Effect hooikoorts op rijvaardigheid vergelijkbaar met alcohol

Laatst bijgewerkt: August 2014 | 2 reacties
123-man-neusspray-asrma-hooik-170-08.jpg

nieuws Medicatie tegen hooikoorts herstelt de rijvaardigheid voor een groot gedeelte weer. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Maastricht.

Voor de studie ondergingen twintig hooikoortspatiënten onder verschillende omstandigheden een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. De vrijwilligers kregen eerst een placebo-neusspray toegediend. Vervolgens werden allergische symptomen opgewekt met een andere spray. Ook werd de rijvaardigheid onderzocht na een behandeling met antiallergische medicatie. Via speciale meetapparatuur konden de onderzoekers met een lesauto, inclusief instructeur, de afwijking van de ideale lijn meten. Toen hooikoortssymptomen werden opgewekt, stelden ze een aanzienlijk grotere afwijking op de weg vast dan wanneer de placebo werd toegediend. Daardoor stijgt de kans op ongevallen, en de afwijking was bovendien onder bepaalde omstandigheden vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0,05 - de wettelijk toegestane norm in veel landen.

Hooikoortsmedicatie herstelde de rijvaardigheid van de patiënten voor een groot gedeelte. Volgens de onderzoekers moeten artsen hun patiënten goed informeren over de risico's van hooikoorts, en ook het advies moeten geven om hun aandoening te behandelen. Vooral als er ook sprake is van andere invloeden die de rijvaardigheid kunnen doen afnemen, bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen of andere ziektes.


verschenen op : 20/08/2014

2 reacties

Effect hooikoorts op rijvaardigheid vergelijkbaar met alcohol

door anoniem, 21 August 2014 om 09:43

ik neem geen medicatie meer, ga wekelijks meerdere keren joggen en schaatsen , van medicatie wordt ik futloos en het wekt de eetlust op!de ademhaling beheersen en de slijmen uitspuwen, de allergie blijft, een volle dag aan zee =zuiverend wegens jodium

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub