Niet-chirurgische methoden tegen stress-incontinentie

nieuws Ongewild urineverlies komt bij zeer veel vrouwen voor: één van elke vier vrouwen heeft er wel eens last van. Lang niet altijd is het urineverlies ernstig of treedt het elke dag op. Dagelijks voorkomend urineverlies komt voor bij 6% van alle vrouwen. Urine-incontinentie komt op elke leeftijd voor, maar vaker tijdens de zwangerschap en op oudere leeftijd.
Inspannings-incontinentie (stress-incontinentie) komt voor bij inspanning zoals tillen, sporten of springen. Vandaar ook 'stress-incontinentie' omdat het urineverlies optreedt als de druk in de buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de buikspieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij niezen, hoesten, lachen, tillen, sporten of plotseling opstaan. U verliest dan urine zonder dat u aandrang voelt.
In veel gevallen kan deze vorm van incontinentie vrij goed behandeld worden door aangepaste oefeningen, aldus een recent Amerikaans onderzoek.
Daarin werden drie methoden uitgetest bij 200 vrouwen tussen 40 en 78 jaar die gedurende 8 weken werden gevolgd. Eén groep kreeg een aangepast oefenprogramma met spierversterkende en -controlerende oefeningen voor de bekkenbodem en de blaas. Bij een tweede groep werd daarnaast ook behandeld met elektrische stimulatie van de bekkenbodem waarbij elektroden in de vagina of het rectum spiercontracties stimuleerden. Een derde groep kreeg alleen een folder waarin een aantal oefeningen werden voorgesteld.
In groep 1 werd een vermindering met 68,6% van de incontinentieproblemen vastgesteld, in groep 2 met 71,9% en in groep 3 met 52,5%. Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat stress-incontinentie dus vrij goed kan behandeld worden met een oefenprogramma. Zelfs bij vrouwen die alleen maar schriftelijke informatie kregen, werd een gevoelige verbetering vastgesteld. Met een minimale begeleiding zouden ze nog beter scoren. Dat toont volgens de onderzoekers overtuigend aan dat vrouwen met incontinentieproblemen niet bij de pakken moeten blijven zitten, maar moeten beseffen dat hun probleem vaak kan worden verholpen.

Lees ook: Bekkenbodemproblemen bij de vrouw

bron: Journal of the American Medical Association, 16 juli 2003

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram