog antibiotica wat ik bij zwangerschap absoluut niet mocht innemen en ik kreeg de schuld !??

Waarom geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn?

door anoniem, 17 February 2016 om 19:52

Ik vind dit zo'n onzinnige waarschuwing, want volgens mij zijn antibiotica niet vrij te verkrijgen..? En huisartsen weten toch wel dat ze dat niet moeten voorschrijven bij een simpele verkoudheid?? Dus ligt in dezen de verantw. meer bij huisartsen..?

Waarom geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn?

door Christophe Heereman, 21 January 2015 om 13:41

Er zijn bacteriostatische (brengen bacteriën in statische toestand, zodat ons afweersysteem ze kan vernietigen) en bactericide (doden de bacteriën) antibiotica. Dus jullie stelling lijkt me verkeerd/onvolledig.

Waarom geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn?

door anoniem, 21 January 2015 om 10:44

Het ondermijnt ( met een t) het immuunsysteem niet. Het werkt gewoon niet tegen virussen. Dus het helpt NIET tegen virale infecties. En het overgebruik van antibiotica zorgt op lange termijn voor resistentie bij de aanwezige bacteriën. Dus als je dan later bv wel een longontsteking doormaakt bestaat de kans dat de antibiotica die je dan wél nodig hebt, niet meer helpt, omdat de bacteriën dan al in het verleden te vaak in contact zijn geweest met die producten en ze geleerd hebben zich tegen de anibiotica te verdedigen (= resistentie).

bekijk alle 6 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub