Vlooien.......vieze beestjes

Laatst bijgewerkt: januari 2014 | 5 reacties | 270136 x gelezen
In dit artikel
Vlooien.......vieze beestjes

dossier Vlooien zijn parasieten en zuigen bloed bij de gastheer/vrouw
Vlooien zijn beweeglijke bruinzwarte insekten die op hun gastheer springen om bloed te zuigen. Ze veroorzaken daardoor huidirritatie en/of jeuk. Sommige soorten kunnen ziekten overbrengen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken wonen ze niet op dieren, maar gewoon in huis. Nadat ze zich met bloed gevuld hebben, laten ze zich van het dier vallen.

Soorten

Er zijn twee soorten vlooien die op zowel op de hond als op de kat kunnen voorkomen: de kattenvlo (Ctenocefalides felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides canis). Er zijn mannetjes vlooien en vrouwtjes vlooien. De vrouwtjes zijn het grootst. Een vrouwtjes vlo kan wel 50 eitjes per dag gedurende de eerste 3 levensweken leggen.
Deze miniscuul kleine eitjes vallen uit de vacht van uw huisdier. Op het tapijt, op de kussen, op het parket, in de auto... enz.. Na 2-4 dagen komen uit de eitjes larven. Deze larfjes zijn ongeveer een 1/2 cm lang en zo dik als een draadje. De lichtschuwe larfjes kruipen in alle spleetjes en diep in de vloerbedekking. Na 2-3 weken gaan de larven verpoppen. Deze poppen kunnen tot wel 1 1/2 jaar in leven blijven. Onder invloed van trillingen komt de pop uit en er is weer een nieuwe vlo die op zoek gaat naar uw huisdier. Hoe warmer het is, des te sneller gaat de ontwikkeling van ei tot volwassen vlo. In de zomermaanden kan 1 vlo binnen 1 maand tijd wel 180 vlooien tot gevolg hebben en nog een groot aantal larfjes en poppen.

Cyclus

Vlooien kunnen niet op de mens leven maar kunnen ons wel prikken. Bovendien kunnen wij ook vlooien overdragen. Op uw handen: door uw huisdier te aaien, op uw kleren: als u gaat zitten op een plek waar eitjes liggen enz. Deze eitjes kunt U ook oppikken als U bij iemand op bezoek gaat, daarom kan uw huisdier ook vlooien krijgen ondanks het feit dat uw huisdier nooit buitenkomt.
Vlooien zijn een groot probleem voor huisdiereigenaren. Vooral in de zomer of na een vakantie is de kans op vlooien erg groot. U kunt zelf veel overlast voorkomen door op tijd maatregelen te nemen.
Komen de voorzorgsmaatregelen toch te laat, dan zijn bestrijdingsmiddelen nodig. Veel vlooienbestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu en voor de gezondheid van huisdier en eigenaar. Het is dus zaak goede, milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen aan te schaffen.

Voorkomen

• Dagelijks stofzuigen op de vaste slaapplaatsen verkleint de kans op vlooien. De eitjes krijgen dan minder kans tot vlooien uit te groeien. Als u achteraf de zuigmond afplakt, kunnen vlooien niet ontsnappen
• Bind weggegooide stofzuigerzakken dicht. Zuig ook de mand van uw huisdier zorgvuldig. Kamille, lavendel, boerenwormkruid of koriander in de mand strooien zou vlooien verjagen.
• Kam uw dier geregeld met een vlooienkam. Gevonden vlooien doodt u in een bakje met heet water met afwasmiddel. Als u uw huisdier buiten kamt, voorkomt u dat eitjes in huis terecht komen.

Bestrijding

Vlooienbestrijding is niet eenvoudig. U moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis en de eitjes en larven in huis. Raadpleeg daarover best uw dierenarts.
Huisdieren en hun verblijf- en slaapplaatsen regelmatig controleren. Zodra vlooien worden geconstateerd kan men het dier behandelen met daarvoor toegelaten middelen.
Als men langdurig de woning verlaat grondig stofzuigen (stofzuigerzak vernietigen). Honden en katten dienen behandeld te worden. Voorkom dat kinderen huisdieren die een vlooienband dragen, aaien. Laat deze dieren ook niet in de slaapkamer toe. Bij ernstige overlast kan een poeder of een spray met permethrin, deltamethrin of cyfluthrin worden toegepast. Raadpleeg hiervoor de dierenarts.

zie ook artikel : Terug naar school: let op hoofdluizen


verschenen op : 31/07/2003 , bijgewerkt op 24/01/2014 -3830

Reacties op "Vlooien.......vieze beestjes"

Vlooien.......vieze beestjes

door anoniem, 13 juli 2015 om 16:36

Ik word t ni gebete maar ik voel wel veel dinge op mij springen en voel je lopen op de huid maar nooit iets te zien en iritant ook als er bezoek komt hebben ze er last van als ik een douche neem is het over maar van het moment de 5min om zijn is het terug

Vlooien.......vieze beestjes

door Caroline, 9 oktober 2014 om 22:30

Vandaag vastgesteld dat m,n hond vlooien heeft,ik was verbaast omdat ik frontline had gebruikt,m,n dierenarts heeft gezegd dat dit product niet meer helpt,katten en honden zijn er immuun tegen geworden.best advantix gebruiken

Vlooien.hoe kom ik ervan af

door wanda kovalchuk, 26 juli 2014 om 18:21

ik heb de flooien en ik weet niet wat ik doen moet ik ga stofzuigen,mijn bedverschoonen ,enz maar niks helpt mijn voeten en benen zitten onder de beten ik was mijn voeten altijd help alsjeblieft

beten van vlo

door nancy segers, 28 mei 2014 om 18:08

Hoi, Ga bij uw apotheek een paar spraybussen FRONTLINE kopen en spray er alles mee,de bank (salon)als dat van stof is,alle kussens die in het salon liggen.Alles wat stof is zoals een bureaustoel en dergelijke.Je matras,en was alle lakens op 60°. Stofzuig alles,alle dagen. Behandel uw huisdier met een puppet van frontline,in zijn hals,herhaal dat om de 3 weken. Behandel alles opnieuw met de spray 12 a 13 dagen later. Zolang U beten krijgt moet u nog een keer alles sprayen met frontline. Frontline is duur : 37€ per bus van 250ml Ik gebruik dit maar er zijn misschien wel goedkopere producten,maar lees of vraag of die even sterk zijn. Graag zou ik een mail van jou terug krijgen. groetjes, nancy

Vlooien.......vieze beestjes

door anoniem, 7 januari 2014 om 20:26

Hallo .. mijn naam is petra ik heb vraag over vlooien , kunnen mensen vlooien over springen naar dieren (HOND) en op de hond veder leven ? of is een mensen vlooi anders dan honden vlooi ik hoor graag van u vriendelijk gr petra zou meer info willen

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub