Opnieuw gratis HPV-vaccinatie voor schoolmeisjes

nieuws Ook dit schooljaar kunnen alle meisjes in het eerste jaar van het secundair onderwijs zich gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV).

Humaan papillomavirus
HPV is een virus dat veel voorkomt en waarvan en waarvan een aantal types bij meisjes en vrouwen op lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken. Twee types HPV (type 16 en 18) veroorzaken ongeveer 70 % van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Daartegen is vaccinatie mogelijk.

Vaccinatie
Vaccinatie is vooral doeltreffend voordat meisjes of vrouwen met het virus in aanraking zijn geweest. Aangezien besmetting mogelijk is door seksueel contact, wordt vaccinatie het best zo vroeg mogelijk gestart.
In België zijn 2 vaccins tegen baarmoederhalskanker op de markt:
• een vierwaardig of tetravalent vaccin (Gardasil);
• een tweewaardig of bivalent vaccin (Cervarix).
Beide vaccins zijn gericht tegen de virustypes 16 en 18. Die types worden beschouwd als de meest frequente oorzaak van baarmoederhalsletsels die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden. Gardasil is ook gericht tegen de types 6 en 11 die genitale wratten (condylomata accuminata) kunnen veroorzaken.
Omdat het vaccin niet tegen alles types HPV beschermt, mag men andere voorzorgsmaatregelen niet uit het oog verliezen. Zo blijft het belangrijk dat vrouwen vanaf de leeftijd van 25 jaar om de 3 jaar een uitstrijkje laten nemen door hun arts. Ook veilig vrijen is erg belangrijk als bescherming tegen HPV en andere seksueel overdraagbare infecties. Een condoom gebruiken biedt evenwel geen waterdichte garantie tegen HPV-besmetting.

Wie komt in aanmerking voor het gratis HPV-vaccin?
Het vaccin tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) wordt in Vlaanderen gratis aangeboden aan alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs. Voor sommige richtingen in het Buitengewoon Onderwijs overeen met de meisjes geboren in 2002.
• Vanaf het schooljaar 2014-2015 wordt het vaccin Gardasil in Vlaanderen vervangen worden door Cervarix.
• De vaccinatie bestaat uit twee inentingen in de loop van het schooljaar. Tussen beide dosissen moet minstens 5 maanden liggen. Het vaccin wordt toegediend via een prik in de bovenarm.
• De vaccinatie kan gegeven worden door de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) of door een arts naar keuze. In dat laatste geval komt er wel de kost van de raadpleging bij (remgeld).
• Meisjes die niet in aanmerking komen voor de gratis vaccinatie (omdat ze te jong of te oud zijn), moeten de vaccins aankopen in de apotheek op voorschrift van de (huis)arts. Voor meisjes tot en met 18 jaar is er een gedeeltelijke terugbetaling voorzien via het Riziv, waardoor elk vaccin 11,80 euro kost (7,80 euro per vaccin voor WIGW). Meisjes die ouder zijn en een eerste vaccin kregen vóór hun 19de verjaardag, komen ook in aanmerking voor terugbetaling.
• Voor meisjes die na hun 13e verjaardag een eerste dosis

Gardasil of na hun 14e jaar een eerste dosis Cervarix krijgen, en voor personen met verminderde immuniteit blijft vaccinatie met drie dosissen nodig voor een goede bescherming.
Ook indien de tweede dosis vaccin wordt toegediend binnen 5 maanden na de eerste dosis, moet er altijd een derde dosis worden toegediend. Dit geldt voor elke leeftijd.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram