Bestaan er alternatieven voor DEET-insectenrepellent?

123-muggendoder-rook-geur-170-06.jpg

nieuws DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide) is al bekend van in de jaren vijftig van de vorige eeuw en is nog altijd de meest effectieve en meest gebruikte insectenwerende stof en volgens vele onderzoeken de beste en veiligste keuze voor de reiziger die goed beschermd wil zijn. DEET beschermt langdurig tegen muggen en in mindere mate tegen teken, vliegen en andere mogelijk ziekmakende insecten. Het is het enige product dat door de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) wordt aangeraden tegen teken. DEET is niet schadelijk voor de gezondheid of het milieu, zo bevestigt een recent rapport van de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA).

Er zijn echter ook een paar nadelen aan verbonden. Het kan de ogen en soms de huid irriteren, het heeft een sterke en volgens sommigen een onaangename geur, het voelt vettig aan en het kan materialen zoals plastiek, leder en synthetische producten aantasten. Opgelet dus met bijvoorbeeld brillen en horloges.
Er bestaan een aantal mogelijke alternatieven voor DEET, die echter doorgaans minder effectief zijn en minder lang werken.

IR3535
IR3535 (3-[N-Butyl-N-acetyl]-aminopropionic acid, ethyl ester) beschermt minder goed en minder lang (volgens sommige studies tot 10 keer minder) dan DEET. Oogirritatie kan voorkomen als het producten in de ogen komt. Verder zijn geen schadelijke effecten bekend, zelfs bij inademing of inslikken. De veiligheid ervan bij kinderen en zwangere vrouwen is minder bestudeerd dan DEET, maar er zijn geen aanwijzingen dat het gevaarlijk zou zijn.

Net zoals bij DEET moet men oppassen met het gebruik ervan op en rond plastiek en synthetische stoffen.

Picaridin/Icaridin
Picaridin/Icaridin of KBR 3023 (2-(2-hydroxyethyl)-1-piperidinecarboxylic acid 1-methylpropylester) beschermt ongeveer even effectief en even lang als DEET. Bij een concentratie van 20% zou het 8 tot 14u beschermen, bij een concentratie van 10% van 3 tot 8u. Er zijn tot nu toe geen gezondheidsrisico’s bekend. Bij contact met de ogen is oogirritatie mogelijk.

Voordeel tegenover DEET is dat het geurloos is en dat het ook veilig kan gebruikt worden op synthetische materialen.

Bij gebrek aan gegevens over de veiligheid wordt Picaridin meestal pas aangeraden vanaf de leeftijd van 2 jaar, maar wellicht is ook op jongere leeftijd veilig.

Eucalyptusolie
Eucalyptusolie of (synthetische) PMD (para-Menthane-3,8-diol) is nagenoeg even effectief en beschermt bijna even lang als DEET. Het kan als alternatief voor DEET gebruikt worden. Het wordt echter afgeraden voor kinderen onder de 3 jaar. Eucalyptusolie is namelijk gevaarlijk bij inname in de mond of directe onverdunde toepassing op de huid. Het kan irritatie en allergische reacties veroorzaken.

Citronella-olie
Citronella-olie geeft veel minder bescherming. Bereidingen met 5 tot 15% zouden enkele minuten tot 2 uur beschermen als repellent.
Smeer deze olie liever niet op de huid omwille van het risico op een allergische reactie, maar breng het aan op een kledingstuk of laken en leg dit in de buurt van het kindje.
Ook andere producten op basis van plantaardige producten – zoals lavendel, rozemarijn, geranium enzovoorts – bieden in het beste geval een beperkte bescherming (minder dan 20 minuten) en kunnen allergische reacties uitlokken. Ze worden dan ook niet aangeraden wanneer een effectieve bescherming tegen bijvoorbeeld ziekmakende muggen nodig is.

Permethrine
Producten op basis van permethrine mogen enkel op kleding, tenten, muskietennetten enzovoorts worden aangebracht, niet op de huid. Ook na herhaald wassen blijft het product actief.
Gebruik van dit product wordt afgeraden bij kinderen jonger dan 2 jaar.

Vitamine B1 / Knoflook
Er wordt soms beweerd dat vitamine B1 (thiamine), driemaal daags ingenomen in doses van 25 tot 50 mg, muggen afweert. Het zou de huid een geur geven die nauwelijks waarneembaar is voor mensen, maar die onaangenaam is voor muggen. Ditzelfde wordt ook beweerd van knoflook, maar beide methoden zijn niet bewezen, en worden dus niet aanbevolen.

Meer info
www.kindengezin.be
www.itg.be
http://q-box.be/node/113
http://cfpub.epa.gov/oppref/insect/search_results.cfm
http://epa.gov/pesticides/insect/safe.htm
http://npic.orst.edu/
http://lancaster.unl.edu/pest/resources/insectrepel.shtml
www.ewg.org/research/ewgs-guide-bug-repellents


Laatst bijgewerkt: juni 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram