X-stralen veroorzaken DNA-schade bij kinderen

nieuws Een studie van de UGent onderzocht de effecten van CT-onderzoeken op het DNA van kinderen aan de hand van bloedafnames vóór en na het CT-onderzoek. Op die manier konden de onderzoekers de dubbelstrengbreuken in het DNA visualiseren en kwantificeren. Deze dubbelstrengbreuken liggen aan de basis van mutaties en, in een later stadium, van kankers. Verschillende ziekenhuizen namen deel aan de studie die gefinancierd werd door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Bij alle kinderen die deelnamen aan de studie werden geringe, maar niettemin statistisch significante stralingseffecten waargenomen na een CT-onderzoek. De stralingseffecten bleken groter bij jonge kinderen. Verder was de grootte van de stralingseffecten ook sterk gecorreleerd met de patiënten dosis die werd geregistreerd op de verschillende CT-scanners van de multicenterstudie. Uit deze evaluatie bleek nogmaals dat het belangrijk is om de X-stralendosis bij pediatrische CT-onderzoeken zoveel mogelijk te reduceren.

Verder kan men uit deze studie ook concluderen dat het risico op kanker, veroorzaakt door blootstelling aan X-stralen bij het gebruik van medische beeldvorming, wellicht hoger ligt dan tot nu toe werd aangenomen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram