Hoe veilig barbecuen met een gasbarbecue?

Laatst bijgewerkt: June 2014 | 2 reacties
123-BBQ-op-gas-vlees-70-06-.jpg

tips Een barbecue op gas is meestal gemakkelijker in gebruik, werkt sneller en de temperatuur is beter regelbaar dan een houtskoolbarbecue. Meestal scoren gasbarbecues ook beter wat thermische veiligheid betreft (de hitte van handvaten, deksels, grillroosters...) dan houtskoolbarbecues. Een ander voordeel zijn de bereidingsmogelijkheden met open of gesloten deksel (oveneffect). Nadelen zijn onder meer dat ze meestal meer ruimte innemen en duurder zijn dan barbecues op houtskool.

Waarop letten bij aankoop?
• Let bij de aanschaf van een barbecue erop dat deze stevig op zijn poten staat.
• Een gasbarbecue hoort met een goedgekeurde gasslang en drukregelaar te zijn uitgerust.
• Interessante extra’s zijn een temperatuurmeter en een thermokoppel (uitblaasbeveiliging, waardoor de gastoevoer wordt afgesloten als de vlam wordt uitgeblazen).
• Let ook op de vet- en vochtafvoer: het vet mag niet op de brander druppen.

Gebruiksaanwijzing
Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing en volg deze nauwgezet op.

Controleer voor gebruik
• Controleer de barbecue vóór het eerste gebruik van het seizoen: Let op scheuren, slijtage of lekken in de gasdrukregelaar, gasslang en aansluitingen van de gasfles. Vervang ze bij de minste twijfel. Zijn de branders niet stuk of verroest, zitten de luchtopeningen niet verstopt?
• Een gasfles die is gaan roesten, lekken of andere duidelijke schades vertoont, mag niet worden bijgevuld. Controleer ook de datum op de gasfles.
• Vernieuw de slangen om de twee jaar. Gebruik alleen goedgekeurde gasslangen. Gebruik geen slangen die langer zijn dan een meter en let erop dat dit goedgekeurde hogedrukslangen zijn. Zorg dat slangverbindingen aan beide zijden zijn voorzien van slangklemmen, die het losraken van de slang voorkomen.
• Het is aan te raden om de drukregelaar om de 5 tot 6 jaar te vervangen.

Gebruik het juiste gas
• Het toestel kan op propaan of op butaan werken, niet op beide gassoorten. Gebruik dus het juiste gas.
• Voor kleine barbecues met een vermogen onder de 10kW volstaan gasflessen van 5 of 6 kg. Voor gasbarbecues met een vermogen boven de 10kW kan je beter opteren voor een gasfles van 10 of 10,5 kg.
• Open en sluit fleskranen altijd met de hand. Nooit gereedschap gebruiken
• Hou gasflessen uit de zon. Door een hoge temperatuur (>30°C) stijgt de druk. Dit kan leiden tot een explosie.

Veilig barbecuen
• Plaats de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond en liefst op een windvrije plaats. Gebruik de gasbarbecue niet binnenshuis.
• Zet de barbecue niet naast overhangende bomen en klimplanten. Zet op de camping de barbecue ver genoeg van de tent af. Let op fladderende gordijnen/flappen van de caravan of tent.
• Draag geen lichtontbrandbare kleding (bv. nylon), zwempak, zwembroek of ontbloot bovenlijf.
• Hou kleine kinderen en ook huisdieren uit de buurt.
• Zet de gasfles altijd rechtop en controleer dat ze goed in de houder staat. Leg aangesloten gasflessen nooit op zijn kant. Hierdoor kan vloeibaar gas direct in het toestel en in de buitenlucht komen.
• Gebruik altijd een drukregelaar tussen de gasfles en het apparaat.

• Haal het deksel van de barbecue voordat u de hem aansteekt: zo vermijdt u een opstapeling van gas, die tot een ontploffing zou kunnen leiden. Steek de barbecue aan op het moment dat het gas wordt opengedraaid.
• Gebruik alleen accessoires en middelen die bestemd zijn voor gebruik bij de barbecue. Barbecuetangen, - handschoenen en –roosters bijvoorbeeld.
• Verplaats nooit een brandende barbecue.

Barbecue opbergen
• Sluit eerst de gastoevoer af, vooraleer u de branders dooft, zodat er zich geen gas meer in de slangen bevindt.
• Sluit de gaskraan altijd als u het toestel niet gebruikt.
• Bewaar de barbecue buiten. Bij een eventueel lek zal het gas wegwaaien en niet ophopen zoals binnen.

Wat doen bij brand?
• Draai eerst de gaskraan dicht. Sluit daarna het deksel. De vlam dooft dan vanzelf.
• Gebruik geen water om te blussen. Loopt het toch uit de hand, gebruik dan een poederblusser of CO2-blusser.


verschenen op : 13/07/2014

2 reacties

Hoe veilig barbecuen met een gasbarbecue?

door anoniem, 31 July 2014 om 11:14

Print dit reglement uit en leg het steeds bij je BBQ.Het frist je geheugen op en veilige werking .Het kan je veel ellende besparen.Test nooit een gasfles met een aansteker ,neem schuim of sop,bij een bijna lege fles 100% Explosie gevaar.Denk hier aan!!

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub