Geen rauw voedsel bij gebruik maagzuurremmers

nieuws Mensen die maagzuurremmers slikken doen er goed aan om geen rauwe voedingsmiddelen te eten. Dat zegt het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die een bepaald type maagzuurremmer slikken, protonpompremmers (PPI), vaker een voedselinfectie met de Campylobacter-bacterie hebben. In 2004 werd acht procent van de vaak voorkomende Campylobacter voedselinfectie toegeschreven aan het slikken van maagzuurremmers. In 2011 was dat opgelopen tot 27 procent.

Vooral 70-plussers blijken vatbaar; in deze groep steeg het percentage tot 45 procent, tegenover 12% onder jongeren. Dit komt vooral door het grotere gebruik van maagzuurremmers onder ouderen (mensen ouder dan 50 jaar). Als je eenmaal protonpompremmers gebruikt, lijken jongeren een groter risico te hebben op een Campylobacter-infectie dan ouderen.
Het lagere risico voor ouderen wordt mogelijk verklaard doordat de maagzuurfunctie verminderd is vanwege andere gezondheidsproblemen. Op basis van deze bevindingen zouden ongeveer 300 van de 1100 ziekenhuisopnamen verband houden met het gebruik van deze maagzuurremmers.

Door het gebruik van protonpompremmers wordt de maaginhoud minder zuur. Hierdoor worden bacteriën die op het voedsel zitten niet gedood, hebben ze een grotere kans om in de maag te overleven en in de darmen een infectie te veroorzaken. Mogelijk is het gebruik van protonpompremmers ook van invloed op maagdarminfecties die veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers, zoals Salmonella, E. coli en Listeria.

De Campylobacter-bacterie is de belangrijkste veroorzaker van voedselinfecties. Klachten zijn diarree, wat gepaard kan gaan met ernstige buikkrampen en koorts. In een enkel geval kunnen ernstiger complicaties ontstaan zoals het Guillain-Barré syndroom en reumatische verschijnselen.
De laatste jaren komen in Nederland (net als in een aantal andere Europese landen) meer infecties voor die veroorzaakt worden door de Campylobacter-bacterie. In 2011 kwamen naar schatting 102.000 infecties door deze bacterie voor. Voor 1100 patiënten was die infectie zo ernstig dat zij in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Omdat protonpompremmers naast het verhoogde risico op maag-darminfecties ook gunstige effecten op de gezondheid hebben, pleit het RIVM voor een zorgvuldige afweging bij het gebruik van protonpompremmers gecombineerd met goede voorlichting aan de gebruikers.

Adviezen bij protonpompremmers
Slik je maagzuurremmers? Kijk dan in de bijsluiter of het protonpompremmers zijn. Als je deze maagzuurremmers slikt, gebruik dan uit voorzorg geen rauw vlees, rauwe vis en rauwe melk(producten).

Verder gelden de algemene hygiëne-adviezen:
• Was je handen voor het koken.
• Was je handen na het aanraken van rauw vlees.
• Was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
• Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten.
• Ga voorzichtig om met druipvocht van ontdooide kip.
• Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten of rauw te eten groente.
• Bak vlees door en door gaar.
• Neem geen rauwe melk en producten van rauwe melk, zoals boter en zachte kaas.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram