Overmatig gebruik van decongestieve neussprays is schadelijk

Laatst bijgewerkt: October 2014 | 5 reacties
neusdrs-170-400_01.jpg

nieuws Neussprays en -druppels tegen een verstopte neus kunnen schadelijk zijn. Dat schrijft prof. dr. Philippe Gevaert, dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde UZ Gent in het tijdschrift van het UZ Gent. Bij overgebruik maken decongestieve neussprays de kwaal alleen maar erger. Recent onderzoek toont aan dat de helft van de patiënten met rhinitis ze te lang gebruikt.

Onderzoekers van de Universiteit Gent en de Université de Liège onderzochten 895 mensen met persistente rhinitis: minstens vier dagen per week of vier weken na elkaar hadden ze last van symptomen – vooral neusverstoppingen en een gestoorde slaap. De helft bleek overmatig nasale decongestiva te gebruiken. Die neusdruppels of sprays zijn zonder voorschrift bij de apotheek te verkrijgen en beloven onmiddellijke verlichting. Overmatig gebruik ervan kan leiden tot rhinitis medicamentosa: het neusslijmvlies zwelt opnieuw op, zodat de patiënt nog meer druppels of sprays gaat gebruiken en er een vicieuze cirkel ontstaat.

Volgens Gevaert mogen dergelijke neussprays maximaal gedurende zeven dagen gebruikt worden. Hij pleit ervoor om reclame voor zulke sprays te verbieden. Daarnaast zouden we de vrije verkrijgbaarheid op een slimme manier moeten beperken. Zonder voorschrift een spray halen bij de apotheek, dat moet nog altijd kunnen, maar vanaf de tweede of de derde spray zou je een voorschrift nodig hebben. Met de nieuwe informaticatoepassingen moet zo’n slimme beperking vlot te organiseren zijn.’
Persistente rhinitis wordt het best behandeld met nasale corticosteroïden. Die zijn alleen op voorschrift te krijgen en beginnen pas na enkele dagen te werken.


verschenen op : 04/11/2014

5 reacties

Overmatig gebruik van decongestieve neussprays is schadelijk

door anoniem, 6 November 2014 om 18:51

Dit is al meer dan 40 jaar bekend. Advies dat ik kreeg van mijn huisarts op Aruba: ga zwemmen in zee en snuif zeewater op of los keukenzout op in lauw water en snuif dit vervolgens op. Zeer effectief.

Overmatig gebruik van decongestieve neussprays is schadelijk

door anoniem, 6 November 2014 om 18:27

Probeer onderstaande neusspray eens, is wel alleen op voorschrift te verkrijgen, de neus wordt niet verslaafd en men kan deze zolang gebruiken als men wil. Ik gebruik deze ook met een neusverkoudheid,werkt niet zo direct als decongestieve spray maar werkt wel veel langer en zorgt daarbij voor een goede nachtrust want de neus blijft lange tijd vrij. Nasonex neusspray, suspensie 50 microgram/verstuiving

bekijk alle 5 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub